Toskánske pobrezie - Korzika

V předmětu vždy uveďte jméno ostrova jehož oblast popisujete.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

crombie
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Toskánske pobrezie - Korzika

Příspěvekod crombie » stř srp 12, 2009 9:14 pm

Ahoj, pozdravujem vsetkch uzivatelov, som tu novy a snazim sa najst niekoho kto si prenajimal lod z nejakej mariny na toskanskom pobrezi v Taliansku, alebo niekoho kto by vedel poradit nejaku spolocnost, ktora v tejto oblasti chartruje plachetnice. Doposial sme chodili vzdy do Chorvatska no chceme skusit nieco ine a spominana oblast nas celkom laka a zda sa nam v pohode dostupna aj autom. Budem vdacny za akekolvek informacie. Dakujem. Crombie
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř srp 12, 2009 9:54 pm

Vítej zde, Crombie.
Musíš si asi ujasnit co opravdu chcete a co jste schopni za týden zvládnout. Z italského pobřeží směr Elba jsem vyplouval z Castiglioncella, dá se také z Piombina. Z těchto míst není problém dosáhnout i Korsiky, ale nejhezčí pasáže jsou na západě a hlavně jihu ostrova. To už je celkem dálka.
Pokud chceš na Korsiku, vyplouvej přímo odtud, nebo jako třeba já ze St.Teresy na Sardínii.

Co se týká charterových společností, to ti neporadím. Beru lodě přes zprostředkující společnosti u nás.

EDIT: Jako nováčka tě lehce upozorňuji, že celkem dbáme o dodržování správného umísťování témat a také o "čistotu" vláken. Toto není žádná zpráva z dalekých cest. Předpokládám že se chceš bavit o Korsice, tak to přemísťuji do Francie. Raději se nejdřív trochu rozkoukej, není špatné si přečíst Pravidla fóra a přečti si co už je k danému tématu napsáno.
Přeji ti, aby se tu líbilo a dozvěděl se co potřebuješ. Pokud sám něčím přispěješ, bude jen dobře.
crombie
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod crombie » čtv srp 13, 2009 8:26 am

Ospravedlnujem sa, vplaval som tu do toho, bez toho aby som si pozornejsie pozrel mapu, uz sa to nestane.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv srp 13, 2009 10:21 am

V pohodě :)

Kdyby jsi do začátku něco potřeboval vysvětlit, můžeš se obrátit na kteréhokoliv moderátora i přes SZ
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Re: Toskánske pobrezie - Korzika

Příspěvekod pes » čtv srp 13, 2009 2:42 pm

crombie píše:..... snazim sa najst niekoho kto si prenajimal lod z nejakej mariny na toskanskom pobrezi v Taliansku, alebo niekoho kto by vedel poradit nejaku spolocnost, ktora v tejto oblasti chartruje plachetnice. ...................chceme skusit nieco ine a spominana oblast nas celkom laka a zda sa nam v pohode dostupna aj autom.........

Ahoj crombie,

doporučit mohu charterovku www.timecharter.it z Piombina - Marina Salivoli, bral jsem od nich dvakrát a byl jsem velmi spokojen. Cesta je v poho 1180 km z Prahy po dálnicích. Jedu tam v říjnu. 16/10 přeplouváme z italského Piombina do korsického Bonifacia, tam se připojujeme k pohodové 5-ti denní regatce (poznání pro mě nového jachtrevíru se zajištěným kotvením mezi Sardinií a Korsikou-Madaleny). Od 24/10 pak z Bonifacia zpět do Itálie, dle větru, přes Elbu nebo kolem Korsiky. Loni jsme se ještě i koupali. Náklady se dělí rovným dílem t.j. platí i kapitán. Loď Bavaria39cruiser cena 3000 EUR (včetně regaty) pro 6 lidí vychází 500 EUR a 8 dní dovolené (státní svátek 28/10/2009 jako reserva). V posádce jsme zatím dva B-éčkový HR kapitánci (Jadran,Elba,Korsika) a navigátorka všichni 45-48 let. Takže samostatná kajuta je ještě volná a tvé jachtařské zkušenosti vítány. V případě zájmu pošli SZ, poslal bych Vám mailem další info.

