Legislativa týkající se malých plavidel
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
Legislativa týkající se malých plavidel
V jiném vlákně "Mikrohauseboat", prioritně založeném k celkovému posouzení technických podmínek stavby malého plavidla, byla postupně odkrývána i otázka legislativní, se stavbou související.
S ohledem na odstup této problematiky od smyslu púvodního vlákna, je žádoucí. založit pro tento účel vlákno samostatné.
Základní posty k této problematice jsou zde citovány.
Pepa
S ohledem na odstup této problematiky od smyslu púvodního vlákna, je žádoucí. založit pro tento účel vlákno samostatné.
Základní posty k této problematice jsou zde citovány.
Pepa
Naposledy upravil(a) Pepa dne úte úno 09, 2010 6:43 pm, celkem upraveno 2 x.
bahno píše:Charterovka pana Hellebranda mi zase ukazala dalsi kousek. Plavidla ma tak krabicoidni, ze i me prijdou krabicoidni prilis. Jim navrhovany plavebni trasy zhruba koresponduji s mymi pozadavky na tu lod. Lode ma jako katamarany s nadstavbou, vyssi nez mam ja, motory do 4kW. Takze momentalne uz jenom premejslim, jestli ten katamaran ma vo tolik mensi plavebni odpor aby se to vyplatilo(pomer odpor voda/odpor vitr s prihlednutim k vnitrnimu prostoru).
BTW Koumani nad tim, jak to dela aby se mu tam veslo jeste 200l vody me privedlo k tomu si jeste jednou precist ten kus zakona o vnitrozemske plavbe:(4) Evidenci podle odstavce 3 nepodléhá
a) malé plavidlo o celkové hmotnosti včetně povoleného zatížení do 1000 kg nebo s vlastním strojním pohonem o výkonu do 4 kW nebo s celkovou plochou plachet do 12 m2 (dále jen "vybrané malé plavidlo"),
Pokud chapu pravnicctinu dobre, plavidlo si muze vazit kolik chce, pokud ma vlastni strojni pohon do 4kW nebo plachty do 12m^2. Teda ne ze by 10ti tunova lod nejak plula s 4kW motorem, ale nejspis to potom stale bude vybrane male plavidlo se vsemi dalsimi dusledky.
+
+
+
Felix píše:Obávám se, že nechápeš právničtinu dobře. Aby nepodléhalo evidenci, nesmí plavidlo překročit žádnou z vyjmenovaných podmínek.
Edit: pro jistotu jsem zkontroloval, zda citace je správně, a ztratil jsem svou jisotu. V zákonu je skutečně napsáno (§14, odst. 5 pís. a) že "evidenci v plavebním rejstříku nepodléhá malé plavidlo o celkové hmotnosti včetně povoleného zatížení do 1000 kg nebo s vlastním strojním pohonem o výkonu do 4 kW nebo s celkovou plochou plachet do 12 m2". Pokud mne paměť neklame, je tenhle text produktem novelizace asi tak z roku 2006 - do té doby byla v podmínkách snad ještě délka do 7 metrů a text byl postaven tak, že všechny podmínky musely být splněny současně. Ať na to koukám jak na to koukám, teď to vypadá, že stačí, aby byla splněna jenom jedna z těch podmínek. Ono by to nakonec i mělo logiku.
+
+
+
Pepa píše:Nemůže si vážit kolik chce......
evidenci nepodléhá
1/malé plavidlo o celkové hmotnosti /včetně posádky a užitného zatížení/do 1000 kg.
2/motor do 4 kw
3/plachty do 12 m2
Pepa
+
+
+
Felix píše:Vše nasvědčuje, že Bahno četl zákon správně. Změna proti tomu, co většina z nás má zažito, je teprve rok stará a vznikla zákonem 309/2008 Sb. s platností od 1. ledna loňského roku.
+
+
+
Pepa píše:Felix: tvůj předešlý post jsem před odesláním mého nečetl. Tedy jsem se znovu k tomu vrátil.
Nevím jak dalece je tento text autentický?
Pokud připustíme že je a přijmeme tento výklad.
Potom jez zbytečná veškerá snaha desítek uživatelů shánět motor do 4 kw.
stačí, když budou mít váhu do 1000 kg a mohou mít plachty třeba 30 m2 a motor 50 kw.
Stejně tak, pokud budou mít motor do 4 kw, mohou mít loď třeba 15m a s výtlakem 13 tun - což cca odpovídá.
Táži se /nikoliv řečnicky/, odpovídá toto smyslu předmětné právní mormy?
Pepa
+
+
+
Felix píše:TataSi, Ty dovedeš tak vlídným způsobem vdechnout do člověka optimismus
Pepo, zdá se, že pachatel zákona se na to skutečně díval, tak, že loď do nějaké velikosti, dané buď vahou nebo poměrně malou silou potřebnou k ovládání, nepotřebuje ýti evidována. Myslím, že podcenil český oblíbený sport "vochcávání předpisů", takže mu uniklo, že stačí na velkomotorák dát pidistěžeň s 10 m2 plachet, prohlásit to za "motorsailer" a vesele se smát... Na druhou stranu je otázka, zda zrovna tohle je špatně, protože důvod k tomu, aby jakákoliv malá plavidla byla evidována, stejně moc nechápu.
+
+
+
Pepa píše:No jeden důvod k evidenci je. Bez evidence nebude technického průkaz a bez TP je s plavidlem v zahraničí přeci jen trochu problém. Na druhou stranu, zákonodárce asi předpokládal, že tyto plavidla omezená /všemi třemi body/ se v zahraničí budou využívat jen minimálně. Dnešní realita je jiná, viz gumáky. Novým výkladem potom tento okruh bude zvětšen a budeme svědci toho, jak se budou vymýšlet fígle pro získání TP.
Dle výše uvedeného majitelé gumáků nemají šanci TP získat, nedostanou se přes 1000 kg.
Nicméně, pokud to tak je, bahno má eliminovám jediný podmiňující prvek a nic mu nebrání v hmotnostní nešetrnosti jeho projektu a zavěšení patřičných kw, neboť dle vašeho výkaldu, nemaje plachty přes 12m2, není ničím limitován.
Předtím bych ale uvažoval o ověření stanoviska SPS.
