Údržba sextantu - speciální mazací olej
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
Údržba sextantu - speciální mazací olej
Zdravím všechny,
jsem šťastným majitelem zánovního sextantu SNO-T. koupil jsem je přes e-bay. na jachting.info jsem našel návod k použití (dík Libore),
Podle návodu jsem se jej naučil vytahovat z krabice, brát do ruky atp.
jediný problém se kterým si nevím moc rady je údržba. v krabici je prázdný flakónek od oleje 'oil 132-08'. jediné, co mě napadlo
s tím udělat je zeptat se google. a ten kupodivu ví. olej se vyrábí tady: Rosma (Pocma)
podle standardu
jde o nějaký druh silikonového oleje. Google si dále myslí, že existuje i jakási francouzská náhražka Nycolube 21.
jediný problém je v tom, že google už neví nic o tom, kde by se to dalo sehnat. žádný e-shop to nenabízí. tak se chci zeptat zkušenějších
majitelů, čím sextant nejlépe ošetřovat.
SashaN
jsem šťastným majitelem zánovního sextantu SNO-T. koupil jsem je přes e-bay. na jachting.info jsem našel návod k použití (dík Libore),
Podle návodu jsem se jej naučil vytahovat z krabice, brát do ruky atp.
jediný problém se kterým si nevím moc rady je údržba. v krabici je prázdný flakónek od oleje 'oil 132-08'. jediné, co mě napadlo
s tím udělat je zeptat se google. a ten kupodivu ví. olej se vyrábí tady: Rosma (Pocma)
podle standardu
jde o nějaký druh silikonového oleje. Google si dále myslí, že existuje i jakási francouzská náhražka Nycolube 21.
jediný problém je v tom, že google už neví nic o tom, kde by se to dalo sehnat. žádný e-shop to nenabízí. tak se chci zeptat zkušenějších
majitelů, čím sextant nejlépe ošetřovat.
SashaN
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Vítám tě u nás a blahopřeji ke koupi "té nejlepší mašiny na sex"......
Další SNO-T, co vím je vydražen, takže za nějakou chvíli si tu založíme fanklub "balšoe techniky"
Ještě jsem se k odpovědím na email nedostal, ale postupně to můžeme probrat zde.
Postupoval jsemn obdobně. V návodu je přímo uvedená náhrada od firmy Shell, ale tu stejně neseženeš. Ale dám ti ten nejlepší možný tip, co jsem dostal od winwarda na kurzu astronavigace - sháněj jojobový olej. Myslím, že ho najdeš v lékárnách. Google ti už poradí...
Údržbu a seřízení proberem na dalším kurzu, nebo časem i zde.,.

Další SNO-T, co vím je vydražen, takže za nějakou chvíli si tu založíme fanklub "balšoe techniky"

Ještě jsem se k odpovědím na email nedostal, ale postupně to můžeme probrat zde.
Postupoval jsemn obdobně. V návodu je přímo uvedená náhrada od firmy Shell, ale tu stejně neseženeš. Ale dám ti ten nejlepší možný tip, co jsem dostal od winwarda na kurzu astronavigace - sháněj jojobový olej. Myslím, že ho najdeš v lékárnách. Google ti už poradí...

Údržbu a seřízení proberem na dalším kurzu, nebo časem i zde.,.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Speciální lubrikant
Jednou z důležitých činností při údržbě sextantu je promazání pohyblivých částí a ozubení limbusu.
K tomu se používá speciální olej.
U sověstkých přístrojů SNO-T je součástí příslušenství speciální lahvička (rusky "flakon") konstrukčně dělaná tak aby se ani na moři olej z ní nerozlil.
Tento olej má označení 132 - 08 Gost 1875-73
Kde ho ale sehnat?
Jedinný mě známý výrobce / dodavatel je ruský podnik Rosma http://www.rosma.ru , který mazi speciálními mazivy uvadí tento s následujícími parametry:
GOST 18375-73
132-08 is a blend of polyethylsiloxane fluid with mineral oils in different proportions.
It is used for lubrication of friction unit and different devices bearings. 132-08 works at temperatures between – 70°C and + 70°C.
Properties
http://www.rosma.ru/?id=1719
Bohužel nejmenší možné množství k odběru 1 kg/l , neznám cenu a ani cenu dopravy. Co ale pak s 1 litrem?
Dále je v návodu uveden jako náhrada Aeroshell Fluid 12 od firmy Shell, používaný v leteckém průmyslu.
AeroShell Fluid 12
1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A OBCHODNÍ SPOLEČNOST
Název výrobku: AeroShell Fluid 12
Kód výrobku: 60435
Typ výrobku: Mazací olej
Dodavatel: Shell Aviation Ltd.
Adresa: Shell-Mex House, Strand
London WC2R 0ZA
Fyzikální stav: Kapalný při teplotě okolí.
