Lázeňský poplatek v HR

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

prihlasenie-odhlasenie, zaplatit miestny boravak - AKO?

Příspěvekod Milos » stř říj 14, 2009 8:56 am

téma je to prastará, ale stále nie je jasné ako má postupovať majiteľ lode ktorú si do HR na dovolenku dovezie a pláve-kotví väčšinou mimo civilizáciu s fízlárňami a vyberačmi čohokoľvek.
Zaplatiť v mieste nalodenia sa dá iba na 1deň - boravak je miestnym príjmom obce kde turista prespí. Ako sa vyhnúť problémom pri spätnej (a aj špatnej) kontrole? A čo ak akože plávem v noci ... kde sa mám meldovať-odmeldovať a platit?
Platil som napriklad kotvenie v Komiži - pýtal som sa, či je v poplatku boravišna pristojba - odpoveď bola že nie, ak sa plati kotvenie vyberačovi paušálne blokom ktory nerieši počet posádky ani ich nacionále na prihlášku fízlom. Takže som namiesto večere v konobe mal večer ešte zháňať policajtov ... a ráno pred odkotvením znovu?
Nerozumiem, ako to riešiť korektne? :x
tonda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: -2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tonda » stř říj 14, 2009 6:24 pm

Historie jachtingu v Chorvatsku je o tom, jak cizím lodím co nejvíce znepříjemnit pobyt ve svých vodách. Vždy to byly nervy, když jsem chodil , ještě za komančů , přihlašovat novou posádku. Člověk se bál víc úřadů než nepřízně moře. Každý rok vymysleli něco jiného. Naštěstí v tom měli bordel a na opuštěném kapitanátu, ve vesnici se 150 stálými obyvateli, seděl i neseděl, byl i nebyl chlap - vyřazený kapitán parníku- propadlý alkoholu. Ten nikdy nevěděl který předpis platí. My jsme ale věděli, co platí na něj - české pivo. Na jachtingu se nikdo nikdy neobohatil a pokud to nebude masový sport, ani nezbohatne.
Proč nemohou soukromé lodě platit taxu zaborovak dopředu jako čartrovky? Proč musíme jak blázni běhat po břehu a hledat turistické kanceláře?? Rád zaplatím poplatek a mám pokoj.
Tonda
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » čtv říj 15, 2009 4:34 pm

Řešení jsem našel v r. 93, kdy potřebovali každou kunu a byli dotěrní jak vosy. Střídali jsme v Njivici a tam jsem taky zaboroval na 2 dny. 4. den v 7 ráno nás vytáhli z koje v Malé Janě vodní policijanti a kontrolovali. Protože to byla zátoka, neřekli nic. 2005 v Borovici nás kontrolovali taky. Neborovali jsme a nic. Akorát pohrozili pokutou za poškozenou HR vlajku a dohlídli si na to, abychom sehnali novou. Letos jsme borovali 3 první dny v marině, další 3 týdny nikde. Ve Hvaru při procházce jsem se stavil na turist biru a ptal se, jestli mě chtějí borovat. Odpověděli, že pokud tam přespím. Dělám to tak, že na začátku jo, potom podle nocování, takže vlastně nic. I když je to policejní stát, není třeba se nechat vytáčet, nebo mít strach. kanic
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv říj 15, 2009 5:12 pm

Vystihl jsi to kanici přesně. Takto to řeším i já.
Říkám si, alespoň den dva zaplatit. Uvidí dobrou snahu a jsou v pohodě. Jsou to lidi a ví, že z ostrovů jet platit pár kun je nesmysl.
A zpavidla já jindy nemám kdy a kde zaplatit. Jen první den než vypluji (i když v místě nenocuji). Zbytek jsem mimo civilizaci až do posledního dne.
tonda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: -2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tonda » pát říj 16, 2009 6:42 am

No mládenci, aby jste se nespletli !! Tak si to představujete vy. Až trefíte na toho "správného policajta" tak to bude jinak. Pokut nejsou daná jasná pravidla a rozhodnutí je na někom - je problém. Proto se přikláním k paušálnímu poplatku. Tonda
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » pát říj 16, 2009 5:35 pm

Loni běželo video, jak české holky trefily na správného HR policajta na kruhovém objezdu. Šlo to přes oficiální nótu a odpověď byla tuším, že postupoval regulérně. Asi v tu chvíli zapomněl, že nejsou místní a choval se jako obvykle. Je třeba brát v úvahu, že je to balkán a před 60 léty tam okopávali olivy a lovili ryby. Stačí si poslechnout, jak se tam spolu baví 2"chlapi". Tady bys těžko našel 2 hysterky, aby na sebe podobně vyly. Sám jsi ale přiznal, že jste udělali na začátku chybu. Možná by to bylo bez pokuty. Ten emotivní orgán si to možná vysvětlil, že na ně kašlete. Nemá cenu se v tom pitvat, každopádně jsem vždy rád, že jsem tam cizinec, protože z těch mají trochu respekt. kanic
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Lázeňský poplatek v HR

