Překližky pro stavbu lodí metodou „Stich and Glue.“
Ano, je třeba rozlišovat pro jaké části lodě se překližka používá a jaká je technologie samotné stavby. Důvodem jsou rozdílné soubory vlastností, které jednotlivé druhy překližek mají.
Vlastnosti překližky definuje použité dřevo, samotná stavba a počet vrstev, použité lepidlo.
Dřevo
Nejdůležitějšími kritérii obecně jsou pevnost, houževnatost, objemová hmotnost a odolnost vodě, povětrnosti, hnilobě (bilogické degradaci). Pro stavbu diskutovanou metodou je také důležitá snadná ohybatelnost překližky. Bohužel ne všechny vlastnosti lze ideálně sladit. Například dřeva pevná, houževnatá a vysoce odolná bilologické degradaci jsou zpravidla těžká a nesnadno se ohýbají.
Nejznámějším a zřejmě nejvhodnějším materiálem překližek vhodných pro Stich/Glue stavbu je gaboon. Z exotických dřev patří k levnějším materiálům, má solidní odolnost biologické degradaci, dobře se ohýbá. Známý je také pod dalšími názvy okoumé, okoume.
Je jedním z nejvhodnějších dřev na překližky obecně. Proč, to je patrné z následující citace z odborné literatury:
Nejpodstatnější vlastností dřeva okoumé je, že je lze loupat na značně velké listy bez suků či jiných kazů, což umožňuje vyrábět překližované desky s kvalitní úpravou a homogenním povrchem bez spár. To znamená, že základní charakteristika překližovaných desek z okoumé, které je činí výjimečnými ve srovnání s jinými typy překližovaných desek, spočívá ve vzhledu jejich vnějších (vrchních) vrstev. Konec citace.
Tedy je to typický materiál pro kvalitní překližky, stejně jako bříza, která má však velmi malou odolnost vlhkosti, v níž rychle podléhá biologické degradaci, tedy hnilobě.
Tedy více informací o gaboonu, nebo okoumé, okoume,
roste v jižní části pobřeží Guinejského zálivu, ve státech Kongo, Gabun, Kamerun a dalších.
Je rychlerostoucí světlomilná dřevina s následujícími vlastnostmi:
hustota - popis: velmi lehké až lehké
sesýchání - popis: středně sesýchá, málo pracuje
tvrdost: velmi měkké
mechanické vlastnosti: nízké hodnoty mechanických pevností; málo pružné, málo houževnaté, špatně štípatelné
technologické vlastnosti: umělé i přirozené sušení bez problémů; opracování snadné; menší problémy při řezání; dobře se loupe, krájí, lepí, povrchově upravuje
trvanlivost: středně trvanlivé a odolné (běl málo); trvanlivější a odolnější než ostatní lehká dřeva; celkem trvanlivé pod vodou
využití dřeva: jedno z nejlepších dřev na dýhy, překližky, laťovky; lehčí nábytek, stavebně truhlářské výrobky (parkety, rámy, lišty), kádě a sudy na barvy, dopravní prostředky, lodě, obaly, bedny.
(V popisu některých vlastností se prameny maličko různí, především v rozsahu objemových hmotností a odolnosti dřeva proti vlhkosti).
Zde je jeden zdroj informací, kde je uvedeno více podrobností:
http://wood.mendelu.cz/nod/e107_cz/nod_ ... a=aucoumea
Zde si můžete prohlédnout jeho typické zabarvení a strukturu http://www.thewoodexplorer.com/maindata/we142.html
Anglická Wikipedie se přímo zmiňuje o loďařské gabonové překližce: okoume marine plywood a uvádí širokou dostupnost této překližky právě pro stavbu
http://en.wikipedia.org/wiki/Gaboon
Když jsem prohlížel některá fóra narazil jsem na diskuze kolem použití mahagonové překližky.Proto uvádím pár informací o možnostech použití. Především, pravý mahagon, myslím
nebude téměř pro stavitele amatéra k sehnání. A pokud ano, bude jeho cena jistě luxusní.
Obchoduje se s ním totiž podle úmluvy CITIES. Viz:
http://en.wikipedia.org/wiki/CITES
Což je dohoda o obchodu s ohroženými druhy fauny a flóry.
Je jisté, že je to materiál s dlouhou tradicí a vysokou kvalitou. Dočetl jsem se následující:
Mahagon, jedno z nejdříve dovážených exotických dřev byl už na začátku 16. století použit v Anglii na výrobu lodí. A to pro svou velmi dobrou odolnost kolísavé vlhkosti, plísním
a dobrou opracovatelnost. Mimo svou nedostupnost by však překližky z mahagonu byly nesnadné pro manipulaci při sestavování trupu, díky své vyšší tuhosti. Prodejce plánů Bateau přímo uvádí: vyvarujte se použití překližek z tvrdých dřev.