Barva: Jantarová
Zápach: Slabý
Tlak par: Údaje nejsou k dispozici
Hustota: 920 kg/m3 při 15°C (typická)
Kinematická viskozita: 8,8 mm2/s při 54,4°C (typická)
Hustota par (vzduch=1): > 5 při 20°C (založeno na syntetickém oleji)
Bod tuhnutí: < -60°C (typická hodnota)
Bod vzplanutí: 232°C (otevřený kelímek dle Clevelanda) (typická)
Mez zápalnosti - dolní: Údaje nejsou k dispozici
Mez zápalnosti - horní: Údaje nejsou k dispozici
Teplota samovznícení: Údaje nejsou k dispozici
Rozpustnost ve vodě: Zanedbatelná
Rozdělovací koeficient N-oktanol/voda: Údaje nejsou k dispozici
Jedná se o máloodparný letecký nástrojový a obecně používaný syntetický olej, obsahující inhibitor koroze. Pro použití v širokém teplotním rozsahu.
Možnosti použití a omezení:
Určeno pro použití pro univerzální mazání letadel, rovněž i pro ložiska kardanového závěsu leteckého setrvačníkového přístroje, samostatně mazané vysokorychlostní turbíny a kompresory a elektronické vybavení. Nesmí být používán jako motorový mazací olej. Obsahuje syntetický olej a nemá být používáno ve styku s neslučitelnými těsnicími materiály. Pro další detaily a příklady, včetně schválení specifikace, nahlédněte do „The AeroShell Book“, publikované Shell Aviation Limited. Tento výrobek musí být používán, musí s ním být nakládáno a má být nanášen v souladu s požadavky příruček výrobců zařízení, bulletinů a další dokumentace.
Podmínky odběru víceméně podobné. http://www.ldap.cz/bezplisty/bl_cz/BLASF12.DOC
Pak jsem přemýšlel o speciálním hodinářském oleji, ale to není to samé.
Doporučení školitele na kurzu astronavigace bylo, žádné vymýšlení náhrad. Pokud není originál, tak jedině jojobový olej.
Jojobový olej - Simmondsia chinensis. http://listnate-kere.atlasrostlin.cz/jojoba
Stále zelený keř mající svůj původ v poušti Arizony. Jojobový semena svým tvarem připomínají o hodně větší kávová zrna. Z více než 350000 známých rostlinných druhů je jojoba výjimečná vysokou produkcí vysoko molekulárních esterů, které jsou velice podobné těm, které produkují mazové žlázy člověka. Ačkoli je jojoba většinou zařazena mezi rostlinné oleje, jedná se vlastně o kapalný vosk s vysokým obsahem biologicky cenných nenasycených mastných kyselin a vitamínu E. Jeden z nejkvalitnějších olejů.
Čistý 100% jojobový olej (vosk) lze koupit v lékárně. Někde jen na objednávku.
Ale i tak je to velice dobré řešení. 100ml stojí cca 130,-Kč.
Tak jsem dnes objednal, snad bude odpoledne k mání a pak se hned pustím do údržby.
K tomu se používá speciální olej.
U sověstkých přístrojů SNO-T je součástí příslušenství speciální lahvička (rusky "flakon") konstrukčně dělaná tak aby se ani na moři olej z ní nerozlil.
Tento olej má označení 132 - 08 Gost 1875-73
Kde ho ale sehnat?
Jedinný mě známý výrobce / dodavatel je ruský podnik Rosma http://www.rosma.ru , který mazi speciálními mazivy uvadí tento s následujícími parametry:
GOST 18375-73
132-08 is a blend of polyethylsiloxane fluid with mineral oils in different proportions.
It is used for lubrication of friction unit and different devices bearings. 132-08 works at temperatures between – 70°C and + 70°C.
Properties
- Characteristics Norm
Kinematic viscosity, cSt:
at 20°С 47-55
at 50°С, not more 2200
Flash point in the open crucible, °С, not less 173
Pour point, °С, not more -70
Silicon content, % 21-24
http://www.rosma.ru/?id=1719
Bohužel nejmenší možné množství k odběru 1 kg/l , neznám cenu a ani cenu dopravy. Co ale pak s 1 litrem?
Dále je v návodu uveden jako náhrada Aeroshell Fluid 12 od firmy Shell, používaný v leteckém průmyslu.
AeroShell Fluid 12
1. IDENTIFIKACE LÁTKY/PŘÍPRAVKU A OBCHODNÍ SPOLEČNOST
Název výrobku: AeroShell Fluid 12
Kód výrobku: 60435
Typ výrobku: Mazací olej
Dodavatel: Shell Aviation Ltd.
Adresa: Shell-Mex House, Strand
London WC2R 0ZA
Fyzikální stav: Kapalný při teplotě okolí.