Zdraví "pes"
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » pát srp 14, 2009 10:02 pm

Ahoj Crombie,
Se společností TIME CHARTER v Piombinu mám také výbornou zkušenost (zprostředkovalo TPS centrum). Jinak s Chorvatskem jsem se rozloučil před dvěma lety a od té doby jezdíme právě na Tyrhénské moře. Podle mého názoru nejhezčí je Korsika a ostrůvek Capraia. Největší rozdíly oproti Chorvatsku jsou:
- týden ti bude připadat hrozně krátká doba (já tam byl letos měsíc a pořád málo)
- hůře vybavené mariny, ale za podstatně nižší ceny ( neplatí pro Elbu)
- pohodoví lidi, Korsičani jsou super a Korsika krásná a pestrá. I vnitrozemí
- bacha na některé ostrovy (Montecristo, Pianosa....) je okolo nich zakázaná zóna cca1Nm. Vše najdeš
v Italian Waters Pilot
- podobné na SV Sardinie v okolí o.Tavolara, Molara (www.amptavolara.it)
- V případě vlastní lodě žádné viněty a podobné nesmysly
- míň delfínů, zato jsme potkali loni asi 6m velrybu-asi Rorqual commun
Je tam prostě krásně, a je to jiné než v chorvatsku.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » sob srp 15, 2009 8:25 am

Souhlasím, v podstatě to je tak jak píšeš. Jen bych si ještě dovolil připomenout krááásné ostrůvky Cavallo, Lavezzi a Piana. Kotviště zvlášť na těch dvou posledních, patří mezi mé nejhezčí.
BTW: Kde jsi byl před dvěma lety, kdy jsem zoufale potřeboval informace? ;)
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » sob srp 15, 2009 4:45 pm

Jo jo, taky pěkný místo, akorát musí člověk dávat bacha aby nezůstal viset na nějakým šutru. Já tam letos cestou na Sardinii a o týden později cestou zpět zápasil na svým Vrabčákovi (micro 18 ) se Z větrem 4-5 Bf a skoro 2m vlnama. Parádní jachting, akorát sme pak museli pod sprchu oloupat sůl, vyprat a usušit. Bonifacio je taky moc pěkný. Jinak su hrozně línej psát, ale zkouším se polepšit
crombie
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod crombie » pon srp 17, 2009 10:25 am

Dakujem za cenne informacie a aj odkaz na timecharter.it. Akurat vaham ci ma teda zmysel ist len na tyzden. Nas je 5 a vsetci mame v praci volno len na 1 tyzden od 29. 8. 09. Inac nasli sme aj my jednu chartrovku www.northsardiniasail.it, ktora chartruje lode aj z mariny v Castiglioncelle a ma v ponuke 40tku bavariu na ten termin, co sa nam celkom pozdava. Nema niekto skusenosti s touto spolocnostou a pripadne aj s lodou, lebo my sme sa doposial plavili len na oceanisoch 43, resp. 473 od Benetau a na Hanse 430. A opravte ma ak predpokladam, ze pilotbook danej oblasti chartovky poskytuju k lodi automaticky a to aj v inom jazyku ako je taliancina alebo francuzstina. Dakujem
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon srp 17, 2009 10:46 am

Piku popiš prosím tu plavbu a i loď trochu více.
To mě zajímá, za čas už bude čas na změnu revíru a se 22 stopami taky nemůžu všude....
Máš ploutev, či kýl?
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » pon srp 17, 2009 10:50 pm

crombie,
já mám zkušenost jen u Time charteru ale myslím že to bude podobné. Mě pilota v angl. na požádání sehnali, ale pokud popluješ z itálie a budeš chtít navštívit korsiku, tak ta je francouzská tzn. další kniha, tak to radši prověř. Taky bacha na vodu! V některých italských marinách jsou kromě rozvodů pitné vody (aqua potabile nebo tak nějak) také rozvody jakési poloslané vody na mytí lodí. Taky by se ti mohli hodit redukce el. přípojek. Lze je ale zapůjčit i v marině.

