Ručku nebo vestavěnou VHF-pomoc

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Ručku nebo vestavěnou VHF-pomoc

Příspěvekod Gray » stř říj 29, 2008 9:59 pm

:o [font=Arial] [/font] Ahoj chlapi , zdravím Vás . Prosím pomozte co mám zvolit, vestavěnou nebo ručku 5W - hlavně Vltava a Labe . Díky všem!!!!
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Ručku nebo vestavěnou VHF-pomoc

Příspěvekod david » stř říj 29, 2008 10:44 pm

Gray píše::o [font=Arial] [/font] Ahoj chlapi , zdravím Vás . Prosím pomozte co mám zvolit, vestavěnou nebo ručku 5W - hlavně Vltava a Labe . Díky všem!!!!

a na co? komorníci to neberou, parníkáři maj akorát blbý kecy co je lepší neslyšet, a šífák ti pomůže i bez vysílačky. Navíc, abys ji měl legálně a zapsanou v lodním osvědčení, musí být pevná, s licencí a ty s papíry. Navíc musíš plati za používání pásma, nevím přesně, kol 3OOO,- ročně. To atˇ si to soudruzi kapitalisti všechno strčej do prdwele. Na komory funguje mobil a Gray není tak velkej parník, aby byla VHF nutná. Vysilačku bych kupoval tak kvůli Labi v Německu, v podstatě pro 3 - 4 úseky úžin a pokecání s českým šífortem - teda pokud mezitím nevymře na Zelený - jezy na kolem Děčína. :gun: :gun: :gun:
Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gray » stř říj 29, 2008 11:06 pm

No , ale na to sem se neptal. A jako správnej soudruh kapitalista si ji rád koupím a vše zaplatím , takže pokud máš něco k věci tak prosím ..... :P :P :P
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř říj 29, 2008 11:20 pm

Ale ty jsi také neodpověděl, na co vlastně tu vysílačku chceš. K čemu ji plánuješ používat, s kým si chceš povídat?

Jestli jsem to dobře pochopil, tak David ti jemě naznačil, že na vnitro je celkem nahouby. A jestli k tomuto účelu ručku nebo pevnou, to je pěkně blbě položená otázka. Když ti odpoví deset lidí, tak pět bude obhajovat pevnou a pět ručku. Obě asi mají své pro a proti.

To si musíš asi rozhodnout sám, za co vyhodíš své kapitalistické peníze. Až se rozhodneš pro tu či onu, dojdi se zeptat kerou vybrat. Ale takto...
david
moderátor

Příspěvekod david » stř říj 29, 2008 11:24 pm

Gray píše:No , ale na to sem se neptal. A jako správnej soudruh kapitalista si ji rád koupím a vše zaplatím , takže pokud máš něco k věci tak prosím ..... :P :P :P

no, zřejmě jsi nepostřehl v mém příspěvku, že na Vltavě a Labi je to nanic. ručku mít na lodi legálně nemůžeš a na pevnou se můžeš tak akorát dívat protože to nikdo neveme. je ti to dost k věci??
Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gray » stř říj 29, 2008 11:33 pm

Souhlasím, dalo se to rozvést, ale proč hned negativně posílat kohokoli do ..... . Omlouvám se. Měl jsem za to, že mi někdo poradí ohledně rozsahu a dosahu včetně ohledně vysílacího výkonu. Chci se domlouvat hlavně s komorama.
david
moderátor

Příspěvekod david » stř říj 29, 2008 11:39 pm

Gray píše:Souhlasím, dalo se to rozvést, ale proč hned negativně posílat kohokoli do ..... . Omlouvám se. Měl jsem za to, že mi někdo poradí ohledně rozsahu a dosahu včetně ohledně vysílacího výkonu. Chci se domlouvat hlavně s komorama.

rozsahy jsou daný kanálama pro lodní provoz - komory jsou na lO. ale stejně je lepší mobil. komorníci češou třešně, dojí kozy, stříhaj ovce a ve velíně u vysílačky nesedí, ale mobil maj v kapse, co kdyby je stará volala na oběd. O tom po letech na řece nesnesu diskusi. vysílačkou se doboucháš možná tak na Smichov a parníkáři tě hned pošlou do patřičnejch mezí, ne-li rovnou do tmy.
Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gray » stř říj 29, 2008 11:44 pm