Barva: Jantarová
Zápach: Slabý
Tlak par: Údaje nejsou k dispozici
Hustota: 920 kg/m3 při 15°C (typická)
Kinematická viskozita: 8,8 mm2/s při 54,4°C (typická)
Hustota par (vzduch=1): > 5 při 20°C (založeno na syntetickém oleji)
Bod tuhnutí: < -60°C (typická hodnota)
Bod vzplanutí: 232°C (otevřený kelímek dle Clevelanda) (typická)
Mez zápalnosti - dolní: Údaje nejsou k dispozici
Mez zápalnosti - horní: Údaje nejsou k dispozici
Teplota samovznícení: Údaje nejsou k dispozici
Rozpustnost ve vodě: Zanedbatelná
Rozdělovací koeficient N-oktanol/voda: Údaje nejsou k dispozici
Jedná se o máloodparný letecký nástrojový a obecně používaný syntetický olej, obsahující inhibitor koroze. Pro použití v širokém teplotním rozsahu.
Možnosti použití a omezení:
Určeno pro použití pro univerzální mazání letadel, rovněž i pro ložiska kardanového závěsu leteckého setrvačníkového přístroje, samostatně mazané vysokorychlostní turbíny a kompresory a elektronické vybavení. Nesmí být používán jako motorový mazací olej. Obsahuje syntetický olej a nemá být používáno ve styku s neslučitelnými těsnicími materiály. Pro další detaily a příklady, včetně schválení specifikace, nahlédněte do „The AeroShell Book“, publikované Shell Aviation Limited. Tento výrobek musí být používán, musí s ním být nakládáno a má být nanášen v souladu s požadavky příruček výrobců zařízení, bulletinů a další dokumentace.
Podmínky odběru víceméně podobné. http://www.ldap.cz/bezplisty/bl_cz/BLASF12.DOC
Pak jsem přemýšlel o speciálním hodinářském oleji, ale to není to samé.
Doporučení školitele na kurzu astronavigace bylo, žádné vymýšlení náhrad. Pokud není originál, tak jedině jojobový olej.
Jojobový olej - Simmondsia chinensis. http://listnate-kere.atlasrostlin.cz/jojoba
Stále zelený keř mající svůj původ v poušti Arizony. Jojobový semena svým tvarem připomínají o hodně větší kávová zrna. Z více než 350000 známých rostlinných druhů je jojoba výjimečná vysokou produkcí vysoko molekulárních esterů, které jsou velice podobné těm, které produkují mazové žlázy člověka. Ačkoli je jojoba většinou zařazena mezi rostlinné oleje, jedná se vlastně o kapalný vosk s vysokým obsahem biologicky cenných nenasycených mastných kyselin a vitamínu E. Jeden z nejkvalitnějších olejů.
Čistý 100% jojobový olej (vosk) lze koupit v lékárně. Někde jen na objednávku.
Ale i tak je to velice dobré řešení. 100ml stojí cca 130,-Kč.
Tak jsem dnes objednal, snad bude odpoledne k mání a pak se hned pustím do údržby.
zdá se, že jojoba je jediná schůdná cesta. přeptal jsem se na to v lékárně. nabídli, že
mi to objednají, tak jsem poděkoval a šel domů. objednat si to mohu sám přes net.
google to najde, obvykle e-shopy s bio/zelenými/zdravými/produkty...
objednávám to odsud.
díky za tip.
mi to objednají, tak jsem poděkoval a šel domů. objednat si to mohu sám přes net.
google to najde, obvykle e-shopy s bio/zelenými/zdravými/produkty...
objednávám to odsud.
díky za tip.
Díky za příspěvek na téma mazání sextantu
Leč můj problém tkví v snaze odstranit opravdu zaschlý tuk z těla sextantu tj. rámu rukojeti a uchytek zrcátek na kterých je ve formě mazu na limbus nebo strojek jsem v žádném případě nepomýšlel
Obávám se,že mýdlová voda nepomůže 28let v krabici je 28 let v krabici po úvaze se nejvíce kloním k očištěni concorem (přípravek na údržbu a konzervaci zbraní) na bázi silikonového oleje s nejakým tím rozpouštědlem
co vy na to???
Tomáš
Leč můj problém tkví v snaze odstranit opravdu zaschlý tuk z těla sextantu tj. rámu rukojeti a uchytek zrcátek na kterých je ve formě mazu na limbus nebo strojek jsem v žádném případě nepomýšlel
Obávám se,že mýdlová voda nepomůže 28let v krabici je 28 let v krabici po úvaze se nejvíce kloním k očištěni concorem (přípravek na údržbu a konzervaci zbraní) na bázi silikonového oleje s nejakým tím rozpouštědlem
co vy na to???
Tomáš
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Původně jsem si myslel také, že konzervační oleje na zbraně atd, budou dobré.
Na kurzu windward říkal, že silikon není moc dobrý. Asi myslel mazání.
Ale sám tu někde kolem sextantu a jeho údržbě psal, že pokud se nám hodně znečistí při měření (nafouká např. písek), sundat objektiv a umýt vodou, pak vysušit a promazat. Co tak teplou vodu?
Na kurzu windward říkal, že silikon není moc dobrý. Asi myslel mazání.
Ale sám tu někde kolem sextantu a jeho údržbě psal, že pokud se nám hodně znečistí při měření (nafouká např. písek), sundat objektiv a umýt vodou, pak vysušit a promazat. Co tak teplou vodu?