Příspěvekod Libor » stř kvě 19, 2010 10:09 am

Otázky jak je to s placením tzv borovišne taxy se pořád opakují a je proč. Ono se to pořád mění, nebo občas.
Jak to bylo správně do loňska jsem tu již několikrát psal.
Ale dnes nepotěším majitele lodí.

Ale pro majitelé lodí, lodiček....

Kurtaxe in Kroatien

Seit dem 18. März 2010 ist eine neue Bestimmung über die Bezahlung der kroatischen Kurtaxe in Kraft. Hierbei soll das Verfahren vereinfacht werden. Die Höhe der Gebühr für Eigneryachten richtet sich nunmehr nach der Bootslänge und nach der Aufenthaltsdauer in kroatischen Gewässern. Aus der unten stehenden Tabelle ist der jeweilige Betrag zu ersehen. Gleich bei der Anmeldung im Hafenamt wird die Kurtaxe bezahlt. Dafür bekommt der Eigner eine Quittung, die während des gesamten Aufenthalts mit an Bord sein muss. Ferner bekommt er eine Vignette, die gut sichtbar an Deck anzukleben ist, als weiteren Zahlungsbeleg. Bislang wurden eine Pauschale von 400 Kuna und zusätzlich eine Tagesgebühr pro Crewmitglied erhoben – jetzt ist die Abwicklung vereinfacht. Zur Beachtung: Die „Kurtaxen-Vignette“ ist nicht gleichzusetzen mit der „Boots-Vignette“, die als Befahrensgenehmigung mit einer Gültigkeit von jeweils einem Jahr für Boote über 3 Meter Länge bzw. mit mehr als 5 Kw Antriebsleistung gekauft werden muss. Für Chartercrews gilt ebenfalls eine vereinfachte Regel: Sie bezahlen jeweils einen Euro pro Tag und Crewmitglied. Dieses Geld wird von der Charterbasis beim Eincheck, also zu Beginn des Chartertörns, einbehalten und dann an die Hafenbehörden weitergeleitet

Bootslänge – Aufenthaltsdauer - Preis in Kuna

5-9 Meter
8 Tage 150,00
15 Tage 300,00
30 Tage 400,00
90 Tage 600,00
1 Jahr 1.000,00

9-12 Meter
8 Tage 200,00
15 Tage 350,00
30 Tage 500,00
90 Tage 650,00
1 Jahr 1.100,00

12-15 Meter
8 Tage 300,00
15 Tage 400,00
30 Tage 600,00
90 Tage 750.00
1 Jahr 1.300,00

15-20 Meter
8 Tage 400,00
15 Tage 500,00
30 Tage 700,00
90 Tage 850,00
1 Jahr 1.500,00

Über 20 Meter
8 Tage 600,00
15 Tage 800,00
30 Tage 1.000,00
90 Tage 1.300,00
1 Jahr 1.700,00

100 Kuna = knapp 14 Euro

Velmi stručný překlad:

od 1.3.2010 platí nové nařízení (vyhláška) ohledně lázeňské taxi, která má výběr tohoto poplatku zjednodušit (pozn. překladatele zajistit větší výnos). Nově se bude poplatek řídit délkou lodě a délkou pobytu - viz tabulka. Je to splatné ihned při přihlášení v přístavu. Účet o zaplacení musí být po celou dobu na lodi. Součástí je nálepka, která musí být viditelně nalepena na lodi. Dosavadní paušalní poplatek 400 Kn pro majitele lodí + sazba na den pro posádku se tímto ruší. Tím se vše zjednodušší.
Nálepku této taxi nezaměňovat za stávající vinětu, která platí 1 rok a platí se pro lodě delší 3m, nebo s motorem 5kW a více.
Pro charter se nic nemění a při Check-in se platí 1 € na den a osobu.
pulrich
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pulrich » stř kvě 19, 2010 11:09 am

ahoj a diky, mam hloupu otazku :-( v HR mam vlastni lod, tj. platim rocni vinetu a k ni poplatek za majaky apod. (nevim uz jak se to jmenuje a pri nakupu vinety mi to vzdy pripocitaji - neresim). Pak platim svou marinu na rok. Je to mala marina, kde neni zadna recepce - par majitelskych lodi a zbytek nevelky charter.

