Takže opustili sme colnicu, colníci a policajti z povzdiali skontrolovali lode a keď videli že z tých krpatých lodičiek nevytiahneme žiadne orosené, tak sa s nami slušne rozlúčili a zaželali nám príjemný pobyt v Srbsku. Za chvílku sme sa rozlúčili aj s Viktorom a Lubou a okolo nás prešiel policajný čln akoby nás varoval. Slnko už pomali zapadalo a my sme rýchlo hladali táborisko. Na kapitanáte nám odporúčali Apatin kde je vraj nová marína, benzínka na vode, táboriská a velmi dobrá reštaurácia kde varia vynikajúci rybí paprikáš.
Pred nami je Apatin.
Vplávali sme do ramena a vskutku tam bola nádherná marína s benzínkou
Ale za ňou bola velká lodenica s rozostavanou riečnomorskou obrovskou loďou. A na tej lodi zrejme finišovali, robilo sa na tri smeny. Blbo sa zaspáva za hluku karbošky, ale keď o tretej ráno začali mlátiť kladivom do plechov, tak to už bola síla. Na hausbóte oproti slopajúcej bande to viditelne nevadilo a vyrevovali až do tretej ráno. Takže nádrže sme mali plné ešte z Baji, reštaurácia bola ráno zavretá a do mestečka sa nám skrz ten kostol nechcelo. Aj som sa pokúsil pristáť, ale v ohybe rieky bol dosť silný prúd a v podstate nebolo kde, len vytiahnuť loď do blata na brehu, ale Gabo takto pristáť nemohol, takže valíme dolu prúdom.
Portál cerkvi z lode:
Na Srbskej strane nie sú v podstate žiadne mestá. Stav vody je vysoký a tak keď na km 1356 vidíme pieskovú plážičku tak sa celý vytešujeme. Najbližšie mesto je Bačka Palanka, zastavujeme na 1298 km a vplávame do ramena. Pripomína to velké jazero, vnútri je spústa lodí. V zadu vpravo v rohu identifikujeme stavbu čo vyzerá ako reštaurácia a tak k nej zamierime. Je to reštaurácia, pred ňiu sú docela slušné móla. Pilot plavby cez Srbsko hovorí že sa tam dá zohnať benzín, ale nič také nikto nevie a posielajú nás do blízkeho mestečka. Za sebou máme 175 km od predchádzajúcej benzínky a v nádržiach už mám vela volného miesta. Ale keď nie je benzín tak si sadáme do reštiky, objednávame pivko, s krčmárom dohodujeme platbu v Eurách a chceme si objednať jedlo. Jedálny lístok nemajú, jedlá aj ceny v dinároch nám hovorí s hlavy. Oproti nám sedia miestny policajti a pozerajú ako pijeme pivo. Dajú nám fúkať keď si sadneme do lodí? Sme s toho nervózny a prepočítavame čo stojí to jedlo, to sme ešte nezažili že nie je jedálny lístok. Moja žena si odmieta za takých podmienok čokolvek objednať,ešte je vytočená s toho poplatku za plavbu. Ale dávame nejakú rybku neznámeho mena a pôvodu, bola docela dobrá. Zvládli sme aj platbu, chýba nám nejaké to drobné euro a čašník nad tým mávne rukou. Nakoniec nájdeme peťeurovku a dávam čašníkovy doplatok aj s dýškom. Obrat tam mali docela slušný.
Pred nami je najbližšie mesto Novi Sad. Oproti je známa pevnosť Petrovaraždín, prezývaná aj Gibraltar na Dunaji a dosahuje rozmerov komárňanskej pevnosti a možno je aj večšia a okrem delostreleckých palpostov je tam aj zachovalý hrad staršieho dáta.
V novom sade je popri brehu mnoho reštaurácií a lodeníc. Hladáme flek na spanie a po lavej strane je docela pekný lesík. Je to vlastne mestský les a leží medzi predmestím Futog a samotným Novým sadom. Daniela s Tomášom sú niekde pred nami a spia už skoro v meste.
Naše 2. táborisko v Srbsku
Na náš úžas je 3m od brehu hĺbka 12m a 5 cm od brehu je 150 cm. Táborisko je to pekné, ale kotvenie problematické. Vlny od prechádzajúcich lodí hádžu naše lodeky o breh, a Gabo zažíva v noci hotové peklo na vlnách. Vlny od plávajúcich hotelov majú snahu vyhodiť lode na breh a aj ja niekolkokrát v noci vstávam a som pripravený zachraňovať loď. Ak by išiel Viktor snami, tak tu by sa jeho cesta skončila a ich motoráčik by zaplavený vlnami istotne klesol ku dnu. Na spestrenie nám večer cez tábor prebehlo stádo svíň aj s pastierom.
Na druhý deň ráno sa expresne balíme a aj keď sme dohodnutý že vyrážame o 9.00 tak sme na vode už 8.30. Nutne potrebujem tankovať, môj dojazd je asi 330km ak mám plné nádrže, za sebou mám 220 a pred sebou ďalšiu overenú pumpu až v Belehrade čo je ďalších 105 km. Takže pristávame v Novom sade v nejakom miestnom vodáckom klube a keď správcovi vysvetlíme že potrebujeme len benzín tak nás tu nechá chvílu stáť. Benzínka je niekde v meste dosť ďaleko, podla taxikára asi 3 km. Červík sa hneď otáča a ide speť, on má dojazd asi 400km a benzínu má dosť. Gabo má dojazd asi 600km, ten ani na breh nešiel. čo teraz, budú ma tu hodinu čakať? Tak sa otáčam tiež a dúfam že v mestečku Sremski Karlovci je naozaj benzínka ako ju gps ukazuje. Takže odplávame z nehostinného prístaviska, slnko začína pripekať a o tom že by sme si šli pozieť Petrovaraždínsku pevnosť nie je nálada vôbec diskutovať. V tom manželka zbadá na 1254 km na lavej strane benzínku. Asi 50 m od brehu. Pristávame aj s Červikom pri spevnenom, dláždenom šikmom brehu s devastovanými schodmi a ideme s bandaskami tankovať. Joj ale tam boli múdri, s eurima nemožno platiti, morate imati karticu od srpske banke, takže kupujem dve čokoládky na štychpróbu. Platba kartou prešla a tak sa konečne hádam po pol hodine dostávame k benzínu. Znechutený odchádzame a druhú nádrž na 20 l už nejdem natankovať. Aj tak tam bol benzín nejako drahý, za euro je cca 80 dinarov a benzín stál 109,4, teda 40 sk/l, skoro ako u nás. V Beograde natankujem, teraz je to už len 100 km.
Petrovaraždín, v protitureckých vojnách tu pretieklo vela srbskej krve.
Začínajú sa ukazovať plážičky, Tomáš s Danielou na Grabnerovi.
Vysielačkami sa dohovárame že zastavíme o pár kilometrov v Sremskom Karlovci. Je to centrum najlepšieho Srbského vynohradníctva a celá oblasť je vyhlásená za národný park Fruška gora. Tešíme sa s Gabom na vínko, ale Červík nás ignoruje a valí ďalej. Čo sa mu stalo, čo nie je vysporiadaný s alkoholom? Evidentne nás nerozumel vo vysielačke a tak sa nedá nič robiť, pokračujeme v plavbe aj my. Pred nami je Belehrad, teda správne Beograd, ale o tom nabudúce.