Naposledy upravil(a) Libor dne čtv dub 10, 2008 9:34 am, celkem upraveno 1 x.
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
palkit píše:Dobrá zkusím tedy teplou vodu snad to nějak odtučním
chci přeci aby se má mašinka na sex blištěla ne??
jen jsem nechtěl ho moc drhnou přeci jen je to vcelku jemné zařízení
Tomáš
Na nouzove mazani se take hodi cisty olivovy olej. V zadnem pripade ale ne ostatni oleje na smazeni. Nekdo psal o Konkoru, ten ma v sobe inhibitor proti reznuti.
Na myti treba vlnovodu v radaru se pouziva cisty lih ( ne denaturovani, ale potravinarsky)
Na cisteni pristroju nam ho nedali, tak se pouzival ISOPROPYLALKOHOL, cistili jsme tim i opticke systemy na odmerovani polohy. Bezkonkurencni vec na namazani veci ktere se narazeji je technicky luj ( je to necim konzervovano a nezlukne to), nikdy to nesroste. kamarad to dovezl kdyz byl nasazen v padesatych letech v hutich, kdyz chtel byt..........
Pouziva se v nastrojarnach. Kdyz vaznou uhliky u motoru, dynama, tak je staci promnout v prstech. Namaze se to vlastnim sadlem, uvidite jak ten uhlik v prstech zcerna a staci to aby v drzaku nedrhnul. Na odmasteni jsme take misto technickeho benzinu pouzivali lakovy benzin, do nej namocit hadr a kovove veci vycistit. Co je sklenene tak ten ISOPROPYLALKOHOL.
Naposledy upravil(a) Beda dne čtv pro 25, 2008 10:17 am, celkem upraveno 2 x.
Ahoj!
Dovolim si jen v kratkosti shrnout to, co se tyka "radne", neboli "zakonne" udrzby sextantu.
Cisteni sextantu. Neni tak choulostivy, jak se to muze na prvni pohled zdat. Pokud je znecisteh hrubymi necistotami, tak postupovat nasledovne:
1. Demontovat to, co je urcene k bezne demontazi, tj. je to vlastne jen dalekohled, chemicky osvetlovac, elektricky osvetlovac s prislusenstvim
2. Ocistit vse prilozenym kartackem tak, aby necistoty "neslehaly" do optickych udelatek
3. Otevrit kohoutek se sladkou vodou a poradne ho celeho vyplachnout pod nesilnym proudem vody
4. Osusit, co se da omakanim a ulozit k vysuseni nejlepe na topeni, anebo ofoukat ho fenem (pozor na teplotu v obou pripadech!!!!)
5. Naolejovat sextant v pohyblivych castech bud predepsanym olejem (viz navod na pristroj, ktery musi byt prilozen v bedne), anebo joobovym olejem
Mazani, kdyz nevime, co pouzit. Uplne a soprocentne nejlepsi olej na sextant je spermacet. Avsak, kdyz uz vrazdit velryby nelze, tak je to na vahu zlata doslova. Druhym v poradi je jojobovy olej.
Nejlepsi je mazani tem ulejem, ktery je predepsan vyrobcem. Kdyz neco takoveho neni k sehnani, tak postupovat podle predchoziho odstavce.
Pozor. Experimentovani s olejem se nevyplaci. Neznate slozeni materialu, ze ktereho je sextant vyhodoven, neznate ani to, jak to reaguje dohromady s olejem a morskou vodou pri ruznych teplotach. Pouzivani jineho maziva, nez je predepsane (s vyjimkou spermacetu a jojoby) muze v konecnem dusledku vest k poskozeni pristroje.
Silikonova maziva. Mne se zda, ze silikonova maziva nejsou nejlepsi. Uprimne receno, ja jsem nezkoumal, proc je to tak. Ja jsem se touto otazkou nikdy nezabyval, protoze nerad se svymi sextanty experimentuji. V tomto ohledu je pro mne situace jednoznacna: odbornici, kteri mne ucili, rekli, ze mam pouzivat toto a toto, tak to delam.
WD-40. Kolegove, kteri WD-40 pouzivali na mori, rikali, ze se to ucinkem morske vody nejak meni a ztraci svoje vlastnosti.
Ocisteni od zaschlych maziv. V teto otazce nemohu poradit kvalifikovane. Ja pouzivam to, co mam po ruce, treba aceton anebo nejake redidlo. Pak sextant poradne vyplachnu vodou, vysusim a naolejuji.
S uctou
windward
Dovolim si jen v kratkosti shrnout to, co se tyka "radne", neboli "zakonne" udrzby sextantu.

Cisteni sextantu. Neni tak choulostivy, jak se to muze na prvni pohled zdat. Pokud je znecisteh hrubymi necistotami, tak postupovat nasledovne:
1. Demontovat to, co je urcene k bezne demontazi, tj. je to vlastne jen dalekohled, chemicky osvetlovac, elektricky osvetlovac s prislusenstvim
2. Ocistit vse prilozenym kartackem tak, aby necistoty "neslehaly" do optickych udelatek
3. Otevrit kohoutek se sladkou vodou a poradne ho celeho vyplachnout pod nesilnym proudem vody
4. Osusit, co se da omakanim a ulozit k vysuseni nejlepe na topeni, anebo ofoukat ho fenem (pozor na teplotu v obou pripadech!!!!)