Pozor, řeč je o pravém mahagonu, tedy tzv. Kubánském mahagonu (Swietenia mahagoni).
http://en.wikipedia.org/wiki/Swietenia_mahagoni
Téměř shodné vlastnosti by měl mít tzv. Honduraský Mahagon, jelikož je to rodově totožný strom.
Na trhu se obecně používá název mahagonové dřevo pro další rodově odlišné dřeviny, které mohou mít logicky odlišné vlastnosti. Například Sapelli, některými prodejci označované africký
Mahagon má podstatně nižší odolnost na povětrnosti .
Pod hlavičkou mahagonové dřevo můžete na trhu narazit na dřeva: Sapelli, Sipo, Meranti,Khaya,
Kohekohe a další. Z převážné většiny rostou v Africe, Viz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mahogany
Je jisté, že překližky z afrických mahagonových dřev se při výrobě lodí také používají. Jak dalece jsou vhodné pro naši konkrétní metodu je zpola nezodpovězenou otázkou.
Popis jejich vlastností jsem příliš nezjišťoval. Obecně budou hůře dostupné a dražší než gabonové a zřejmě také tužší, jelikož africké mahagony jsou dřeva spíše tvrdší a težší.
Proč jsem mluvil pouze o exotických druzích dřev a jak je to vlastně s tuzemským materiálem.
U nás vyráběné překližky z domácích dřev, břízy a smrku jsou značně handicapovány souborem svých vlastností. Bříza, jak jsem se už zmínil je na štíru s odolností, stačí se podívat v lese na rok staré spadlé větve nebo kmeny... Smrk zase není ideální materiál na loupání, proto povrch jeho překližek je méně jakostnější, nehledě na problém přeslenových suků. Dále má horší homogenitu překližek, protože ty jsou vyráběné ve vodovzdorném lepení jako hrubé překližky pro bednění a podobně.
Lepidlo
Překližka musí být zásadně vodovzdorná, to znamená, musí mít lepená vodovzdorným lepidlem. Nejznámější vodovzdorné lepidlo je na bázi ffenolové pryskiřice s typickým čevenofialovým zabarvením. Jsou i další druhy vodovzdorných lepidel, které nemá zásadní význam rozebírat.
Samotné složení a počet vrstev a pojem marine překližka.
Vyšší třídou primárně určenou pro použití při stavbě lodí je tzv. „marine“ překližka.
Od obyčejné vodovzdorné překližky se liší jednak vhodně použitým dřevem a také počtem jeho vrstev. Počet vrstev je vyšší a vrstvy jsou tedy logicky tnečí. Vysoká homogenita takového materiálu zajišťuje téměř totožné mechanické vlastnosti ve všech směrech. Podobně vrstvené překližky se používaly dříve hojně v letectví.
A jak je to s normativy pro Marine překližky? Tradičně se uplatňuje a uznává anglická norma.
Konkrétně norma BS1088. (Zkratka BS- British Standard).Výrobci přímo udávají, že například na konkrétní typ marine překližky mají cerifikát anglické zkušebny Lloyd's Register : Vyhovuje normě BS1088.
Stručně- norma BS1088 definuje obecně:
Lepidlo musí odolávat vodě, varu, suchému teplu, páře, být rezistentní mikroorganismům.
(Jistě jsou dále přesně definovány časy, teploty a podobně pro jednotlivé zkoušky).
Dále jsou definovány přípustné vady povrchových a vnitřních vrstev.
Přípustná vlhkost, požadavek broušeného povrchu.
Tolerance rozměrů délky, šířky, tlouš´tky.
Dále tlušťka jednotlivých vrstev. Překvapující je, že například definice tloušťek je poměrně velkorysá. Překližka tloušťky 4,8 mm a více musí dodžet tyto tloušťky jednotlivých vrstev:
Vnější vrstvy :1,3 mm – 3,8mm
Vnitřní vrstvy: nejvíce 4,8 mm
(Pokud se Wikipedie nemýlí a udělala správný výtah hlavních parametrů normy):
http://en.wikipedia.org/wiki/BS_1088
Tak například marine překližka výrobce Shelman, obchodní značky Shelmarine, tlouš´tky 6mm je složená z 5 vrstev, maximální tloušťky 1,3mm. Tedy dalece překračuje požadavky normy, zřejmě jako všechny ostatní marine překližky jiných výrobců.
Marine překližky mohou být také z dalších dřevin, ne jenom z gaboonu.