Libore,
Napsal sem článek, ale spadlo mě to tak vydrž musím to napsat znova. Zatím můžeš kouknout na Syslovi (to je člen osádky) ztřeštěný stránky. Je tam hromada mizernejch fotek a mezi nima pár zajímavejch. Vrabčáka ( SPARROW ) poznáš podle imatrik. 300 535. www.tygribetonu.ic.cz
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon srp 17, 2009 11:01 pm

crombie píše:Inac nasli sme aj my jednu chartrovku www.northsardiniasail.it, ktora chartruje lode aj z mariny v Castiglioncelle a ma v ponuke 40tku bavariu na ten termin, co sa nam celkom pozdava. Nema niekto skusenosti s touto spolocnostou a pripadne aj s lodou,
V červenci 2008 jsme od této společnosti měli Bavarii 40 Cruiser (r.v.2008), jméno by mělo být Asterion. Plavba kolem Elby a na Capraii. (Ale to jsme už zase v Itálii)
Vše v pohodě, nic nenormálního, jako všude jinde. Je mě to celkem jedno od koho beru loď.

S tou změnou revíru ti Libore nikdo neodpovídá. Já to vidím tak. Když se podaří týden (u tebe i více), je tam nádherně, mírně pofukuje, krásné scenérie. Jako nám.
Jenomže, to není vždy. Týden před námi tam byl známý - jachtařský instruktor a byl tam takový fičák a tak vysoké vlny (od západu), že dva dny nevytáhli paty z maríny. To byli na nějaké, tuším čtyřicítce.
Problém oproti Jadranu je velmi zřejmý. Když jsi na západě a přijde to od západu, není se kde schovat, kde kotvit. Všechny zátoky otevřené tomu marastu, jediná možnost je zdrhnout do maríny. A navím jak kdo, ale my měli v Santa Terese, Proprianu a v Ajacciu dosta vážné problémy se v marínách anglicky domluvit. Nejlépe fr. či it. mluvícího člena posádky s sebou.

Je to do jiného tématu, ale nebylo by lepší Řecko?
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon srp 17, 2009 11:12 pm

Možná Řecko, ale tam fučí meltemi a je to pro jízdu s vlekem až tam moc daleko.
Počasí mi je jasné.....proto se ptám také pika. Na 18 stop ...se vydali daleko, proto mě to zajímá.
Letos jsem ustál celkem dobře 32 uzlů, pravda mezi ostrovami...
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon srp 17, 2009 11:15 pm

Baharis píše: A navím jak kdo, ale my měli v Santa Terese, Proprianu a v Ajacciu dosta vážné problémy se v marínách anglicky domluvit. Nejlépe fr. či it. mluvícího člena posádky s sebou.

Říkala mě před chvilkou kamarádka, co tam byla, že na Korsice nemají rádi turisty.
A už vůbec nemají rádi turisty, co neumí francouzsky, ale zkouší používat civilizovanou řeč.
A když se kamarádka domorodým jazykem ptala nějaké pani ve vesnici, jestli si smí vyfotit toho osla, co tak fotogenicky spí pod tou třímetrovou kamennou zdí, tak jí ta pani řekla, že ten osel je její, že nespí, že z tý zdi spadnul a že je mrtvej a prý evidentně neměla ráda ani francouzsky hovořící turisty.
Naposledy upravil(a) Strycek_Bidlo dne úte srp 18, 2009 8:16 am, celkem upraveno 1 x.
Jura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Jura » úte srp 18, 2009 12:03 am