Pepa
+
+
+
alffa píše:Teď jsem to zkopíroval ze stránek SPS.
[align=center]Evidence plavidel - Plavební rejstřík České republiky[/align]
Podle zákona o vnitrozemské plavbě podléhají evidenci plavidla, jejichž provozovatelem je osoba s trvalým bydlištěm nebo sídlem na území České republiky. Evidenci nepodléhá pouze malé plavidlo o celkové hmotnosti včetně povoleného zatížení do 1000 kg, s výkonem pohonného zařízení do 4 kW a plochou plachet do 12 m2, plovoucí zařízení do celkové hmotnosti 10 000 kg, pokud žádný z jeho rozměrů nepřesahuje 10 m, a plovoucí těleso, k jehož provozování je však třeba povolení Státní plavební správy. Evidenci v plavebním rejstříku České republiky také nepodléhá plavidlo zapsané v plavebním rejstříku cizího státu. Evidence plavidel se provádí zápisem do plavebního rejstříku.
Žádné slůvko "nebo", tam nevidím.![]()
Tak co sakra platí
+
+
+
Felix píše:Platí zákon. Na stránkách SPS je uvedena jejich interpretace zákona, která je pouze jejich a nemusí být pravdivá (ten jejich text tam visí, pokud se pamatuji, už více let a novela zákona platí teprve rok). On nejspíš i zákonodárce to měl právě tímto způsobem v úmyslu definovat, ale nějak se mu to vymklo z rukou...
+
+
+
maxik1958 píše:Z druhé strany,pokud tam není NEBO, musí plavidlo nepodléhající evidenci vždy mít plachtu do 12m,motor do 4kw,a vážit do tuny!to znamená,že evidenci potom podléhá každá pramice-nemá plachu,třeba Optík, pokud nemá motor,a tak podobně..........Takhle děláme pitomce ze sebe,a ne z těch co to vytvořili! Ať vítězí zdravý rozum,a ne nějaký ochcávání
![]()
+
+
+
Felix píše:Je tam NEBO. Zákon č. 114/1995 Sb., § 14, odst. 5, pís. a)
+
+
+
tataS píše:Tento zákon měl být již v roce 2008 novelizován. Jinak dle zákona 174/2005 sb o stavbě rekreačních plavidel, jsou tato od 2,5 do 12 a 24m.
Je otázka nakolik by se tento zákon vztahoval na stavbu takového monstra, pokud by jej majitel chtěl prodat dříve než za 5 let a jestli by
potřeboval na stavbu schválení SPS. Ne že bych mu to přál.
+
+
+
Pepa píše:Felix píše:Je tam NEBO. Zákon č. 114/1995 Sb., § 14, odst. 5, pís. a)
toto je znění Zákon č. 114/1995 Sb., § 14, odst. 5, pís. a), zkopírovaného přímo ze stránek MD
(5) Evidenci v plavebním rejstříku nepodléhá
a) malé plavidlo o celkové hmotnosti včetně povoleného zatížení do 1000 kg nebo s vlastním strojním pohonem o výkonu do 4 kW nebo s celkovou plochou plachet do 12 m 2 (dále jen „vybrané malé plavidlo“),
Zdá se tedy, že SPS jako státní orgán vědomě /vypuštění 3x nebo v jedné větě není náhoda či tisková chyba/ a zásadním způsoben změnila znění platného zákona, konkrétně předmětného paragrafu. Takto změněný zákon používala k veřejné informovanosti občanů a léta vyžadovala a dokonce sankcionovala osoby zato, že neoprávněně pozměněný text zákona nedodržovali.
Nějak se mi tomu ani nechce věřit.....
Bahno promine, možná jsme s tímto v jeho vlákně už trochu OT, ale vše vyšlo z jeho podnětu.
Pepa
edit.: jména
+
+
+
halladin píše:Pepa píše:Felix píše:Je tam NEBO. Zákon č. 114/1995 Sb., § 14, odst. 5, pís. a)
toto je znění Zákon č. 114/1995 Sb., § 14, odst. 5, pís. a), zkopírovaného přímo ze stránek MD
(5) Evidenci v plavebním rejstříku nepodléhá
a) malé plavidlo o celkové hmotnosti včetně povoleného zatížení do 1000 kg nebo s vlastním strojním pohonem o výkonu do 4 kW nebo s celkovou plochou plachet do 12 m 2 (dále jen „vybrané malé plavidlo“),
Zdá se tedy, že SPS jako státní orgán vědomě /vypuštění 3x nebo v jedné větě není náhoda či tisková chyba/ a zásadním způsoben změnila znění platného zákona, konkrétně předmětného paragrafu. Takto změněný zákon používala k veřejné informovanosti občanů a léta vyžadovala a dokonce sankcionovala osoby zato, že neoprávněně pozměněný text zákona nedodržovali.
Nějak se mi tomu ani nechce věřit.....
Bahno promine, možná jsme s tímto v jeho vlákně už trochu OT, ale vše vyšlo z jeho podnětu.
Pepa
edit.: jména
Pánové,
mám dojem, že nechápete plně bohatost českého jazyka![]()
Obě verze (ta z MD "se třemi nebo") i ta verze ze SPS, kde jsou "nebo" vynechány jsou významově naprosto shodné.
Pro snažší pochopení si místo "do 4 kW " dosaďte "menší než 4 Kw, místo plocha plachet do 12 metrů dosaďte plocha plachet menší než 12 metrů atd.
Někdo tu zmiňoval, pramici ( bez motoru).. Splňuje podmínky ?
Jistě . Nemá motor, takže 0 kW je zcela jistě menší než povolené 4 kW. Plocha plachet - 0, a nula je zcela jistě méně než 12 metrů čtverečních. Atd, atd.
Pokud ovšem ona pramice bude mít více než 1000 kg......
