Poznej přístav Newcastle upon Tyne

Trochu odlehčené téma pro zábavu a poučení. Kvízové hádanky, soutěže v poznávání míst, plavební teorie a praxe. A pár vtipů pro zasmání...to vše s jachtařskou či vodní tématikou (jiné nejsou žádoucí)

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Poznej přístav Newcastle upon Tyne

Příspěvekod Strycek_Bidlo » sob čer 28, 2008 10:24 am

Aby to nebylo pořád jenom o majácích, tak:
Město, u kterého je přístav, bylo založeno v období římské nadvlády na severním břehu řeky, která zde ústí do moře. V okolí převažují jihozápadní větry a díky blízkému pohoří se jedná o jedno z nejméně deštivých míst na ostrově.
Na severním okraji města je umístěno mezinárodní letiště a na řece je i mezinárodní přístav trajektů.
Při vjezdu do přístavu stojí na útesu u severního vlnolamu trosky kláštera ze sedmého století, který byl zničen při nájezdu Dánů a později obnoven benediktiny.
Čtvrt míle před ústím řeky je na severním břehu východně od majáku umístěna charakteristická plastika dvou ryb.
O který přístav se jedná?
Obrázek
Naposledy upravil(a) Strycek_Bidlo dne pon čer 30, 2008 10:29 pm, celkem upraveno 1 x.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » ned čer 29, 2008 10:24 am

Tak nevím, jestli nikdo nesoutěží, nebo jestli je třeba nápovědy.
Ale 24 hodin je pryč, tak tedy první nápověda:

Město leží na pobřeží Severního moře.
Jezdí odtud trajekty do Holandska a do Švédska.
Obrázek
Marina je asi míli od centra města, na levém břehu řeky, 7 mil od ústí řeky do moře.
Má u plovoucích mol místo pro 150 lodí s přípojkami vody i elektřiny, mohou zde kotvit lodě do délky 120 stop a minimální hloubka přesahuje 2 metry.
Vjezd a výjezd je řízen semaforem.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon čer 30, 2008 6:00 am

Pořád nikdo. A přitom je to dost velký přístav, žádný zapadlý anglický vidlákov :?
No tak asi bude nutná druhá nápověda:

Při vplouvání ze Severního moře do řeky se lodě řídí podle tří důležitých majáků:
Maják na severním vlnolamu: 85 stop vysoká šedá kulatá kamenná věž s bílou svítilnou, 3 bílé záblesky každých 10 vteřin (0,2/2/0,2/2/0,2/5,4). Mlhový roh 1x za 10 vteřin.
Obrázek
Maják na jižním vlnolamu: 49 stop vysoká šedá kulatá kamenná věž s bílo-červenou svítilnou, 8 vteřin světlo 2 vteřiny pauza, bílé světlo přes vjezdový koridor, po stranách červené a zelené světlo. Mlhový zvon 1 úder každých 10 vteřin.
Obrázek
Označení jižní strany ústí řeky: Červená kovová věž s červeno-bílou svítilnou, červené a zelené světlo ve výšce 43 stop, bílé světlo ve výšce 46 stop, obě světla 8 vteřin světlo a 2 vteřiny pauza. Mlhový zvon 1 úder každých 5 vteřin.
Obrázek

A ještě doplním, že z Prahy sem létá pravidelná nízkonákladová linka a z letiště do města je možné dojet metrem.
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pon čer 30, 2008 8:37 am

Navrhuju, s ohledem na okurkovou sezonu, ku které i víkend hodně napomohl,
mírně zvolnit tempo nápověd. Předpokládám, že kdo mohl, byl na víkend mimo PC a nyní je lehce unaven. Nebo hodně, jako já :).
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon čer 30, 2008 8:50 am

Dobrý nápad Vilmo,
minimálně - cca po dobu prázdnin prosím všechny účastníky, aby všechny termíny zdvojnásobili (nápovědy, vyhlašování vítěze, zadávání nového kvízu....).
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon čer 30, 2008 9:21 am

Ahoj,
Newcastle upon Tyne. :)
Thanks to Google maps. 8)
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon čer 30, 2008 1:04 pm

Vilmo, já se držel pravidel a podle těch by zítra v 10:24 měla soutěž po 72 hodinách končit.
Takže to vychází 24 hodin do první nápovědy, pak dalších 16 do druhé, dalších 16 do třetí a ještě zbývá 16 hodin na rozlousknutí :oops:
Teď jenom přemýšlím, jak splnit bod 4) pravidel a přejmenovat svoje zadání správným názvem
Furt jsem ještě nepřišel na to, jak to mám udělat. Tak to prostě neudělám!