Doted jsem si myslel, ze lazenskou taxu (pobytova taxa?) uz mam pokrytou vinetou s crewlistem, ktery mi urcuje pocet lidi a rocni poplatkem za marinu. Fakticky ani nevim, kde bych ve sve marine poplatek vzdy pri prijezd platil.

Na lod jezdim "jak se mi chce" a zustavam na ni "jak dlouho se mi chce" - pripadne navstevy mam v crewlistu (navsteva kapitanatu ve Splitu) a dosud jsem to jinak neresil.

Jasne, ze kdyz pripluju do jine mariny, kde se musim prihlasit a zaplatit za noc, tak mi nauctuji i povytovou taxu (nechapu proc, ale neprotestuju a opet neresim) - doklad na lodi o pobytove taxe z mariny pak stejne nemam, protoze to, co mi daji pri prespani v nejake marine (mimo mou marin) je stejne jen na ten den, kdy jsem tam byl.

Pls co delam spatne? resp. co toto nove narizeni pro mne znamena? :roll:

Mam pomerne velkou lod a pri pohledu na tabulku se mi udelalo spatne.

Napr. minuly rok jsem postupne poslepoval 2 mesice na mori a tento rok doufam, ze to bude jeste lepsi :-) mam rad svobodu rozhodnuti "jedu, nejedu a kdy odjedu" bez dalsiho papirovani - toto si moc nedokazu predstavit :hmm:

-pulrix
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř kvě 19, 2010 11:31 am

pobytová taxa není vázána ne velikost lodě, ale na počet lidí/den.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 19, 2010 11:31 am

O taxe se tu už dost psalo....
Tak jak si to praktikoval , platilo +- loni. Jen omyl byl že to máš placené ve viněte. Platilo se to zvlášť. Mě jednou nechtěli na kapitanátě prodat vinětu dokud jsem nedoložil zaplacení této taxy. Většina ji platila v ceně stání v maríně. Já v maríně nebyl a to byl problém....
Já maríny se svou lodí nevyužívám a tudíž jsem měl málo možností to zaplatit.

Majitelé co kotví celoročně v HR měli v poplatku za stání právě těch 4OO Kun, platilo to jen pro majitele. Ostatní museli platit samostatně podle pobytu.

Pozor, po zaplacení jsi měl vždy dostat doklad, bílou kartu. Mám jich na památku ještě dost prázdných...to jsem taky popisoval.

Co se pro tebe mění?

Máš dvě možnosti, zaplatit celý rok a dál to neřešit. (to je to zjednodušení podle nich...).
Nebo po každé si zaplatit jen tu část doby kdy tam skutečně budeš. Znamená to pokaždé navštívit přístavní autoritu...

Jiné možnosti nejsou. A tak jak kontrolují viněty, budou kontrolovat i tuto nálepku...
pulrich
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pulrich » stř kvě 19, 2010 12:13 pm

Ahoj a dekuji za trpelivou odpoved.

to Designer: prave, ze podle te tabulky vyse se to uz plati nejen podle osoba/den, ale take dle velikosti lode

to Libor: "bila karta" v zivote jsem neslysel :shock: - mozna, ze jsem to mel - jak jsem psal, tak vzdy jsem musel na kapitanatu zaplatit k vinete spoustu dalsich poplatku, ktere jsem neresil. V marine mi nic nedali.

Zkousel jsem vyhledavani bila karta a tvuj nick, ale nic mi to nevyhodilo - moc mi to vyhledavani tady nefunguje (?) - muzes pls dat link, kde jsi to uz popisoval?

Zatim mi z toho vyplyva, ze pokud mam lod 12-15m, tak musim na kapitanatu na rok k vinete a dalsim poplatkum za majaky zaplatit jeste 1.500,- kuna lazenskeho poplatku - dostanu vinetu + dalsi nalepku, kterou si s pychou a radosti v srdci vylepim na stezen.

pochopil jsem to spravne?

Kdokoliv dalsi z crewlistu si musi zaplatit svuj poplatek - to se zase neco vylepi na stezen?? :? still don't follow

na lod nejcasteji jezdim se svou pritlekyni - tj. zaplatim bud 2x 1500,- kuna na rok a to vylepim na stezen ...

zacnu byt asi posedly steznem a vylepovanim .. :-)

btw tech 1.500,- Kuna za jednoho cloveka na rok mi prijde trochu moc - a to uz jsem myslel, ze jsem se s chorvatskym pristupem vnitrne srovnal :-)

-pux
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 19, 2010 12:26 pm

designere to platilo do března, teď je to vázáno na délku lodě, pro mě bohužel ne na počet kójí...

pulrichu, špatně pochopeno. Dohledám ti to. |Asi jsi to neplatil a měl jsi kliku, kamarád, tedy jeho posádky loni zaplatila mastnou pokutu, protože neměli zaplaceno ani 1 den.