+
+
+
Denis píše:Dospel som k rovnakému poznaniu, ale nebol som si istý tou bohatosťou
+
+
+
Felix píše:Do konce roku 2008 platil zákon formulovaný takto:
...evidenci v plavebním rejstříku nepodléhá malé plavidlo o celkové hmotnosti do 1000 kg, o celkové délce do 7 m, s vlastním strojním pohonem o výkonu do 4 kW a s celkovou plochou plachet do 12 m2...
přičemž výklad zněl v tom smyslu, že všechny podmínky musely být splněny současně, tzn. stačilo, aby plavidlo překročilo jeden z uvedených parametrů a již evidenci podléhalo. Od začátku roku 2009 platí nové znění zákona, které zcela vypustilo parametr délky a změnilo formulaci takto:
...evidenci v plavebním rejstříku nepodléhá malé plavidlo o celkové hmotnosti včetně povoleného zatížení do 1000 kg nebo s vlastním strojním pohonem o výkonu do 4 kW nebo s celkovou plochou plachet do 12 m2...
Nevím, nakolik se změnil způsob, jakým novelizovaný zákon vykládá SPS, ale z pohledu práva je situace zcela jasná: stačí, aby loď splňovala jednu z vyjmenovaných podmínek, a evidenci nepodléhá.
Edit: formátování
+
+
+
tataS píše:Obávám se, že ani tisíckrát tebou opakované znění třeba i špatné formulace nějakého předpisu, nic nezmění na jeho původním smyslu.
Jinak mě připadáš s tím stálým omíláním problému, který tě pokud jsem tak pochopil z ostatním tvých příspěvků, nijak neohrožuje jako
poslanec parlamentu (např. Bursík), který se potřebuje zviditelnit. Pokud by mělo tvoje zjištění mít nějaký efektivní smysl, tak bys měl
napsat na MDČR, právní odbor aby s tím něco udělali. Neustálé rozmazávání tady má efekt jako vytí psa na měsíc. Také se tím nic nezmění.
Prostě každý má nějakou úchylku. Já taky ale to tady nebudu vytahovat.
+
+
+
Libor píše:Teď ti tatasi nerozumím na koho reaguješ..
Na Felixe?
Ja jsem rád za to co napsal.
Včera jsem chtěl napsat, že pořád platí ...že při překročení jednoho parametru je nutná registrace. Až do teď jsem si to pořád myslel a vidím, že to také může být jinak.
A rád bych se dozvěděl jak to.
A že se to netýká každého je irelevantní. Důležitá je samotná informace zde uvedená. Svého uživatele si již najde sama.
+
+
++
Charlie píše:Pokud tedy stačí, aby byla splněna jedna podmínka a plavidlo evidenci nepodléhá, jak píše Felix, tak muj Jaguar 22 evidenci tedy nepodléhá, protože má strojní zařízení 2kW což je do 4kW a motorové čluny co mám, tak zas mají 0m[sup]2[/sup] plachet, což je do 12m[sup]2[/sup] tudíž také nepodléhají??
+
+
+Felix píše:TataSi, já také vidím, že není úplně šťastné diskutovat rozdíl mezi předchozím a současným zněním zákona v tomto vláknu, ale ta diskuse zde vznikla ve chvíli, kdy Bahno přemýšlel, do jakých parametrů se musí vejít se svým projektem, aby nepodléhal povinnosti registrace. Ukázalo se při té příležitosti, že zákonné podmínky se za poslední roky změnily způsobem velmi zásadním a ukazuje se průběžně, že to není každému zcela jasné. Proto reaguji - zviditelňovat se nepotřebuji, svých patnáct minut slávy už mám za sebou![]()
Ona změna do podoby, která platí dnes, má nepopiratelnou logiku: podle dřívějšího znění totiž podléhala registraci třeba "čtyřka s kormidelníkem", protože byla delší než sedm metrů, anebo 470-ka, protože má plachtu o 0,7 m2 větší než je limit.
+
+
+Felix píše:Charlie píše:Pokud tedy stačí, aby byla splněna jedna podmínka a plavidlo evidenci nepodléhá, jak píše Felix, tak muj Jaguar 22 evidenci tedy nepodléhá, protože má strojní zařízení 2kW což je do 4kW a motorové čluny co mám, tak zas mají 0m[sup]2[/sup] plachet, což je do 12m[sup]2[/sup] tudíž také nepodléhají??
Ano, toto je chyba v platné formulaci zákona a důvod, proč si myslím, že bude brzy novelizován a formulace změněna.
+
+
+tataS píše:to Libor: Abych byl tedy adresný. Plně tě chápu, že chceš znát kvalifikovanou odpověď i když jsem přesvědčen, že asi nebudeš v nějakém
případě postupovat dle výkladu který tady předkládá Felix. Při vší hypotetické úctě k Felixovy a jeho vědomostem asi nebude on, kdo bude
rozhodovat a posuzovat místo SPS, nebo poříční policie o tom co podléhá registraci a v jaké souvislosti. Již na více nejasných výkladů se
většinou našel někdo, kdo učinil dotaz na SPS a tady zveřejnil oficiální odpověď. Tak proč to tedy Felix místo zdlouhavé diskuze taky neudělá?
Nejspíše sem nahlížejí taky pracovníci různých SPS a nestojí jim za odpověď. Tak si myslím, že diskuze bez oficiálního stanoviska k výkladu
dotyčného předpisu je na prd a k nějakému posunu ve vymyšlení plovoucí nábytkové bedny nepomůže.
+
+
+Denis píše:Tatasi, nefrfoc tolko, však Felix jedným dychom dodáva že to asi rýchlo zmenia. Tiež s obnovením debaty o tom zákone nezačal Felix, ale Halladin. Je ovšem možné že sa blýska na dobré časy a malé lode netreba registrovať a zákonodarca to myslel naozaj tak. Máš pravdu že plovouci nábytkove bedny sa to až tak moc netýka.
+
+
+tataS píše:S tím blýskáním bych to viděl spíše obráceně na horší časy. EU nás sešněrovává jako pavouk do spousty nesmyslných zákonů a nařízení
které za chvíli budou nařizovat jak se máme uprdnout aby to bylo v normě. Po omezení starších motorů se dá čekat postupné omezování
provozu spalovacích motorů pod nejrůznějšími (nejlépe ekologickými a bezpečnostními) záminkami. Strkání hlavy do písku, nasazování
růžových brýlí a vedení optimistických řečí o tom, že se to snad již zlepší je lepší vyměnit za vymýšlení jak balancovat na hraně povoleného
a předem vědět kam až můžu jít aby se mě případná pokuta ještě vyplatila. Bohužel je stále ještě moc lidí, kteří si myslí, že se jich to netýká,
nic nedělají a potom pláčí když to na ně dopadne. (Viz třeba ty nadšenci co "levně" koupí prastarý motor, nebo dovezou ze světa loď bez CE
a ostatních náležitostí s vlekem, který jim nepřihlásí a pod.) A bude jich stále víc a za chvíli se tady nebude řešit skoro nic jiného
Toto jsem napsal ještě před tím co Beda sepsal v 16:00 svoji zprávu o nových předpisech.