5. Naolejovat sextant v pohyblivych castech bud predepsanym olejem (viz navod na pristroj, ktery musi byt prilozen v bedne), anebo joobovym olejem
Mazani, kdyz nevime, co pouzit. Uplne a soprocentne nejlepsi olej na sextant je spermacet. Avsak, kdyz uz vrazdit velryby nelze, tak je to na vahu zlata doslova. Druhym v poradi je jojobovy olej.
Nejlepsi je mazani tem ulejem, ktery je predepsan vyrobcem. Kdyz neco takoveho neni k sehnani, tak postupovat podle predchoziho odstavce.
Pozor. Experimentovani s olejem se nevyplaci. Neznate slozeni materialu, ze ktereho je sextant vyhodoven, neznate ani to, jak to reaguje dohromady s olejem a morskou vodou pri ruznych teplotach. Pouzivani jineho maziva, nez je predepsane (s vyjimkou spermacetu a jojoby) muze v konecnem dusledku vest k poskozeni pristroje.
Silikonova maziva. Mne se zda, ze silikonova maziva nejsou nejlepsi. Uprimne receno, ja jsem nezkoumal, proc je to tak. Ja jsem se touto otazkou nikdy nezabyval, protoze nerad se svymi sextanty experimentuji. V tomto ohledu je pro mne situace jednoznacna: odbornici, kteri mne ucili, rekli, ze mam pouzivat toto a toto, tak to delam.
WD-40. Kolegove, kteri WD-40 pouzivali na mori, rikali, ze se to ucinkem morske vody nejak meni a ztraci svoje vlastnosti.
Ocisteni od zaschlych maziv. V teto otazce nemohu poradit kvalifikovane. Ja pouzivam to, co mam po ruce, treba aceton anebo nejake redidlo. Pak sextant poradne vyplachnu vodou, vysusim a naolejuji.
S uctou
windward
- maxik
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Vitamin E by nemel vadit. Pridava se do masti schvalne proti oxidaci, tj. zoxiduje nejdrive on a tim chrani ostatni slozky pred degradaci (typicky antibiotika, hormony...). Vit. E ani jeho rozkladne produkty by nemeli byt agresivni (k cloveku ne, co teprv nejaky slitiny).
Takze pokud je v oleji, dyl Ti vydrzi, jojoba se zacne "kazit" teprve az dojde vit. E.
Maxik
Premistil jsem otazku oleje sem z puvodniho vlakna
http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=1583
windward
Takze pokud je v oleji, dyl Ti vydrzi, jojoba se zacne "kazit" teprve az dojde vit. E.
Maxik
Premistil jsem otazku oleje sem z puvodniho vlakna
http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=1583
windward
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
toms píše:Jinak k oleji. Používám sprej WD40 k plné spokojenosti.
Toho WD40 bych se asi trochu bál. Používá se také k uvolňování šroubů z čehož lze předpokládát, že to nebude čistý olej a budou tam navíc složky, které reagují se rzí a pod. To by mechanismu strojku nemuselo dělat nejlépe.
Zkoumal jsem zdali na WD není uvedeno složení, není. Asi by to chtělo pro jistotu složení dohledat a pokud přísady budou zjistit, k čemu která slouží.
Navíc WD není určen k mazání jemné mechaniky.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Složení je tajné....hlavní složkou je technický (čistící) benzín a minerální olej.
mazací schopnost je nízká, více je to čistící prostředek.....
WD-40's formula is a trade secret. The product is not patented in order to avoid completely disclosing its ingredients.[2] WD-40's main ingredients, according to U.S. Material Safety Data Sheet information, are:
* 50%: Stoddard solvent (i.e., mineral spirits -- primarily hexane, somewhat similar to kerosene)
* 25%: Liquefied petroleum gas (presumably as a propellant; carbon dioxide is now used instead to reduce WD-40's considerable flammability)
* 15+%: Mineral oil (light lubricating oil)
* 10-%: Inert ingredients
The German version of the mandatory EU safety sheet lists the following safety relevant ingredients:
* 60-80%: Heavy Naphtha (petroleum product), hydrogen treated
* 1-5%: Carbon dioxide
mazací schopnost je nízká, více je to čistící prostředek.....
WD-40's formula is a trade secret. The product is not patented in order to avoid completely disclosing its ingredients.[2] WD-40's main ingredients, according to U.S. Material Safety Data Sheet information, are:
* 50%: Stoddard solvent (i.e., mineral spirits -- primarily hexane, somewhat similar to kerosene)
* 25%: Liquefied petroleum gas (presumably as a propellant; carbon dioxide is now used instead to reduce WD-40's considerable flammability)
* 15+%: Mineral oil (light lubricating oil)
* 10-%: Inert ingredients
The German version of the mandatory EU safety sheet lists the following safety relevant ingredients:
* 60-80%: Heavy Naphtha (petroleum product), hydrogen treated
* 1-5%: Carbon dioxide
Jen ratkce bodove.