My jsme byli letos v červnu s naší ploutvovou 26 na 3 týdny na Ponze v Thyrenském moři. Můžu tě Libore ujistit, že pokud se rozhodneš změnit revír nebudeš litovat stejně jako my ne. Máme podobnou loď a sami ji taky taháme za autem.
S přístupem jaký popisuješ ve svých příspěvcích (kotvení, čerpání vody atd.) si to bez problémů užijete. Naše náklady byly srovnatelné s vašimi Pokud budete ale vyrážet jak někteří za každého počasí s lodičkou naší velikosti, rychle narazíte....
Je to jiný moře a chce to určitě na víc rozvahy, ale to určitě to stojí zato.
Jinak Pik mě moc svým příspěvkem potěšil.
Na podzim naberu sílu a dám sem náš deník resp. fotky.
Ahoj příští rok na Sardínii/Korzice ......
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte srp 18, 2009 9:14 am

Vím z Brna, že jste se chystali změnit lokalitu...
To mě láká, minimálně nějaký rok prostřídat.
Ale Tobago 26 stop je trochu výšší třída. Kolik vážíš prázdný / naložený?
Že je to o počasí je mi jasné. Za každého počasí v žádném případě, to by mi posádka utekla... :D
Musí foukat akorát, ani moc, ani málo. Pokud možno v ideálním směru, nejlépe když se přemístění stihne do 4 - 5 hodin atd.
Více cestování po zátokách a hezkých místech, žádný velký jachting. Na to jsou jiné posádky, termíny a lodě.
Určitě napiš svou plavbu, bude to hodně inspirujicí. Letos mi skončila platnost viněty, tak další rok mám šanci na změnu. Pokud ji příští rok koupím, pojedu zase 2x do HR a změna by byla možná pak až třetí rok. Proto si říkám, příští rok je správná volba proložit Chovastko jinou plavbou a pak se zase vrátit. Pokud tam popluješ znovu napiš mi přes SZ více, plánovaný termín, místo atd. Pokud to doma odhlasujeme, rádi se přidáme k němu kdo to už zná. Do nové oblasti nerad vyplouvám sám.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte srp 18, 2009 9:31 am

Já se také polepším :oops:

Jsou věci, když mě člověk do nich nedokope, tak je neudělám. Mám 31 stránek lodního deníku z r. 2007. Dávám si osobní závazek, že to do týdne překlepu. :hmm:
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » úte srp 18, 2009 5:01 pm

Pro start do zde probíraných oblastí doporučuji marinu v Cecine. Má zkušenost je následující:
- Jedná se spíše o "příměstskou marínu".
- V marině je možno doplnit vodu a je zde benzínová pumpa. Ráno lze koupit u místních rybářů čerstvé ryby.
- Pro lodě s ponorem do 1,3 m dostačující (marína je v ústí řeky).
- Možnost parkovat auto a přívěs na parkovišti při maríně (ohrazená plocha s závorou na kartu) - podařilo se mi dohodnout bez placení.
- Jeřáb v maríně je dostatečný pro spuštění lodě. Slip má pod vodou práh, který znemožňuje použití u těžší lodě.
- Koryto řeky je lemováno betonovým břehem, poměrně úzké a při větších vlnách je vjezd dobrodružný až nemožný. Větší vlny současně mění nevypočítatelně hloubku (mezi vlnami).
- Je to dobrý start na Capraiu (odtud dále na Korsiku) popř. Elbu (do Marciana Marina cca 30Nm).

Tož tak ...
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte srp 18, 2009 5:45 pm

Dobrý tip, řeku já rád :good:
Kolik stojí ten jeřáb? Jak se dá domluvit, lze i němčina?
Kontakt na někoho tam máš?
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » stř srp 19, 2009 12:18 am

SPARROW (Vrabčák)
Typ micro 18, nebo také dyno 550, původní konstrukce A. Skrzat. Plachetnice s výsuvným kýlem, d-5,8m, š-2,5m, v-9,5m, pl. plachet-19,8m², spinakr-20m². Upluto 2238 Nm ve vodách Jaderského, Ligurského a Tyrhénského moře.