Aspoň tak to chápu z Felixova příspěvku.
Felix píše:TataSi, já také vidím, že není úplně šťastné diskutovat rozdíl mezi předchozím a současným zněním zákona v tomto vláknu, ale ta diskuse zde vznikla ve chvíli, kdy Bahno přemýšlel, do jakých parametrů se musí vejít se svým projektem, aby nepodléhal povinnosti registrace. Ukázalo se při té příležitosti, že zákonné podmínky se za poslední roky změnily způsobem velmi zásadním a ukazuje se průběžně, že to není každému zcela jasné. Proto reaguji - zviditelňovat se nepotřebuji, svých patnáct minut slávy už mám za sebou![]()
Ona změna do podoby, která platí dnes, má nepopiratelnou logiku: podle dřívějšího znění totiž podléhala registraci třeba "čtyřka s kormidelníkem", protože byla delší než sedm metrů, anebo 470-ka, protože má plachtu o 0,7 m2 větší než je limit.
+
+
+
Felix píše:Charlie píše:Pokud tedy stačí, aby byla splněna jedna podmínka a plavidlo evidenci nepodléhá, jak píše Felix, tak muj Jaguar 22 evidenci tedy nepodléhá, protože má strojní zařízení 2kW což je do 4kW a motorové čluny co mám, tak zas mají 0m[sup]2[/sup] plachet, což je do 12m[sup]2[/sup] tudíž také nepodléhají??
Ano, toto je chyba v platné formulaci zákona a důvod, proč si myslím, že bude brzy novelizován a formulace změněna.
+
+
+
Denis píše:bahno píše:
Jinak sorry, zacal sem chodit do prace a tak nejak koumam nad tim co mi david rekl. A asi ho budu ignorovatHolt navrhuju lod jak nabytek, ale nabytek co sem kdy navrhl funguje, tak snad bude i lod.
Predpokladám, že každého kto ti napísal nejaké pripomienky, v prvej rade zaujala koncepcia malej obytnej lode s 5HP motorom. Tie pripomienky smerovali k tomu aby ta loď mala prijatelné plavebné vlastnosti. Kludne všetko ignoruj a postav ju ako nábytok. Plávať bude, o tom nikto nepochybuje. Diskusia to bola dobrá, pripomienky vecné a obsažné, takže dúfam že niekomu poslúžia.
+
+
+
tataS píše:to Libor: Abych byl tedy adresný. Plně tě chápu, že chceš znát kvalifikovanou odpověď i když jsem přesvědčen, že asi nebudeš v nějakém
případě postupovat dle výkladu který tady předkládá Felix. Při vší hypotetické úctě k Felixovy a jeho vědomostem asi nebude on, kdo bude
rozhodovat a posuzovat místo SPS, nebo poříční policie o tom co podléhá registraci a v jaké souvislosti. Již na více nejasných výkladů se
většinou našel někdo, kdo učinil dotaz na SPS a tady zveřejnil oficiální odpověď. Tak proč to tedy Felix místo zdlouhavé diskuze taky neudělá?
Nejspíše sem nahlížejí taky pracovníci různých SPS a nestojí jim za odpověď. Tak si myslím, že diskuze bez oficiálního stanoviska k výkladu
dotyčného předpisu je na prd a k nějakému posunu ve vymyšlení plovoucí nábytkové bedny nepomůže.
+
+
+
Denis píše:Tatasi, nefrfoc tolko, však Felix jedným dychom dodáva že to asi rýchlo zmenia. Tiež s obnovením debaty o tom zákone nezačal Felix, ale Halladin. Je ovšem možné že sa blýska na dobré časy a malé lode netreba registrovať a zákonodarca to myslel naozaj tak. Máš pravdu že plovouci nábytkove bedny sa to až tak moc netýka.
+
+
+
tataS píše:S tím blýskáním bych to viděl spíše obráceně na horší časy. EU nás sešněrovává jako pavouk do spousty nesmyslných zákonů a nařízení
které za chvíli budou nařizovat jak se máme uprdnout aby to bylo v normě. Po omezení starších motorů se dá čekat postupné omezování
provozu spalovacích motorů pod nejrůznějšími (nejlépe ekologickými a bezpečnostními) záminkami. Strkání hlavy do písku, nasazování
růžových brýlí a vedení optimistických řečí o tom, že se to snad již zlepší je lepší vyměnit za vymýšlení jak balancovat na hraně povoleného
a předem vědět kam až můžu jít aby se mě případná pokuta ještě vyplatila. Bohužel je stále ještě moc lidí, kteří si myslí, že se jich to netýká,
nic nedělají a potom pláčí když to na ně dopadne. (Viz třeba ty nadšenci co "levně" koupí prastarý motor, nebo dovezou ze světa loď bez CE
a ostatních náležitostí s vlekem, který jim nepřihlásí a pod.) A bude jich stále víc a za chvíli se tady nebude řešit skoro nic jiného
Toto jsem napsal ještě před tím co Beda sepsal v 16:00 svoji zprávu o nových předpisech.
+
+
+
halladin píše:Pánové, jednoznačný výklad pro konkrétní loď, která nemá podléhat registraci je ten, že tato lod musí vyhovovat všem variantám, odděleným "nebo"
To že právnická řeč bývá často obecenstvu stěží pochopitelná, je věc jiná.
SPS zákon nezměnila, jen ho přeožila do lidštiny.
- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 5
to Pepa: Když už jsi tak pěkně přesunul tyto příspěvky o legislativě, tak by sem asi patřili některé i z vlákna: Co zkontrolovat při koupi staršího motoru.
Hlavně asi ty poslední od Bedy, kde píše o nových předpisech. Ty předpisy budou nejspíše dosti důležité pro většinu. Pokud se ovšem nebude jednat
pouze o nové předpisy od EU již nedávno citované Felixem o rekreačních lodích nad 10+20m. Ty jsou pro nás na prd.