- jenutne vedet, zda onen "neskodny vitamin E" nereaguje nahodou s materialem, ze ktereho vyhotoven SNO-T
- mozna by pomohlo si pocist, jakeho oleje je PREDEPSAHO pouzivat originalnim navodem a zvazit jeho slozeni v porovnani s "neskodnym vitaminem E"
- WD 40 je velice nejednoznacny minimalne proto, ze za urcitych podminek muze dohromady s morskou vodou reagovat; pro neodborniky vysledek neznamy
- je jiste, ze vlastnosti technicky cisteho jojoboveho oleje a ostatnich moznych "maziv" se zasadne lisi
- na vlastnim sextantu jsem i pri hodne "hustem" provozu nikdy si nevsiml zadnou oxidaci, tim vice, kterou yb bylo nutne odstranovat nejakym kartacem
- koupit si v USA normalni jojobovy olej zas neni takova castka, aby se clovek vedome poustel do "vitaminovych smesi" z lekarny
Smim vznest dotaz, proc je v takto evidentne jednoduche veci tolik nepochopitelnych nejednoznacnosti?
- jenutne vedet, zda onen "neskodny vitamin E" nereaguje nahodou s materialem, ze ktereho vyhotoven SNO-T
- mozna by pomohlo si pocist, jakeho oleje je PREDEPSAHO pouzivat originalnim navodem a zvazit jeho slozeni v porovnani s "neskodnym vitaminem E"
- WD 40 je velice nejednoznacny minimalne proto, ze za urcitych podminek muze dohromady s morskou vodou reagovat; pro neodborniky vysledek neznamy
- je jiste, ze vlastnosti technicky cisteho jojoboveho oleje a ostatnich moznych "maziv" se zasadne lisi
- na vlastnim sextantu jsem i pri hodne "hustem" provozu nikdy si nevsiml zadnou oxidaci, tim vice, kterou yb bylo nutne odstranovat nejakym kartacem

- koupit si v USA normalni jojobovy olej zas neni takova castka, aby se clovek vedome poustel do "vitaminovych smesi" z lekarny
Smim vznest dotaz, proc je v takto evidentne jednoduche veci tolik nepochopitelnych nejednoznacnosti?

- Martin88
- aktívní jachtař
- Reputace: 18
Online překlad k problematice WD40 versus aluminium
Shines hliníkové propadů
Čistí a chrání hliníkové ráfky
Odstraní guma z hliníku vlečka
Odstraňuje pásku z hliníkové pálky
Lubricates hliníkové extruzi při řezání na délku
Odstraňuje oxidaci z hliníkové okenní rámy
Brání rzi na hliníkových pták feeder póly
Odstraní míč známek z hliníku baseballové pálky
Mazat hliníkové slepé zátky, aby se zabránilo žaluzie z vykrvovacího
Čistí a leštidly kartáčovaný hliník tvář desky na starý stereofonního přijímače
Zabraňuje poškození soli hliníku na vnější komponenty osobních watercrafts
Sprej na hliníkové hlavy válce s cílem zabránit odírání a křížové závitování
U SNOTu předpokládám původní použití ve vojenství, tzn údržba by měla být především jednoduchá,
bez nutnosti použití speciálních přípravků, s hadříkem,kartáčkem na zuby a malou flanděrou WD bude věčný

Shines hliníkové propadů
Čistí a chrání hliníkové ráfky
Odstraní guma z hliníku vlečka
Odstraňuje pásku z hliníkové pálky
Lubricates hliníkové extruzi při řezání na délku
Odstraňuje oxidaci z hliníkové okenní rámy
Brání rzi na hliníkových pták feeder póly
Odstraní míč známek z hliníku baseballové pálky
Mazat hliníkové slepé zátky, aby se zabránilo žaluzie z vykrvovacího
Čistí a leštidly kartáčovaný hliník tvář desky na starý stereofonního přijímače
Zabraňuje poškození soli hliníku na vnější komponenty osobních watercrafts
Sprej na hliníkové hlavy válce s cílem zabránit odírání a křížové závitování
U SNOTu předpokládám původní použití ve vojenství, tzn údržba by měla být především jednoduchá,
bez nutnosti použití speciálních přípravků, s hadříkem,kartáčkem na zuby a malou flanděrou WD bude věčný
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
WD 40 a Konkor obsahuji inhibitory koroze a tak brani dalsimu reznuti. Kdyz se to nastrika na rezavej sroub, tak je videt jak hned zacne s olejem stekat rez, ale to bude jen to zoxidovane. Kovu by to ublizit nemelo.
http://www.vscht.cz/met/stranky/vyuka/l ... /index.htm
Mam tam kamarada tak mu napisu, snad neco zjisti. pisou tam ze kdyz se inhibitor vyucerpa, podporuje reznuti, to by chtelo potom pravidelane osetrovat...