Začátkem roku 2008 výrobce Shelman dodával 5 typů Marine překližky:
• SHELMARINE® OKOUME*
• SHELMARINE® SAPELLI*
• SHELMARINE® SIPO*
• SHELMARINE® KHAYA*
• MARINE OKOUME BS 1088
Zajímavé je, že měl všechny certifikované, kromě té poslední a tak dal tedy normu přímo do názvu.
Nyní tak velký výběr na stránkách výrobce nevidím, ale díval jsem se jen letmo:
http://www.shelman.gr/index.php?option= ... &Itemid=66
Malá recenze prodejců z roku 2008, aneb jak a kde koupit vhodnou překližku.
Dobře koupit není vždy snadné, například já nynějšími zkušenostmi nevybavený jsem koupil pro stavbu FS12 vodovzdornou překližku kombinovanou Gaboon/topol, smrk. Obchodní zančka: Shelmaplex.
S tím, že jsem chtěl po prodejci dodávku gabonové vodovzdorné překližky. Vodovzdorné proto, že „Marine“ provedení totiž nevedl (neprodával).
Překližku jsem „kupoval“ v březnu až květnu 2008.
Nejdříve jsem totiž komunikoval s prodejcem blízkým bydliště, který více jak měsíc sliboval, že
mi zajistí technický list překližky, který jsem pro kupovanou překližku požadoval.
Mohl dodat gabonovou vodovzdornou, ale s nějakým papírem se neměl.
Obrátil jsem se tedy na tři mezinárodní prodejce.
Ani ti na tom nebyli slavně. Záleží však na jakého konkrétního prodavače (konkrétního člověka) narazíte. To jsem poznal při komunikaci s firmou Finnforest.
Z hlediska prodejců se přece jen jedná o raritní prodej, který je neživí a proto jejich logický přístup.
http://www.finnforest.cz/ .....zde mi mailem i telefonem sdělili, že nemají a prý jedině celou paletu, a to jsem chtěl pouze vodovzdornou gabonovou. Měli nějaký zbytek, ale byly to jiné tlouštky než jsem potřeboval. Jakou prodávají značku jsem se tedy dále nepídil. (Později mi to nedalo a v létě jsem se zastavil podívat se v prodejně ve Zlíně, tam jsem narazil na ochotnějšího prodavače, na rozdíl od lidí se kterými jsem mluvil po telefonu).
http://blumenfeld.trade.cz/ ... zde zase nebyli sto definovat jakou značku vodovzdorné gabonové vlastně prodávají. Prý ALLE, Francie, webu však tento výrobce nic neříká.
http://www.jafholz.cz/ .. tady už jsem se na výrobce neptal, čas mě tlačil a prodejce slíbil dodat překližku do 2 až 3 týdnů. Sdělil, že skladem ji pochopitelně nemá ale není problém přivézt ji v dodávce z centrály. Dohodli jsme se na gabonové vodovzdorné. Do 3 týdnů prodejce překližku také dovezl (jakmile mu jela doprava mým směrem, dovezl mi ji na požadované místo).
Pokud bych ji vyzvedl sám u prodejce mohl jsem ji mít do 2 týdnů. Neinformoval mě však, že mimo gaboon bude v překližce i jiný materiál.
A má zkušenost s koupeným materiálem.
Na každé tabuli překližky byl Ink-Jetem nastříkaný identifikační popis výrobce. Bylo tam i datum výroby, které už není v záběru. K mé spokojenosti byl výrobce Shelman, Řecko, kterého jsem našel jako jediného dříve na webu, když jsem zadal do vyhledávače něco jako: producer, plywood, gaboon....

Na webu jsem hned našel můj materiál a vlastně zjistil, že uvnitř je také smrk nebo topol.
A topol na tom není o moc lépe než bříza, co se týče odolnosti vlhkosti.
Jednotlivé vrstvy gaboonu jsou na fotografii barevně jasně odlišené. Silnější 10 mm překližka je už trochu „zpracovaná“ sluncem.

Gaboonová překližka je skutečně pohledově na lícové starně bez vad a celistvá, nenapojovaná. Pod ní je smrková stavební překližka s typickými přeslenovými suky.

Gaboon trochu zlobil a ježil se pokud se přes něj hodně jezdilo úhelníkem.

Během zjišťování zde uvedených informaci jsem se dozvěděl , že údajně profesionální výrobci používají překližky z Číny. Prý bylo dokonce v EU nějaké antidumpingové clo přímo na gaboonové překližky z Číny.Pokud sem lze vložit excel soubor, můžu dát ceny Shelman alespon pro porovnání jednotlivých produktů(ceny jsou z června2008).
Věřte, nevěřte, ale tento text jsem sestavoval více jak deset hodin.
Příspěvek ještě není překontolovaný, znovu pročtený, díky za pochopení.