Hlavně asi ty poslední od Bedy, kde píše o nových předpisech. Ty předpisy budou nejspíše dosti důležité pro většinu. Pokud se ovšem nebude jednat
pouze o nové předpisy od EU již nedávno citované Felixem o rekreačních lodích nad 10+20m. Ty jsou pro nás na prd.
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Tady jsem dostal odpoved na dotaz:
S "Prohlášením o shodě", tedy CE je to jednoduché....
Když kupuješ po r. 1999 v zemích EU novou loď, motor, letadlo nebo tak, dostaneš přímo od výrobce tento doklad. U lodí bývá na konkrétní výrobní číslo plavidla (VIN), u motorů může být na číslo nebo na typ....
Pokud ti ho nedá přímo výrobce, je ze zákona povinen ti ho vystavit prodejce. bez tohoto dokladu to on nesmí prodávat a ty bys to neměl (ve vlastním zájmu) koupit. Kdyby sis to přesto koupil, loď už na papírech na nikoho nepřevedeš a motor ti prostě nezapíšeme.
Současně s tímto dokladem muí být loď, motor, případně obojí opatřeno výrobním štítkem s minimálními povinnými údaji (upravuje to nějaká vhláška, ale musí tam určitě být typ, výrobní číslo, rok výroby a hlavně značka CE !!!!
Ten doklad od prodejce nejsi ze zákona povinen uchovávat, ten štítek tam ale musí být po celou dobu ...
O cerťifikaci muze pozadat tedy bud vyrobce, nebo dovozce. Certifikace u Ceskeho lodniho a prumysloveho registru by mela stat asi 30 - 50 tis. Kc, v SRN to delaji za nejakych 1000 EURO.
Vim, ze napriklad jeden dovozce lodi z USA ty certifikaty take dodava s novyma lodema - pocita si za certifikaci lode a motoru okolo 1000 USD.
Takze, kdyz jdes k nam prihlasovat starsi lod nebo motor, staci stitky CE...jen v pripade moc podezrelych stitku by te nekdo vyhodil nebo pozadoval jiny doklad...
Ale jinak - pro evidenci plavidla - t.j. zápis do plavebniho rejstriku, povinnost byt vedeno osobou zpusobilou s prukazem a povinnosti podrobuit se technickm prohlidkam musi byt splnena jedna z techto podminek :
vytlak nad 1 tunu
motor nad 5 koni
plachty nad 12 m 2
tech 100 m3 objemu je mineno : max. delka x max. sirka x max. ponor (u plachetnic se - zatim, podle naseho vykladu - nepocita s kylem.
Kdyby tomu bylo tak, jak hosi na vlaknu uvazuji, tedy ze pro evidenci musi byt splneny vsechny podminky soucasne, byl by to uplny nesmysl - hlinikovy rybarsky clun s motorem 50 koni by evidenci nepodlehal, protoze by se vesel do celkove vahy 1 tuny a stejne tak jakakoliv bezna plachetnice s oplachtenim treba 17 nebo 22 m - vsechny ty Dalanty, Jeanneau, Sun Oddysey....protoze maji treba motor 4 HP.....at hosi uznaji sami..
Pripadne dalsi dotazy reste primo s SPS a sem dejte vedet jak to dopadlo. Odpovedi me a to nemam ani drevene nnecky, tak nurcite odpovi kazdemu z vas.
Takze k prihlaseni starsiho motoru by stacilo jen to CE, ale nekde na nejakem foru byla nabidka na vyrobu falesnejch stitku, tak kdyz maji nejakou pochybnost budou chtit dalsi doklady, to asi pripad od pripadu.
S "Prohlášením o shodě", tedy CE je to jednoduché....
Když kupuješ po r. 1999 v zemích EU novou loď, motor, letadlo nebo tak, dostaneš přímo od výrobce tento doklad. U lodí bývá na konkrétní výrobní číslo plavidla (VIN), u motorů může být na číslo nebo na typ....
Pokud ti ho nedá přímo výrobce, je ze zákona povinen ti ho vystavit prodejce. bez tohoto dokladu to on nesmí prodávat a ty bys to neměl (ve vlastním zájmu) koupit. Kdyby sis to přesto koupil, loď už na papírech na nikoho nepřevedeš a motor ti prostě nezapíšeme.
Současně s tímto dokladem muí být loď, motor, případně obojí opatřeno výrobním štítkem s minimálními povinnými údaji (upravuje to nějaká vhláška, ale musí tam určitě být typ, výrobní číslo, rok výroby a hlavně značka CE !!!!

Ten doklad od prodejce nejsi ze zákona povinen uchovávat, ten štítek tam ale musí být po celou dobu ...
O cerťifikaci muze pozadat tedy bud vyrobce, nebo dovozce. Certifikace u Ceskeho lodniho a prumysloveho registru by mela stat asi 30 - 50 tis. Kc, v SRN to delaji za nejakych 1000 EURO.
Vim, ze napriklad jeden dovozce lodi z USA ty certifikaty take dodava s novyma lodema - pocita si za certifikaci lode a motoru okolo 1000 USD.
Takze, kdyz jdes k nam prihlasovat starsi lod nebo motor, staci stitky CE...jen v pripade moc podezrelych stitku by te nekdo vyhodil nebo pozadoval jiny doklad...
Ale jinak - pro evidenci plavidla - t.j. zápis do plavebniho rejstriku, povinnost byt vedeno osobou zpusobilou s prukazem a povinnosti podrobuit se technickm prohlidkam musi byt splnena jedna z techto podminek :
vytlak nad 1 tunu
motor nad 5 koni
plachty nad 12 m 2
tech 100 m3 objemu je mineno : max. delka x max. sirka x max. ponor (u plachetnic se - zatim, podle naseho vykladu - nepocita s kylem.
Kdyby tomu bylo tak, jak hosi na vlaknu uvazuji, tedy ze pro evidenci musi byt splneny vsechny podminky soucasne, byl by to uplny nesmysl - hlinikovy rybarsky clun s motorem 50 koni by evidenci nepodlehal, protoze by se vesel do celkove vahy 1 tuny a stejne tak jakakoliv bezna plachetnice s oplachtenim treba 17 nebo 22 m - vsechny ty Dalanty, Jeanneau, Sun Oddysey....protoze maji treba motor 4 HP.....at hosi uznaji sami..