Asi by to chtelo dotaz na vyrobce oleju, treba PARAMO Pardubice a jine. Kdyz jsme meli nejake nejasnosti okolo oleju, tak nam vzdy poradili. ( poslal jsem dotaz, tak se uvidi )
Vyzkouset reakci by slo tak ze se nastrika nekoilik zeleznych veci, oznaci se cim to je osetrene a vzit to na lod.
U nas se pouzival k cisteni lakovy benzin, k odmasteni technicky benzin.
http://www.vscht.cz/met/stranky/vyuka/l ... /index.htm
Mam tam kamarada tak mu napisu, snad neco zjisti. pisou tam ze kdyz se inhibitor vyucerpa, podporuje reznuti, to by chtelo potom pravidelane osetrovat...
Asi by to chtelo dotaz na vyrobce oleju, treba PARAMO Pardubice a jine. Kdyz jsme meli nejake nejasnosti okolo oleju, tak nam vzdy poradili. ( poslal jsem dotaz, tak se uvidi )
Vyzkouset reakci by slo tak ze se nastrika nekoilik zeleznych veci, oznaci se cim to je osetrene a vzit to na lod.
U nas se pouzival k cisteni lakovy benzin, k odmasteni technicky benzin.
Procel jsem jeste jednou vse, co se jiz reklo o oleji, a dose k zaveru, ze s tim vitaminem E jsem pravdepodobne napovidal nesmysly. Jde o to, ze ja vselijake "zdrave" prisady - at uz v jidle nebo v "kremech" - nemam rad. Je to jen moje osobni averze. Pokud vsak predmetny vitamin E je normalni soucasti jakehokoliv jojoboveho oleje, nikoliv pridana prisada, pak bych si take ten olej v lekarne koupil bez obav.
Omlouvam se za zmatek, asi jsem vypravel bludy.
------------------------------
K WD-40. Ja si nemyslim, z eje vhodny k mazani sextantu.
Zaprve, jak se domnivam z vlastni zkusenosti, on se velice rychle odparuje, tj. po nejake dobe absolutne nemaze a ani nehcrani povrch filmem (je subjektivne neuveritelne tekuty, diky cemuz pronika do zarezlych spoju).
Za druhe jeho mazaci shcopnost neni takova, jakou vyrobce sextantu ocekava. Napriklad pro AeroShell, dle Liborova prispevku vyse, je uvedeno, ze
"Určeno pro použití ... rovněž i pro ložiska kardanového závěsu leteckého setrvačníkového přístroje, samostatně mazané vysokorychlostní turbíny..."
To jiste WD-40 neumi.
Za treti, od kolegu vim, ze se WD-40 pusobenim morske vody meni.
Za ctvrte, WD-40 neuveritelne zasvinuje optiku a blbe se pak odstranuje (mam na mysli souhrne vsechna "skla" na sextantu).
--------------------------
Mel bych jeste takovou poznamku k WD. Jak jsem jiz rekl, on se hodne rychle odparuje (tim vice za vedra). Pokud jim osetrime staveci sroubky zrcatek, zda se, ze to "beha" vytecne. Potom vsak dochazi k odpareni WD a srouvobe splochy zustavaji nechranene. Je to kriticke misto. Pokud to zrezne (coz je mozne videt v aukci u starsich sextantu), pak tedy ve sroubeni vznikne nepripustna vule, ktera znemoznuje serizeni zrcatek. V dusledku bude nutne vymenit staveci sroub i s nosnou vlozkou nebo objimkou.
Zaver: nepouzivejte WD-40 pro prubeznou udrzbu sextantu.
Omlouvam se za zmatek, asi jsem vypravel bludy.
------------------------------
K WD-40. Ja si nemyslim, z eje vhodny k mazani sextantu.
Zaprve, jak se domnivam z vlastni zkusenosti, on se velice rychle odparuje, tj. po nejake dobe absolutne nemaze a ani nehcrani povrch filmem (je subjektivne neuveritelne tekuty, diky cemuz pronika do zarezlych spoju).
Za druhe jeho mazaci shcopnost neni takova, jakou vyrobce sextantu ocekava. Napriklad pro AeroShell, dle Liborova prispevku vyse, je uvedeno, ze
"Určeno pro použití ... rovněž i pro ložiska kardanového závěsu leteckého setrvačníkového přístroje, samostatně mazané vysokorychlostní turbíny..."
To jiste WD-40 neumi.
Za treti, od kolegu vim, ze se WD-40 pusobenim morske vody meni.
Za ctvrte, WD-40 neuveritelne zasvinuje optiku a blbe se pak odstranuje (mam na mysli souhrne vsechna "skla" na sextantu).
--------------------------
Mel bych jeste takovou poznamku k WD. Jak jsem jiz rekl, on se hodne rychle odparuje (tim vice za vedra). Pokud jim osetrime staveci sroubky zrcatek, zda se, ze to "beha" vytecne. Potom vsak dochazi k odpareni WD a srouvobe splochy zustavaji nechranene. Je to kriticke misto. Pokud to zrezne (coz je mozne videt v aukci u starsich sextantu), pak tedy ve sroubeni vznikne nepripustna vule, ktera znemoznuje serizeni zrcatek. V dusledku bude nutne vymenit staveci sroub i s nosnou vlozkou nebo objimkou.