Plavba na Elbu, Korsiku a Sardinii
Je 26.5.2009 0830 a my se chystáme vyplout ve složení já, Bóža a Sysel. Včera jsme přijeli do mariny Scarlino, kde jsme na kanálu spustili na skluzu loď a na oplocené louce hlídané kamerami zaparkovali auto s přívěsem. Skluz byl zdarma, parkovné 180 eur/měsíc. Přenocovali jsme hned vedle kanálu v pěkné marině za 18 eur. Loni jsem jako výchozí přístav použil marinu Terre Rosse v Piombinu, kde jsme parkovali auto zdarma před recepcí, přívěs za 1euro/den a skluz byl včetně povinného traktoru za 2x25 eur. Bohužel okolí mariny bylo nepěkné, a mezi marinou a mořem je most s podjezdnou výškou 2,5 m.
Podle předpovědi má foukat J 2,jasno 25st. U výjezdu z mariny doplňujeme benzín a pak už KK 240 na Elbu. Zatím bohužel na motor, protože vítr se někde fláká a tak si alespoň připíjíme s Neptunem.Teprve v 1130 se ustálí na JJV 5m/s, moře 2. Ve 1450 se vyvazujeme u plovoucího mola v Porto Azzuro, kde zůstáváme jen na 2 hod, protože 35 eur/noc se nám zdá moc, a jdeme si projít město. V 1700 odplouváme do přilehlé mělké zátoky Cala di Mola, kde kotvíme.
27.5. 0730 Vstáváme a odplouváme do P. Azzura na nákup. V noci byly mrtvé vlny, tak to s náma trochu houpalo, ale jinak klidná noc v osvětlené zátoce. V 0830 už odplouváme podél jižního pobřeží na Z. V 1100 kotvíme u o.Gemini, protože Sysel chce pořád hledat jakýsi cashky. A tak plaveme s GPS kou v sáčku na ostrůvek. Nazí se jak pitomci škrábeme na asi 80m vysokou skálu, což se vůbec nelíbí jediným obyvatelům-rackům, kteří tu mají početnou kolonii. Za příšerného křiku na nás odvážně nalétávají. Cashku jsme nenašli a tak opouštíme racky i ostrůvek a plaveme na loď.Cestou mě začne pálit rameno a tvář. Koukám okolo ale nic nevidím. Na lodi zjišťuju, že mám na rameni a spánku puchýř. Asi nějaká medůza pomstila klid racků. Bolest bych přirovnal intenzitou k štípnutí vosy. Ve 1430 připlouváme do Mariny di Campo a vyvazujeme se u nábřeží mezi místní lodě. Přesto, že měl foukat V 3-4, jsme kromě 2 Nm na spinakr pluli v bezvětří na motor. Zastavuje se u nás pán, a vysvětluje nám, že tranzit je pouze na konci mola. Potom se zeptá jak dlouho zůstaneme, a svoluje že můžeme zůstat. Neplatíme nic. Doplňujeme vodu z rozvodu pro policejní čluny. Jinde neteče.
28.5. 0700 Stahuju do telefonu různé předpovědi (Weather Online, Lamma,EuroMETEO)pro oblast mezi Elbou a Korsikou. Jde o vzdálenost téměř 40 Nm a kdybych měl nějaké pochybnosti, tak bych si radši počkal.Předpovědi se kupodivu celkem shodují a slibují na Elbě dopoledne vítr ze severu síly 3, a na Korsice dop. Z2 a odp. S3, jasno 25 st., což nám vyhovuje a rozhodujeme se plout. Hned před přístavem dáváme pouze hlavní plachtu na 2.ref, a v severním větru 6-8m/s a občasných poryvech vyplouváme ze zátoky. Zrovna když asi 1 Nm jižně od Elby otáčíme na Z ke Korsice se do nás jeden poryv opře tak, že za lodí je brázda jak za letadlovou lodí. Kochám se jak větrný čertík trhá vrcholek vlny, vynáší ho a škodolibě tu slanou vodní tříšť hodí na nás. Chlapi jsou zatím málomluvní, protože na tak malé lodi jsou poprvé, a spoléhají že to zase dobře dopadne. V 0900 míjíme JZ výběžek Elby a celá ta atrakce rázem končí. Fouká stabilní vítr 8 m/s od severu. Dáváme plnou hl. plachtu a konečně i genu. Cestu si krátíme vyvažováním (a současným sprchováním) na hrazdě. Vlny mají asi 1m, chlapi si začínají zvykat a dokonce dostali chuť na pivo. V 1515 připlouváme do nám známé a oblíbené mariny Toga v Bastii. Starší a příjemný pán s širokým kloboukem se za ten rok vůbec nezměnil. Ze slušnosti pozdravím francouzsky a bez problému přejdem do angl. Chvíli vtipkuje že nemá žádné místo a pak nás na svém člunu zavede na naše stání. Počká až se vyvážeme, připojíme el. , vyzk. vodu. Když je vše v pořádku, sdělí nám kód od toalet a sprch a odpluje. My odsolujeme loď i sebe a vyrážíme na jedno studené, točené a hlavně zasloužené.
Je pravda, že pokud se na Korsice (ale i ve Francii) někoho zeptáte jestli mluví ang. Tak vám na 99% odpoví NO. Ale to neznamená že se nedomluvíte. Já umím fr. akorát pozdravit a poděkovat a zatím jsem se vždycky domluvil. Když už to opravdu nešlo, tak dotyčný někoho sehnal a bylo po problému.
POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ pik (není to moc dlouhý ?)
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod pecho » stř srp 19, 2009 7:41 am