Pripadne dalsi dotazy reste primo s SPS a sem dejte vedet jak to dopadlo. Odpovedi me a to nemam ani drevene nnecky, tak nurcite odpovi kazdemu z vas.
Takze k prihlaseni starsiho motoru by stacilo jen to CE, ale nekde na nejakem foru byla nabidka na vyrobu falesnejch stitku, tak kdyz maji nejakou pochybnost budou chtit dalsi doklady, to asi pripad od pripadu.
- bahno
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 6
minimalne o tom ze na lod s vlastnim strojnim pohonem do 4kW a libovolnou vahou NEPOTREBUJES VMP proste keca. Nehlede na to uvadeni vykonu v konich, to duveryhodnosti taky neprida...
Dale vycuc z vyhlasky 224/1995 ve zneni pozdejsich predpisu(ze stranek MD)
(1) Plavidlo, k jehož vedení je oprávněn pouze vůdce plavidla s průkazem způsobilosti, je
a) loď ve smyslu § 1 písm. a),
b) malé plavidlo bez vlastního strojního pohonu o hmotnosti včetně vlastního zatížení nad 1000 kg,
c) malé plavidlo s vlastním strojním pohonem o výkonu nad 4 kW, není-li dále stanoveno jinak,
d) plachetnice s celkovou plochou plachet nad 12 m2,
e) plovoucí stroj ve smyslu § 1 písm. c),
f) plavidlo, kterým je provozována koncesovaná vodní doprava 1).
§ 4
Vedení plavidla bez průkazu způsobilosti
(1) Osoba bez průkazu způsobilosti, která je seznámena s technikou vedení malého plavidla bez vlastního strojního pohonu o hmotnosti včetně povoleného zatížení do 1000 kg nebo plachetnice s celkovou plochou plachet do 12 m2 a v rozsahu potřebném pro jejich vedení též s pravidly plavebního provozu 2), může vést takové plavidlo na všech vodních cestách v České republice.
(2) Osoba bez průkazu způsobilosti, která je seznámena s technikou vedení malého plavidla a v rozsahu potřebném pro jeho vedení též s pravidly plavebního provozu, může vést malé plavidlo během povoleného sportovního podniku3) nebo výcviku pod odborným dozorem ve vyhrazeném úseku vodní cesty3).
(3) Osoba bez průkazu způsobilosti po dosažení věku 15 let, která je seznámena s technikou vedení malého plavidla s vlastním strojním pohonem do výkonu 4 kW a v rozsahu potřebném pro jeho vedení též s pravidly plavebního provozu, může vést takové plavidlo na všech vodních cestách v České republice v souladu se zvláštními právními předpisy, které upravují rozsah a podmínky užívání povrchových vod k plavbě4).
(4) Osoba bez průkazu způsobilosti po dosažení věku 18 let může vést
a) malé plavidlo s vlastním strojním pohonem do výkonu 20 kW, schopné pouze výtlačné plavby a maximální rychlosti 20 km/hod., na vodní cestě dopravně významné využívané 0. třídy a vodních cestách účelových 5), jestliže je seznámena s technikou vedení tohoto plavidla a v rozsahu potřebném pro jeho vedení též s pravidly plavebního provozu,
b) malé plavidlo schopné pouze výtlačné plavby a maximální rychlosti 12 km/hod., schválené plavební správou pro provoz v půjčovně malých plavidel zápisem v lodním osvědčení plavidla a provozované na úsecích vodní cesty dopravně významné využívané 0. třídy a vodních cest účelových zapsaných v lodním osvědčení plavidla 6), jestliže je seznámena s technikou vedení tohoto plavidla a v rozsahu potřebném pro jeho vedení též s pravidly plavebního provozu.
Ta hmotnostni podminka tam proste chybi, to ze je stanovena pro plachetnici a plavidlo bez strojniho pohonu to nijak neovlivni.
A na zaver, vyklad SPS je sice zajimavej a rika kde budou chtit delat problemy a kde ne, ale na finale bude zavazny vyklad soudu, kdyz na to dojde.
Dale vycuc z vyhlasky 224/1995 ve zneni pozdejsich predpisu(ze stranek MD)
(1) Plavidlo, k jehož vedení je oprávněn pouze vůdce plavidla s průkazem způsobilosti, je
a) loď ve smyslu § 1 písm. a),
b) malé plavidlo bez vlastního strojního pohonu o hmotnosti včetně vlastního zatížení nad 1000 kg,
c) malé plavidlo s vlastním strojním pohonem o výkonu nad 4 kW, není-li dále stanoveno jinak,
d) plachetnice s celkovou plochou plachet nad 12 m2,
e) plovoucí stroj ve smyslu § 1 písm. c),
f) plavidlo, kterým je provozována koncesovaná vodní doprava 1).
§ 4
Vedení plavidla bez průkazu způsobilosti
(1) Osoba bez průkazu způsobilosti, která je seznámena s technikou vedení malého plavidla bez vlastního strojního pohonu o hmotnosti včetně povoleného zatížení do 1000 kg nebo plachetnice s celkovou plochou plachet do 12 m2 a v rozsahu potřebném pro jejich vedení též s pravidly plavebního provozu 2), může vést takové plavidlo na všech vodních cestách v České republice.
(2) Osoba bez průkazu způsobilosti, která je seznámena s technikou vedení malého plavidla a v rozsahu potřebném pro jeho vedení též s pravidly plavebního provozu, může vést malé plavidlo během povoleného sportovního podniku3) nebo výcviku pod odborným dozorem ve vyhrazeném úseku vodní cesty3).
(3) Osoba bez průkazu způsobilosti po dosažení věku 15 let, která je seznámena s technikou vedení malého plavidla s vlastním strojním pohonem do výkonu 4 kW a v rozsahu potřebném pro jeho vedení též s pravidly plavebního provozu, může vést takové plavidlo na všech vodních cestách v České republice v souladu se zvláštními právními předpisy, které upravují rozsah a podmínky užívání povrchových vod k plavbě4).