Nově platíš za loď. Pokud si zaplatíš rok (nebo dle pobytu), už nic dalšího neplatíš. Všichni co budou na lodi to mají tímto zaplacené....

Edit:

tady si to přečti od začátku, nebo od mého 2. příspěvku, je tam i scan jak ta bílá karta vypadá. Asi nejsi sám kdo ji nikdy neviděl. Já do té doby taky ne, ale četl jsem o ní, že existuje a při odjezdu z Chorvatska ji po tobě můžou chtít pro kontrolu.

http://jachting.info/modules.php?name=F ... 12&start=0

Na druhé straně máš i ten případ s tou pokutou, psal to Tonda z Rollami.
Naposledy upravil(a) Libor dne stř kvě 19, 2010 12:44 pm, celkem upraveno 2 x.
pulrich
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pulrich » stř kvě 19, 2010 12:29 pm

aha, tak pokd je to 1500 za celou lod na rok (tj. cely crewlist) a uz vic neresim, tak to asi zni dobre.
Asi jsem mel fakt mel v minulosti klik .. uf, .. kdyz ja tak strasne nerad porusuju pravidla :cry:

uvolnil se mi diar a zitra tak na par dni odjizdim na lod - tak to rovnou vyridim
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 19, 2010 12:42 pm

Tak potom napiš jak je to teď po novu.
To co jsme psali zde na fóru doposud platilo do března a zkušenost s tou novou nálepkou asi nikdo nemá.

Ještě doplním, že to platí pro kajutové lodě (v článku to není uvedené). Jinými slovy tam kde je někdo ubytovaný. Stejná praxe jako v apartmánech, hotelech atd. kde to odvádí ubytovatel (nebo taky někdy ne a proto Chorvati všude upozorňují že si to má každý kontrolovat...)
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř kvě 19, 2010 12:55 pm

pulrich píše:....Zkousel jsem vyhledavani bila karta a tvuj nick, ale nic mi to nevyhodilo - moc mi to vyhledavani tady nefunguje (?) - muzes pls dat link, kde jsi to uz popisoval?....

Pulrich: Lepsi je vyhledavat pres Google ve specificke domene. Ten vyhledavaci engine co je tady hleda blbe...
pulrich
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pulrich » stř kvě 19, 2010 1:55 pm

ok, zitra ve splitu projdu na kapitanatu kolecko s vinetou a taxou a dam nekdy pristi tyden po navratu vedet.
Budu mit na lodi 2 kamarady, tak zaroven otestuju jak to funguje pro "navstevy" .. a dali pocasi a chut, tak konecne dam Palagruzu, at si na vlastni oci overim, jak je to tam s tim kotvenim a taky poreferuju :-)

Diky

-pux
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 19, 2010 1:57 pm

Jsem zvědav...
PS
S Palagruže to vem kolem Jabuky, je hezčí ;) Úchvatný pocit když se ti vynoří z např. mlhy nebo oparu jako se stalo nám ..
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

lázeňský

Příspěvekod kanic » stř kvě 19, 2010 3:42 pm

Pulrichu, máš jedinou možnost.
Pokud máš loď celoročně v marině, musíš zaplatit borovičnou taxu na celý rok.
Potom mají všichni, kdo jsou s Tebou na lodi v této marině borovaní gratis.
Musíte ale pokaždé, když přijedete do mariny, všichni vypsat bílou kartičku, kterou dostanete v marině.
Borovičnou taxu musíš od letošního roku zaplatit na kapitanátu.
Tuto změnu mi sdělili letos v květnu v marině.
Jinak ještě platíš v zátokách borovaní, pokud ho vybírají, nebo je tam turist biro.
kanic
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 19, 2010 3:50 pm

kanici mícháš loňský systém s letošním.
Pokud si zaplatí na celý rok už dál nic neplatí/š. Ani v zátokách ani jinde. Dříve to měl jen majitel lodě. Teď se platí za celou loď...ono je rozdíl 400 nebo 1100 (u např. 10m lodě) ;)

To co popisuješ bylo dříve, projdi si předchozí příspěvky.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

boravišna - paušal dla dlžky lode

Příspěvekod Milos » stř kvě 19, 2010 3:55 pm

tu su linky na danú problematiku:

http://www.marinadalmacija.hr/hr/pdf/bo ... jba_HR.pdf
http://www.naucat.com/hr/vijesti/carter ... nauticare/
http://www.novilist.hr/Spektar/Nautika/ ... tojbu.aspx

mne s loďou MG26M/8m ktorú - doveziem/2-4 týždne jachtím/odveziem - to náklady príliš nezdvihne, ale vyriešia sa aspoň rozpory medzi povinnosťou platenia boravaku a obvyklou reálnou nemožnosťou jeho úhrady mimo civilizáciu s hroziacou možnosťou silovej koncovky v podobe mastnej pokuty od policajného drába.