To víš, že to není moc dlouhý, ale spěchej, už se nemůžu dočkat dalšího příspěvku, hezky umíš psát. :good: Zdraví Pecho
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » stř srp 19, 2009 8:38 am

ahoj pik, není to dlouhý, je to krátký :)
taky jsme se kdysi dávno domluvili na Korsice s každým, koho jsme oslovili (tj. sem-tam), když už nějakej chlap neuměl anglicky, tak zavolal manželku a ta si na pár slovíček vzpomněla a manžel jí ještě zatleskal. Asi mělo i vliv, že byl teprve začátek sezony.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » čtv srp 20, 2009 12:43 am

Richardovi dík za dobrý tip na výchozí marinu a Vilmě a Pechovi za povzbuzování k psaní.

SPARROW II. díl
29.5. Dnešní den máme v plánu lenošení. Jdeme se kouknout na recepci na počasí a taky vyplnit kartičku, do které se uvádí rozměry a imatr. lodi, počet lidí na palubě, délka pobytu, majitel lodi, pojišťovna, kapitán, vlajka a také předchozí a následující přístav. Za 2 dny platíme 28 eur a jdeme se podívat do města. Chlapi usoudili, že na nějaké courání je hrozný hic a zalézají do první vinotéky. Za chvíli už mají úsměv na tváři a každý láhev místního červeného vína. Zbývá koupit Orezzu (místní voda) a o zbytek dne je postaráno. Vinný střik je výborný, na palubě pod stříškou příjemný stín a tak nám krásně uteče celý den. Večer už je město ve stínu a tak se jdeme projít do citadely a starého města, které je zcela jiné než moderní okolí Togy. Večer příjemná sprcha a potom už krásně unavení a spokojení usínáme.
30.5. Ráno v 0900 vylézáme a čekáme na předpověď. Měl by foukat V 2-3 a odpoledne se ztáčet na J. Chystáme loď k vyplutí a v 1000 opuštíme Bastii. Před marinou dáváme plné plachty a ostře stoupáme k jihu proti JV větru 6m/s . V 1130 spouštíme motor, abychom obepluli Punta di Arcu a nemuseli křižovat. Ve 1230 už opět pokračujeme na plachty. Pozorujeme letadla která přistávají a odlétají z blízkého letiště a já si vzpomínám, že prý právě odtud startoval se svým P-38 na svůj poslední let pilot a spisovatel A. de Saint Exupery. U franc. pobřeží byl sestřelen. Ve 1330 míjíme bóji Lucciana a v 1630 připlouváme do mariny Taverna (Campoloro). Vyvazujeme se u příjezdového mola a jdeme se ohlásit na recepci. Paní recepční je správná ženská, ale angl. mluví asi tak, jako já franc. Nakonec vše domluvíme, a ještě jsme se u toho dost nasmáli. Opět vyplňujeme kartičku a platíme 9 eur/noc, ale sprchy jsou na žeton za 2,5 eura. Ještě dostáváme bajonet. koncovku na vodu a redukci na el. přípojku, výměnou za techničák od lodi.Posádka to řeší po svém a sprchuje se na lodi pod hadicí. Po odsolení sebe i Vrabčáka se jdeme rozkoukat. Kromě mariny s barem a zavřeným obchodem, v okruhu 5 km nic není. Je tu ale WiFi, a tak se připojujeme na internet. Koukáme na české zprávy a potom na předpověď, a je nám jasné, že tu nebudeme jen jednu noc.Vaříme něco k jídlu a plánujeme zítřejší den.