(4) Osoba bez průkazu způsobilosti po dosažení věku 18 let může vést
a) malé plavidlo s vlastním strojním pohonem do výkonu 20 kW, schopné pouze výtlačné plavby a maximální rychlosti 20 km/hod., na vodní cestě dopravně významné využívané 0. třídy a vodních cestách účelových 5), jestliže je seznámena s technikou vedení tohoto plavidla a v rozsahu potřebném pro jeho vedení též s pravidly plavebního provozu,
b) malé plavidlo schopné pouze výtlačné plavby a maximální rychlosti 12 km/hod., schválené plavební správou pro provoz v půjčovně malých plavidel zápisem v lodním osvědčení plavidla a provozované na úsecích vodní cesty dopravně významné využívané 0. třídy a vodních cest účelových zapsaných v lodním osvědčení plavidla 6), jestliže je seznámena s technikou vedení tohoto plavidla a v rozsahu potřebném pro jeho vedení též s pravidly plavebního provozu.
Ta hmotnostni podminka tam proste chybi, to ze je stanovena pro plachetnici a plavidlo bez strojniho pohonu to nijak neovlivni.
A na zaver, vyklad SPS je sice zajimavej a rika kde budou chtit delat problemy a kde ne, ale na finale bude zavazny vyklad soudu, kdyz na to dojde.
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
Proc nejakej dobrak napise inzerat ze udela stitek na lod s CE....... Tak se potom nedivte ze kdyz pociti neduveru chteji dalsi doklad.
>staci stitky CE...jen v pripade moc podezrelych stitku by te nekdo vyhodil >nebo pozadoval jiny doklad
Tady je videt co udelal jeden hloupej inzerat a to same muze udelat i nejaky blbej clanek tady. Jak vyciti ze je snaha je nejako osulit, budou ve strehu. tak si neradte jak je obcurat.....
Na druhou stranu kdyz SPS usoudi ze ten motor stitek mel a ztratil se a nebo ze by stitek mel mit, podle typu a roku vyroby tak na takove veci casto koukaji jako kdyby stitek CE mel, Kdyz maji pochybnosti jednaji jinak. Urcite nikoho nechteji sikanovat. Jak asi byva zvykem tak je zakon ( vyhlaska ) o par listech a k tomu je potom vysvetleni o 100 listech..... Takze oni k tomu maji skoleni jak to maji uplatnovat. Soudit se muzes, tomu nikdo nebrani. Za minulej mesic se v SPS prihlasilo pres stovku lodi a motoru a asi bez problemu. Kdyby nekoho vyhodili, asi by to tady napsal. Skoda ze kdo to absolvoval nenapsal jak to chodi a co musi mit, nepodeli se o zkusenost. Tohle jsou vetsinou zpravy agentury JPP, nektere overene a jine ne.
Mozna to vsechno ma za ukol ztizit dovoz starejch lodi, motoru k nam a ke kseftovani s tim. Kdyz si dovezes lod bez vsech potrebnejch papiru tak ti ji zapisou s tim ze ji nemuzes 5 let prodat, teda po 5 let tu neprodejnost zrusi. Ale to je ted, za rok to muze byt jine. Takze omezen bude ten kdo vozi lode na kseft. Kdyz dovezes lod na rekonstrukci bude to zase jinak.
Pisou ze registruji motory na 5 kW, ale klidne zapisou i mensi, asi jen kdyz chces....
U lodniho elekromotoru udaj lb znamena tah motoru v librach, jakou silou to bude lod tlacit, ne vykon. Mozna nejaky prepocet existuje, ale muze to dopadnout jako kdyz do letadla chtel kapitan natankovat 23500 kg paliva a oni mu natankovali 23000 lb.....
>staci stitky CE...jen v pripade moc podezrelych stitku by te nekdo vyhodil >nebo pozadoval jiny doklad
Tady je videt co udelal jeden hloupej inzerat a to same muze udelat i nejaky blbej clanek tady. Jak vyciti ze je snaha je nejako osulit, budou ve strehu. tak si neradte jak je obcurat.....
Na druhou stranu kdyz SPS usoudi ze ten motor stitek mel a ztratil se a nebo ze by stitek mel mit, podle typu a roku vyroby tak na takove veci casto koukaji jako kdyby stitek CE mel, Kdyz maji pochybnosti jednaji jinak. Urcite nikoho nechteji sikanovat. Jak asi byva zvykem tak je zakon ( vyhlaska ) o par listech a k tomu je potom vysvetleni o 100 listech..... Takze oni k tomu maji skoleni jak to maji uplatnovat. Soudit se muzes, tomu nikdo nebrani. Za minulej mesic se v SPS prihlasilo pres stovku lodi a motoru a asi bez problemu. Kdyby nekoho vyhodili, asi by to tady napsal. Skoda ze kdo to absolvoval nenapsal jak to chodi a co musi mit, nepodeli se o zkusenost. Tohle jsou vetsinou zpravy agentury JPP, nektere overene a jine ne.
Mozna to vsechno ma za ukol ztizit dovoz starejch lodi, motoru k nam a ke kseftovani s tim. Kdyz si dovezes lod bez vsech potrebnejch papiru tak ti ji zapisou s tim ze ji nemuzes 5 let prodat, teda po 5 let tu neprodejnost zrusi. Ale to je ted, za rok to muze byt jine. Takze omezen bude ten kdo vozi lode na kseft. Kdyz dovezes lod na rekonstrukci bude to zase jinak.
Pisou ze registruji motory na 5 kW, ale klidne zapisou i mensi, asi jen kdyz chces....
U lodniho elekromotoru udaj lb znamena tah motoru v librach, jakou silou to bude lod tlacit, ne vykon. Mozna nejaky prepocet existuje, ale muze to dopadnout jako kdyz do letadla chtel kapitan natankovat 23500 kg paliva a oni mu natankovali 23000 lb.....
- libor.janko
- aktívní jachtař
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
Jak je lod registrovana, tak se musi zapsat kazdy motor bez ohledu na silu kW a nebo HP. Jak tam vepredu kolega pise, problem na hranici a pokuta od SPS, kdyz na to prijdou, treba pri technicke prohlidce.