O.K. nicméně to je úplně něco jiného, než jsem se ptal.
david
moderátor

Příspěvekod david » stř říj 29, 2008 11:51 pm

Gray píše:O.K. nicméně to je úplně něco jiného, než jsem se ptal.

dobře. jseš neudolatelnej.
na lodi legálně můšeš mít pouze pevnou stanici, zapsanou v lodním osvědčení, zaplacený vstup do pásma a ty musíš mít papíry operátora od ČTŮ. Pevná stanice musí mít ATIS a být homologovaná u ČTŮ. Má přepínatelný výkon 15 - l W. Nebo nelegálně ručku s 5 - O.5W. Pásma se myslím dají najít na www.spspraha.cz, jinak je mám někde v šupleti. Provoz je duplex
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » stř říj 29, 2008 11:58 pm

Ale Davide, to nemůžeš takhle radit ;)

Chtělo by to zřejmě upřesnit účel té vysílačky. Možná by bylo nejlepší koupit obojí :-)
Vysílačka namontovaná v kabině může budit obdivné pohledy dam, pozvaných na skleničku, ručka zastrčená Viditelně !!! v zevní náprsní kapse , patřičně barevně sladěná s jachtařskou vestou může budit totéž při procházkách po břehu. Pokud se použije nějaká z pevnějšího materiálu, s trochou opatrnosti se s ní dá i zatlouct hřebík
Pokud se náhodou nějak poškodí vnitřek, vlastně to ani z důvodů uvedených davidem výše nebude na závadu. :D
Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gray » čtv říj 30, 2008 12:01 am

Nevím co na to říct, .... to byl prostě omyl.
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Frantisek » čtv říj 30, 2008 12:04 am

Gray píše: Měl jsem za to, že mi někdo poradí ohledně rozsahu a dosahu včetně ohledně vysílacího výkonu. Chci se domlouvat hlavně s komorama.

Vstavana (mobilka):
povoleny vykon 20W, ak na komoru vidis tak je ti to zbytocne vela, ale s dobrou vertikalnou antenou (ine niesu povolene) urobis aj cca 40km.
mozne anteny:
-Lambda 1/4 - jednoduchy prut s protivahami v uhle 110 stupnov - kratsi dosah
-Lambda 1/2 - polvlny dipol napajany koncovo cez prisposobovaci L/C obvod - lepsi dosah, asi najpouzivanejsia.
-Lambda 5/8 - petosminka ma kratke protivahy v horizontalnej rovine a L/C napajanie, kapacita je vytvorena dielektrikom - vyssi dosah
-4J (stvority Slim Jim) - konstrukcne narocna s hrncekovou protivahou - velmi dobry dosah.
-Kolinearne anteny tvorene kombinaciou najcastejsie 2 x 1/2. - velmi dobry dosah, ale maju dvojnasobnu dlzku.
Vyhodou je externy mikrofon s ovladanim.

Rucna:
Vykon 5W, nizssi dosah, nemusi byt rozhodujuci ak nepotrebujes volat na vzdialenost nad 5Km, ak to konstrukcia pripojenia anteny dovoluje, mozes pendrekovu antenu zmontovat a pripojit uz spominane externe anteny, cim sa dosah predlzi o cca 20km, niekedy viac podla atm. podmienok. Eterny mikrofon je spravidla tiez mozny, ale casto bez doplnkoveho ovladania. Niektore rucne radiostanice su len s vykonom do 2W co je max. vykon podla noriem pre medzipalubnu prevadzku. Pri plavbach v nemecku moze byt predpismi prikazane znizit vykon az na 0,5W, mislim ze niekde v okoli Hamburgu, aby sa v zajomne nerusili rozne druhy prevadzkovych obvodov.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv říj 30, 2008 12:07 am

Halladine, zásadně si zapoměl na ztopořenou anténu VHF na střeše. ta ukazuje už dáli. taky by nebyla marná nějaká parabola od radaru, obrazovky netřeba.