Zaver: nepouzivejte WD-40 pro prubeznou udrzbu sextantu.
- moreplavec
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
-
- radioamatér
- Kontaktovat uživatele:
Asi by se mohl pouzil sprej KONKOR. Kdyz se ukladal nejaky stroj, tak jsme meli 200 litrovy sud a vsechny kovove, nelakovane plochy se natreli, prikrylo igelitem a prestalo to i nekolik let. Urcite by vyhovel i autoolej do prevodovek, co nejridsi, ten ma dobrou prilnavost, klidne bych ho i rozredil lakovym benzinem 1:1 a nanesl kapatkem na olej. Je to slaba kovova tycinka na konci rozplacnuta jako spice kopi, sila se voli podle toho jak velka kapka oleje ma byt. Byvalo to treba v soupravach na udrzbu ctecek dernych pasek, psacich stroju. Mazali jsme to turbinovym olejem, tenkrat to melo oznaceni T3 a bylo to z elektrarny na mazani parnich turbin. Melo to viskozitu asi jak M2T a v sobe inhibitory proti reznuti. Na merici pristroje jako treba padackove regulatory teploty byl hodinarsky olej z NDR, bylo nekolik hustot, cim mensi cislo tim ridci. Asi by mel olej ridky byt, aby pri mereni nekde ve vetsim mrazu ten sextant moc nezatuhnul. Na to jsou zase dobre silikonove oleje, dobre odpuzuji vodu a pri mrazu moc neztuhnou. Morskou vodu silikonovy olej asi take snese, v galvanice se silikonovou vaselinou mazalo vsechno co se hejbalo a tam bylo vselijakech kyselin a soli dost. Jen toho vseho dat malo a uitrit hadrem, aby to nestekalo a nedostalo se to k optice.
Take se ve sprejich pouzivaji kyslicniky kovu a ruzne soli kovu a i pri vyschnuti to neztrati mazaci schopnost. Jen se v tom vyznat co je na co.
Nekdo tady psal ze potreboval malej sroubek do sextantu a ze ho neobjednaval aby nemusel platit obchodni balik. Mame vyzkousene ze to jde poslat v dopise, prelepene isolepou a penize se take poslou postou. Maly obnos posty tolerujou a pri poslani do civilizovanych zemi se to neztraci.
Jinak jsem nedavno videl u kamarada co ma moto Harley ze i olej pouziva znacky Harley, holt co neni Harley to neni IN a nepouziva se to. Asi by se to nemelo prehanet.
Take se ve sprejich pouzivaji kyslicniky kovu a ruzne soli kovu a i pri vyschnuti to neztrati mazaci schopnost. Jen se v tom vyznat co je na co.
Nekdo tady psal ze potreboval malej sroubek do sextantu a ze ho neobjednaval aby nemusel platit obchodni balik. Mame vyzkousene ze to jde poslat v dopise, prelepene isolepou a penize se take poslou postou. Maly obnos posty tolerujou a pri poslani do civilizovanych zemi se to neztraci.
Jinak jsem nedavno videl u kamarada co ma moto Harley ze i olej pouziva znacky Harley, holt co neni Harley to neni IN a nepouziva se to. Asi by se to nemelo prehanet.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Jeden uživatel fóra byl tak hodný a postaral se o co možná nejfundovanější informaci.....dotaz poslal kamaradům zpostředkovaně na VŠ ChT v Praze
(vše redakčně zkráceno)
Otázka byla :
Otazka zni, zda obsah
vitaminu E nezpusobi nejake komplikace pri osetrovani sextantu, boji se
styku s morskou slanou vodu?
Odpověď:
Dobrý den,
já si myslím, že vitamínu E není třeba se bát. Stejně jako některé další
vitamíny funguje E jako korozní inhibitor svým antioxidačním účinkem.
Dovoluji si odhadnout, že jeho přítomnost v oleji může být i protikorozně
prospěšná.
S pozdravem,
Milan Kouřil
napsal dr. Kouril, co prednasi predmet o korozich. Takze s
vitaminem E zrejme problem nebude
.
(vše redakčně zkráceno)
Otázka byla :
Otazka zni, zda obsah
vitaminu E nezpusobi nejake komplikace pri osetrovani sextantu, boji se
styku s morskou slanou vodu?
Odpověď:
Dobrý den,
já si myslím, že vitamínu E není třeba se bát. Stejně jako některé další
vitamíny funguje E jako korozní inhibitor svým antioxidačním účinkem.
Dovoluji si odhadnout, že jeho přítomnost v oleji může být i protikorozně
prospěšná.
S pozdravem,
Milan Kouřil
napsal dr. Kouril, co prednasi predmet o korozich. Takze s
vitaminem E zrejme problem nebude