31.5. Po snídani se vydáváme do hor do vesnice Cervione. Stoupáme nejdřív podél potoka po asfaltové cestě příjemně stíněné stromy. Potom si všimneme jakýchsi barevných fleků na sloupech a stromech a usuzujeme, že je to značení zkratky. A tak po strmých stezkách mezi citrusovými sady a pak pod korkovými duby a jedlými kaštany přicházíme do Cervione. Nad vesnicí poletují paraglidisté, kteří tu mají poblíž startovací plochu, a my se kocháme pohledem na pobřeží z výšky několika set metrů. Potom usedáme na malém náměstí u kostela před bar, ale nějak nevíme co si dát. Vzpomenu si, že vlastně vůbec nevím co je pastis, a tak ho 3x obědnám. Obsluha se usměje a zeptá se, zda anýzový. Souhlasíme a čekáme co asi donese. No byla to sklenička kořalky, ve které byla kostka ledu a k tomu džbánek výborné vody asi ze studny. Nemělo to chybu a posádkou jsem byl za výběr zcela vyjímečně pochválen. Zaplatili jsme asi 4 eura a vyrazili po čuchu do pizerie na oběd. Po dobré pize a láhvi místního výborného vína jsme na rozloučenou dostali skleničku domácího citronového likéru a nezbylo než se s kamarádským Cervione rozloučit.
V noci pak přichází silný vítr od severu s nízkými mraky a deštěm. JV od nás je hluboká tlaková níže, a chvíli potrvá, než se vyplní nebo přestěhuje.
1.6. Fouká stále od severu 10-15m/s a déšť střídá liják. Občas dokonce zabouří. No alespoň se nespálíme.Využíváme internet, koukáme na české zprávy, píšeme domů a sledujeme vývoj počasí. Vypadá to, že zítra odpoledne už to půjde. Máme časovou rezervu, takže se nic neděje.Chlapi mají letenky až na 9.6.
2.6. Ráno už chodí jen slabé přeháňky a předpověď slibuje vítr S 4-5 a moře 3-4. Protože máme namířeno podél pobřeží na jih do Solenzary, nebude to pro Vrabčáka problém. Vracíme přípojky, doplácíme stání, paní nám vrací techničák a my v 1000 odplouváme. Vytahujeme kosatku a surfujeme po větru na vlnách. Pěkně to frčí, dosahujeme průměrnou rychlost okolo 6 uzlů, nic necáká a i když jsou asi 1,5m vlny, loď se chová jakoby nic. Předjíždí nás o dost větší plachetnice a tak dostáváme nápad vyzkoušet spinakr. No, nebyl to nejlepší nápad. Vrabbčák vyskočil z vody a neuvěřitelně zrychlil. Míjíme tu plachetnici a její posádka nevěřícně zírá, cože je to za magory. Bóža se pere s kormidlem a je jasné, že dřív nebo později neudrží směr a my se položíme. To se také po chvíli stalo. Zapíchli jsme se do vlny, Vrabčák se stočil bokem na vítr a slušně naklonil. Přišel čas na artistický výkon při balení spinakru. Jedinou újmu utrpěla moje ruka,kterou jsem si odřel o lano. Alespoň už vím, proč se prodávají jachtařské rukavice. Opět plujeme jen na kosatku. Teprve teď si všímám, že Bóža trochu koktá a Sysel se čemusi pořád směje. No snad se to spraví. Ve 1245 míjíme Alérii. V 1520 slábne vítr a je opravdu ten správný okamžik na spinakr. V 1600 se vítr začíná točit a slábnout, a tak balíme spinakr a spouštíme motor. Do Solenzary zbývají 3 Nm. V 1640 se vyvazujeme u příjezdového mola a jdeme na recepci domluvit stání. Opět kartička, platíme asi 12 eur/noc, sprchy opět na žeton za 2 eura. Chlapi jdou na nákup a potom se jdeme projít. Večer něco sníme a pak jdem spát.
Pobřeží jižně od Bastie je vlastně téměř souvislá písečná pláž, nad kterou se v dáli zvedají krásné skály. Na některých je dokonce stále ještě sníh. Ty nejvyšší dosahují výšky okolo 2700m.
POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ pik
Jura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Jura » čtv srp 20, 2009 12:48 am