Majiteľom väčších plavidiel to však trochu citelnejšie navýši náklady na celoročnú prítomnosť ich lode v HR. :(

Ak sa výnos z boravišny využije na ochranu a očistu mora a pobrežia, zaplatím to rád. :)
Mrzelo by ma však, ak by to prispelo opaku - budovaniu daľších pobrežných hotelov, zabetonovaniu pôvodného pobrežia a budovaniu dalšej devastujúcej "infraštruktúry pre rozvoj turistiky". :gun:
To radšej nech to prepijú politici trebars v borovičke. :mad:
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 19, 2010 4:28 pm

V tom posledním odkazu je i naspáno co a jak bude s vybranou částkou:50,40,10%
turistički promet (40 posto), nacionalnim parkovima i parkovima prirode na čijim se područjima ostvaruje turistički promet u nautičkom turizmu (10 posto), a preostalih 50 posto sredstava koristi Hrvatska turistička zajednica.
pulrich
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Facts finding trip :-)

Příspěvekod pulrich » stř kvě 26, 2010 6:23 pm

ahoj,

takže vini, vidi a zde vysledek -> vcera jsem se vratil ze Splitu, kde jsem proveroval aktualni praxi ohledne lazenskeho poplatku.

1] nejprve jsem se na novy system ptal ve sve marine (Zenta) - o nicem nevedeli - charteru se to zrejme netyka a privatni lode neresi - manazer mariny byl dost prekvapeny, ze je v tom neco noveho

2] pak jsem sel ve Splitu na kapitanat a tam pro svou lod poridil vinetu na dalsi rok - strejda na kapitanatu byl velmi mily, hezky jsme si pokecali - on si mne vyzkousel s colregu a ja jeho z cestiny - oba happy a taky mi uznal vyssi pocet mist na crewlistu :-) .. az jsem vse vyridil, tak jsem se ho zeptal na tu novinku s lazenskym poplatkem. Rekl, ze neco zaslechl, ale ze k tomu nemaji zatim zadne provadeci procedury a instrukce a ze tedy nic. Na otazku co mam delat, rekl, ze to mam delat jako minuly rok a prubezne se k nim chodit zeptat. Na otazku kdy si mysli, ze k tomu dostanou provadeci instrukce pokrcil rameny a odpovedel "mozna pristi tyden, pristi mesic nebo taky pristi rok"

takze pausal zatim neresim a prubezne se budu chodit ptat, jak budu aktualizovat crewlist --> pak Vam dam vedet

-pux
pulrich
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

tak uz je to tady! :-)

Příspěvekod pulrich » pát črc 02, 2010 8:28 pm

Ahoj, zdravim z Krknjase!

tak jsem se stavil vcera na kapitanatu ve Splitu poinformovat se zda uz maji provadeci vyhlasku k te nove borovicne taxe .. a maji!

Koupil jsem ji hned na rok a dostal stvrzenku, kterou mam mit vzdy pri sobe na lodi. Ceny jsou jak uvadel libor.
Je to pausal a plati pro vsechny hosty na crewlistu.
Chteli pri tom videt mou vinetu (doklad).
Pry to budou ted cilene kontrolovat.

BTW neprijela mi posadka, tak jsem na lodi sam a je mi smutno .. kdyz se budete plavit vukol, tak nepohrnu vrelym lidskym slovem ;-) VHF OMGI (viiina mam dost :-)
Standa240
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Standa240 » ned úno 22, 2015 9:34 am

Ahoj všem, chtěl bych obnovit toto několik let staré téma a zeptat se na aktuální poplatky v HR. Doposud jsem měl otevřenou loď, tj. poplatky na kapitanátu+pojištění - to je jasné. Teď jsme koupili malou kajutovku 5,2m a potřeboval bych vědět co budu platit když:
a) budeme bydlet v apartmánu a lodí jezdit pouze na výlety
b) pojedeme sami s manželkou a chtěli bychom na lodi bydlet
Díky za odpověď
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » ned úno 22, 2015 10:53 am

Ahoj
Platíš stejně jako by si bydlel na pevnině,tuším 2-7 kuna podle období sezony.

Zpět na