Lynx HURÁÁÁÁÁÁÁ :jupi: :jupi:
Bral bych i Port of Tyne, North Shields a v krajním případě bych zkousnul i Tynemouth ;)
Já už se děsil, že budu muset použít i třetí nápovědu, že po modernizaci opevnění v roce 1080 město nazývali Novum Castellum a že místní čutalisti hrajou Premier League :roll:
Takže lynx přebírá štafetu :thmbup:
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pon čer 30, 2008 9:48 pm

Strycek_Bidlo píše:Vilmo, já se držel pravidel a podle těch by zítra v 10:24 měla soutěž po 72 hodinách končit.
Takže to vychází 24 hodin do první nápovědy, pak dalších 16 do druhé, dalších 16 do třetí a ještě zbývá 16 hodin na rozlousknutí :oops:
Teď jenom přemýšlím, jak splnit bod 4) pravidel a přejmenovat svoje zadání správným názvem
Furt jsem ještě nepřišel na to, jak to mám udělat. Tak to prostě neudělám!

Strycku-Bidlo,
já Ti chtěla jenom dobře.
1/ Čím jsem starší, tím jsem přesvědčenější, že někdy je lepší bejt něžnej než zásadovej :shock: . Mírné zjemnění pravidel by Ti přineslo více hloubajících čtenářů. Zajímavé je, že jsem tiše předpokládala, že se v pondělí dopoledne přihlásí lynx a odpoví dobře, ale co kdyby né :? ...
2/ Tos nás teda vytrestal, kdyžs to neudělal. Jestli Tě to ale fakt zajímá, jak se to dělá, tak přes tlačítko "upravit" pozměníš název svého topiku. 8) No ale svět na tom nestojí. Klidně to neudělej. Třeba Ti výhledově bude uděláno.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon čer 30, 2008 10:18 pm

No jo, když já se nějak snažím řídit pravidlama, když tady jsou tak pěkně sepsaný :D
Teď jsem zase vlez do Upravit, ale nevidím kde a jak ten topik změní.
Fakt ne. Čučím na to už po několikátý a nevidím.
Nemaj tuhle funkci jenom administrátoři?
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pon čer 30, 2008 10:23 pm

Dodržování pravidel samozřejmě šlechtí :D .
Když jsi řádně přihlášen, tak Ti funguje tlačítko "upravit" u Tvých příspěvků, na něj když ťukneš, tak můžeš měnit vše, včetně obsahu prvního chlívku, který jest nahoře nalevo od slova "Předmět". Nebo ne ? Opravuji, je napravo, máš recht.Edit : P.S. Důležitý je ťukat na "upravit" v prvním příspěvku, tj. tam, kde jsi napsal do předmětu Poznej přístav. I učiň za něj pomlčku, třeba, a název.
Naposledy upravil(a) vilma dne pon čer 30, 2008 10:33 pm, celkem upraveno 2 x.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon čer 30, 2008 10:26 pm

Nalevo od slova Předmět mám rámeček.
Napravo od slova Předmět mám zcela prázdné formulářové pole.
A když do něj něco napíšu, objeví se to jako předmět u příspěvku, ale topik zůstane stejnej.
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pon čer 30, 2008 10:28 pm

jojo, viz můj předchozí příspěvek - je tam doplnění - edit - v tom smyslu, že bádej v prvním Tvém příspěvku, tam když změníš předmět, změníš název topiku. :good:
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon čer 30, 2008 10:31 pm

Už to umím, už jsem šikovný :thankyou:
P.S.: Je to napravo od slova Předmět :P jo, je, už jsem si to taky výše opravila. V.
Naposledy upravil(a) Strycek_Bidlo dne pon čer 30, 2008 10:32 pm, celkem upraveno 2 x.
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pon čer 30, 2008 10:32 pm

no to je bomba :good: :good:

Zpět na