Libor:
22 stop nebo 26 si myslím nedělá moc rozdíl (navíc oba jsme s ploutví, takže na moře další mínus).
Kde ale je rozdíl je náš 10 HP Nanni Diesel. Ten má pro nás cenu zlata. My ale nejsme zase bůhví jací jachtaři, spíše turisti, kteří mají moc rádi vodu a moře obzvláště.
Kolik vážíme ani raději už nezjišťuji, protože vím, že jsme určitě přes povolený limit. Někdy je lepší nevědět... Přes Rakousko po tom co nás tam před pár lety ještě na hranicích převážili jezdíme teď zásadně v noci a v Itálii je to už v pohodě. No a pokud někdo bude tvrdit že ne, tak možná bude mít pravdu, ale Thyrénské moře za to stojí. Zastánci Chorvatska určitě budou oponovat, ale o tom to je. Každý ať jezdí kde se mu líbí a hlavně ať si to vyzkouší.
Když něco nerisknem, tak budem plachtit do důchodu na Vranovské přehradě (ne že by tam nebylo pěkně).
Vždycky to chce osobní přístup a dva různí lidé na stejném místě mají jiné zkušenosti. My jsme jeli teď na Ponzu takzvaně "naslepo" a v Terracine na pevnině jsme začali hledat jeřáb. Našli jsme ho hned v Porto Badino bez problémů a k tomu parkování v soukromé marině i s přívěsem na 3 týdny gratis. S angličtinou jsme se nikde nechytli a vůbec to nikomu nevadilo, ani Italům ani nám. A to je možná taky to proč se nám tam mimo jiné tak líbí.
Teď pojedeme koncem září ještě na dva týdny do Chorvatska a tak to pak snad objektivněji zhodnotím a dám sem popis naší "vodní turistiky".

pik:
Piš prosím alespoň tak podrobně jak v první části. Je to SUPER.
Už delší dobu nás to táhne na Sardínii a tak toto info má pro nás cenu zlata. Doufám jen, že jste nejeli západním pobřežím Korziky. Jak to tam sjíždí jachtaři na 50 stopovkách je nám na nic. Tam to znám a tam na to naše "skořápka" /navíc s malýma holkama/ nemá.
Na La Maddaleně ale už víme jak se schovat a tam si budem vědět rady, jen se tam ale dostat....
Chceme tam jet příští rok.
Předem dík za TVOJE zkušenosti
Zdraví J.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » čtv srp 20, 2009 1:03 am

Juro promiň že sem na tebe v poděkování zapoměl. Zrovna jsem to chtěl opravit ,ale byls rychlejší. Jo a západního pobřeží Korsiky se s touto lodí opravdu bojím. Projel jsem ho ale autem a je opravdu nádherné

Zpět na