Tech 5 kW je jedna z podminkek kdy uz musi byt lod registrovana i kdyz bude mala, male plachty. Zkratka jeden parametr se prekroci a musi se registrovat. Potom se musi zapsat i slabsi motor.
Pokud chce nekdo neco dovest, chtelo by to predem zajit na SPS a poptat se.
Registrovat starou lod muzes i tak ze ji budes prestavovat, z SPS budes na to mit povoleni, projdes technickou, tak to omezeni potom nebude. Co lze povazovat za prestavbu ti reknou zase na SPS. Nepujde jen privest a prodat driv jak za 5 let. Vypada to ze nechteji povolovat prodej starych lodi z dovozu na kseft. Pokud tin to nekdo zprostredkuje, musi na na vsech papirech figurovat tvoje jmeno. Tim take budes vedet kolik si zprostredkovatel rekne za zprostredkovani. Tak se asi bud casto objevovat inzerat....zprostredkuji koupi lode v zahranici......Takze si pro ni pojedes a kupovat budes sam.
Chtelo by to aby na SPS dosel nejaky prazak a prodiskutoval to s nima, co a jak a potom to sem napsal.
Tech 5 kW je jedna z podminkek kdy uz musi byt lod registrovana i kdyz bude mala, male plachty. Zkratka jeden parametr se prekroci a musi se registrovat. Potom se musi zapsat i slabsi motor.
Pokud chce nekdo neco dovest, chtelo by to predem zajit na SPS a poptat se.
Registrovat starou lod muzes i tak ze ji budes prestavovat, z SPS budes na to mit povoleni, projdes technickou, tak to omezeni potom nebude. Co lze povazovat za prestavbu ti reknou zase na SPS. Nepujde jen privest a prodat driv jak za 5 let. Vypada to ze nechteji povolovat prodej starych lodi z dovozu na kseft. Pokud tin to nekdo zprostredkuje, musi na na vsech papirech figurovat tvoje jmeno. Tim take budes vedet kolik si zprostredkovatel rekne za zprostredkovani. Tak se asi bud casto objevovat inzerat....zprostredkuji koupi lode v zahranici......Takze si pro ni pojedes a kupovat budes sam.
Chtelo by to aby na SPS dosel nejaky prazak a prodiskutoval to s nima, co a jak a potom to sem napsal.
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
Ono je to trochu jinak loď od roku 1999 musí mít CE pak jí zaregistrují bez problémů,ale pokud to bude klidně loď 2005 a nebude mít CE tak musím prokázak,že byla provozována v EU stačí (pojištění lodě,poplatek z maríny nebo čestné prohlášení z úřadu nebo papír makléře je dost způsobů to prokázat nebo to může být loď z roku 1930 tam stačí jen také prokázat,že byla provozována v EU. A protože holaňďani k lodím nemají z 90%žádný doklad tak se to bude muset takto řešit. Ani nová stavba nebude mít CE když je dělána na zakázku nebo koupíte holé casko. A od zítra vyjde v platnost vyhláška na motory od roku 1999 musí mít CE staší neporušený orig.štítek.
- geus
- zkušený harcovník
Upřesní není to 6hp,ale označení 6 já ten motor mám ona totiž 6 a 8 mají obsah 197 a protože 5KA dvojválec by byl drahý a neprodejný tak pro pár fajnšmekrů se sníží výkon na 3,68kw a stejně ten motor vyšel na skoro to samé jak ta šestka asi 50tis. Je pravda šlape jak hodinky a je velice tichýbahno píše:U nas vcelku jednoznacne 4kW. 5hp je nejvetsi "standartni" co se vyrabi, nekdo tu prodava 6hp s oficialne snizenym vykonem na 4kW, coz taky lze. Zakony i vyhlasky konzistentne pisou 4kW.
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
Tak uz ta vyhlaska vysla, pokud to nekdo chcete poslete me email. Mam to v PDF. Tam se to asi doctete.
u nas je to 5 koni, jak je to jinde je v tuto dobu u nas k nicemu, tak tim se to u nas nezmeni, treba casem. Ono v tech narodnich predpisech je nechana mala volnost pro upravy. Tak i kdyz je to delane podle EU, muze se to v jednotlivejch zemi odchylovat.
u nas je to 5 koni, jak je to jinde je v tuto dobu u nas k nicemu, tak tim se to u nas nezmeni, treba casem. Ono v tech narodnich predpisech je nechana mala volnost pro upravy. Tak i kdyz je to delane podle EU, muze se to v jednotlivejch zemi odchylovat.
- geus
- zkušený harcovník
já mám před sebou zákon a tam je uvedeno 4kw ne 5hpBeda píše:Tak uz ta vyhlaska vysla, pokud to nekdo chcete poslete me email. Mam to v PDF. Tam se to asi doctete.
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
Ano ve vyhlasce se pise 4 kW, ale na vetsime motoru je napsano HP. tak proto rikaji 5 HP. O nejaku desetinu HP a nebo kW se s tebou hadat nebudou.
Dokud to bede nekde v kW a jinde v HP tak si to musite prepocitet.
Jeste byl jeden dotaz, jestli na lodi kde nevyhovuje jen plocha plachet a nechce to registrovat, muze se plachta zmensit a neni potreba VMP.
Snad to sem daji, poslal jsem to Liborovi a Alffovi.
Dokud to bede nekde v kW a jinde v HP tak si to musite prepocitet.
Jeste byl jeden dotaz, jestli na lodi kde nevyhovuje jen plocha plachet a nechce to registrovat, muze se plachta zmensit a neni potreba VMP.
Snad to sem daji, poslal jsem to Liborovi a Alffovi.
Za minulej mesic se v SPS prihlasilo pres stovku lodi a motoru a asi bez problemu. Kdyby nekoho vyhodili, asi by to tady napsal. Skoda ze kdo to absolvoval nenapsal jak to chodi a co musi mit, nepodeli se o zkusenost. Tohle jsou vetsinou zpravy agentury JPP, nektere overene a jine ne.
přihlašoval jsem dvě lodě a bez problému,řekl bych že SPS je příklad jak by měl vystupovat český úředník - dańový poplatník
lod´si můžeš dovézt jakkoliv starou jen musíš prokázat že byla registrována v eu. např. ve státech kde není tato povinost,je třeba doložit např.doklady o pojištění.