2 Gray - se hned nečerti, občas musí být troch srandy, ale ve skutečnosti to je, jak jsem psal

odhad jsem tě - máš Gray v Podolí???
Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gray » čtv říj 30, 2008 12:08 am

Děkuji Františkovi za odpověď !!!! To sem chtěl vědět.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv říj 30, 2008 12:11 am

Frantisek píše:[Vstavana (mobilka):
povoleny vykon 20W, ak na komoru vidis tak je ti to zbytocne vela, ale s dobrou vertikalnou antenou (ine niesu povolene) urobis aj

Rucna:
.

a čo toto - vstavaná mobilka??, to naozaj nepoznám. buď mobilka ( ručka)nebo vstavaná

no ale hlavně že si rozumíte
Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gray » čtv říj 30, 2008 12:12 am

Davidovi - ano GRAYku mám v Podolí a snad už příští jaro vypluje.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv říj 30, 2008 12:14 am

Gray píše:Davidovi - ano GRAYku mám v Podolí a snad už příští jaro vypluje.

a to je dobře. a co Jarda Hlaváč, ještě žije, přijde se podívat?
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Frantisek » čtv říj 30, 2008 12:15 am

david píše:
povoleny vykon 20W, ak na komoru vidis tak je ti to zbytocne vela, ale s dobrou vertikalnou antenou (ine niesu povolene) urobis aj

Rucna:
.

a čo toto - vstavaná mobilka??, to naozaj nepoznám. buď mobilka ( ručka)nebo vstavaná

Stabil - stacionarna radiostanica, tu mam doma na stole S - Stabile
Mobil - Vstavana do akehokolvek doapravneho prostriedku M - Mobile, MM - Maritime Mobile, BM - Boat Mobile, AM - Aeronautical Mobile
Rucna radiostanica H - Handled
Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gray » čtv říj 30, 2008 12:17 am

No byl bych rád , kdyby se přišel podívat, zkoušel sem mu volat a nebere mi tel, mám jeho adresu tak mu pošlu i pozvání , ale nevím nevím. Snad žije, někdo od nás ho potkal.
Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gray » čtv říj 30, 2008 12:18 am

O ou František Tě dostal ...... 1:0 :)
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » čtv říj 30, 2008 12:20 am

No, nerýpnout si david, tak bychom věděli o něco méně :-)
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv říj 30, 2008 12:24 am

Frantisek píše:
david píše:

Rucna:
.

Stabil - stacionarna radiostanica, tu mam doma na stole S - Stabile
Mobil - Vstavana do akehokolvek doapravneho prostriedku M - Mobile, MM - Maritime Mobile, BM - Boat Mobile, AM - Aeronautical Mobile
Rucna radiostanica H - Handled

no to jo, ale to teraz nepíšeš vo slovenčině ,bo v engličtině. póvodně si písal " mobilka " :D po českým slangu je mobilní přenosná, zbytek je pevná
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv říj 30, 2008 12:26 am

halladin píše:No, nerýpnout si david, tak bychom věděli o něco méně :-)

jasná zpráva, dytˇby jsme tu jinak chcípli na bonton
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Frantisek » čtv říj 30, 2008 12:28 am

nebudem sa s tebou priet na ptakovine, ale skus sa opytat vo svojom okoli nejakeho radioamatera, urcite ich mas tam pozehnane, ci su rozdiely v ceskom nazvoslovi oproti anglictine... :)
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv říj 30, 2008 12:32 am

Frantisek píše:nebudem sa s tebou priet na ptakovine, ale skus sa opytat vo svojom okoli nejakeho radioamatera, urcite ich mas tam pozehnane, ci su rozdiely v ceskom nazvoslovi oproti anglictine... :)

nemám rád amatéry, přednost dávám profíkům :D

a jinak, tý pevný, nepřenosný, v baráku, se v boemerlandu tuším říká základnová

a ještě pro zcela vážné upřesnění - ručku ti do TP lodě nezapíšou, chtěli jsme to, případně "pevnou", aby se ale dala půjčovat z lodě na loď ( podle toho kdo pojede za čáru ) a to jsme teda narazili a nejde to.

a podle telekomunikačního zákonu je vlastnění, držení a používání nepřihlášené stanice profipásma a dokonce i držení podstatných součástek vysilačky, hrdelní zločin, trestně srovnatelný se zabitím, teda ne tchýně ( svokry)

Zpět na