Souprava nad 3,5t od ledna 2010

Technické podpůrné prostředky pro jachting (auta. přívěsy, šífy).

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Hovez
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Souprava nad 3,5t od ledna 2010

Příspěvekod Hovez » čtv led 07, 2010 12:24 pm

Nevíte někdo jak je to letos s taháním lodě po silnici, když jsem jako souprava těžší než 3,5t? Někde jsem loni slyšel, že by to snad mohlo být jako v Rakousku, že známka bude podle auta, ale to byla asi nějaká fáma... Já teda do teď jezdil vždycky jen s obyč známkou ať už s lodí nebo s koněma (vždy jsem skoro na 5ti tunách) ale zatím mne nikdo nekontroloval... :?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv led 07, 2010 12:29 pm

Není to fáma.
Nemáš rádio, televizi....internet?
Na každém motoristickém webu to je uvedené.....musíš se trochu lépe dívat.

Příslušné ustanovení zní takto:

Zpoplatněnou pozemní komunikaci lze užít silničním motorovým vozidlem nejméně se čtyřmi koly, jehož největší povolená hmotnost činí nejvýše 3,5 tuny (dále jen "vozidlo v systému časového zpoplatnění"), pouze po úhradě časového poplatku. Časový poplatek lze uhradit na jeden rok, jeden měsíc nebo na deset dnů.

Vypadla zejména slova „nebo jízdní soupravou, jejíž největší povolená hmotnost činí méně než 12 tun“.

Z toho plyne, že zákon neřeší nadále jízdní soupravy a že se tedy hmotnost přívěsu nebo návěsu nezapočítává. Rozhodující tak zůstává pouze hmotnost tažného vozidla.

http://www.mytocz.cz/index.html
Naposledy upravil(a) Libor dne čtv led 07, 2010 12:37 pm, celkem upraveno 1 x.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv led 07, 2010 12:32 pm

Dle MDČR je to následovně:

Zpoplatnění vozidel do 3,5 tuny včetně
Motorové vozidlo (nikoli jízdní souprava), které má nejvyšší povolenou hmotnost dle technického průkazu do 3,5 tuny včetně, spádá do časového zpoplatnění a je tedy nutné při užití zpoplatněné pozemní komunikace (dálnice a rychlostní silnice označené dopravní značkou jako dálnice a silnice pro motorová vozidla) uhradit časový poplatek zakoupením dvoudílného dálničního kupónu emise 2010.

Hmotnost motorového vozidla do 3,5 tuny včetně je rozhodující bez ohledu na to, zda k vozidlu bude či nebude připojeno přípojné vozdilo, při jehož započtení by hmotnost jízdní soupravy překročila 3,5 tuny.

Takže vlek se nepočítá, klidně můžeš mít soupravu nad 3,5t, ale tažné vozidlo musí být do 3,5t dle TP

edit: tak Libor byl rychlejší :) Charlie
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » čtv led 07, 2010 12:36 pm

No to jsi tedy měl veliké štěstí, do 31,10,2009 za jízdu nad 3,5t bez patřičné známky byla pokuta až 7.000 Kč.
Teď to dostalo lidský rozměr a stačí normální známka.
Mám obavy, že během krátké doby vymyslí, že budou i osobní auta jezdit na "krabičku" a všíchni zaplatíme mnohem více než nyní :-(
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv led 07, 2010 12:55 pm

Ano, spěje to k tomu. Ty "krabičky" už 2. rokem testujeme pro Kapsch ve služebních autech, ale termíny zatím ještě neprosákly ...
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » čtv led 07, 2010 1:08 pm

Ta krabicka jiz mela byt. Diskutovalo se to vloni uz nekdy v pulce roku. Ale nestihli to.
Melo to nest ale i jiste vyhody, tedy konkretne prenositelnost krabicky, coz je na druhou stranu zase mozna uspora pro ty, kteri maji vice aut.

Nicmene tech fam a spekulaci bylo celkem hodne a nejen mezi lidmi (jeste ze nemam televizi). Zmineny lidsky rozmer ma neco do sebe. Uvidime, jak dlouho vydrzi.
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » čtv led 07, 2010 1:17 pm

MartinB píše:Mám obavy, že během krátké doby vymyslí, že budou i osobní auta jezdit na "krabičku" a všíchni zaplatíme mnohem více než nyní :-(

Ani by mi tak nevadily ty peníze, když půjdou na údržbu cest, jako to, že zas budu víc kontrolovatelný, kde se pohybuju. A pěšky to mám na hranice daleko... :( .
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod MartinB » čtv led 07, 2010 2:57 pm

Mě vadí obě skutečnosti
a to jak to, že bude kdosi moc kontrolovat kde se pohybuji ale i ty větší peníze.
Ty peníze z toho důvodu, že když jaksi vidím jak stát s penězmi občanů nakládá (lépe řečeno velká část zmizí v soukromých kapsách bez užitku pro občana :( ) nechce se mi nějak přispívat dalšími částkami na tento bordel na kolečkách :hmm:
Jo, kdyby to bylo jak to píšeš, to by bylo fajn - jenže !?!?
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv led 07, 2010 4:17 pm

Ty krabičky by zatím měli být stejně drahé jako známka, tudíž se bude stále platit paušálem za období, nikoliv za ujetou vzálenost, a sledování by možné byt nemělo, protože neboud vázány ani na majitele, ani na auto. Záleží ale co se schváli a jak dlouho to bude platit.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod MartinB » čtv led 07, 2010 4:39 pm

Charlie, máš pravdu, že se o tom dnes mluví tak jak píšeš. Otázkou je jak se to bude vyvíjet. Je jasné, že dnes nám nikdo neřekne, že za pět let budeme platit 5Kč za kilometr. Nicméně to tam nejspíše spěje.
Co se týče te sledovanosti: to v podstatě funguje už dnes - vysvěglení následuje.
Jezdím často směrem na Louny. Často tam stojí W Transporter Celní správy, často inkasuje kamiony. Občas mám jednání na celnici a tak jsem se vyptával co tam dělají. Bylo mi řečeno, že kontrolují vybíraní mýtného (na to mají nárok ze zákona). Dále jsem se dozvěděl, že nazastavují auta náhodně. na bráně je zařízení na výběr mýtného a taky kamera. Systém dá dohromady, že projel kamion a nebylo odečtěno mýtné, posílá informaci do Transita, celníci staví kamion a řeší. Předpokládám, že mi to bylo sděleno popravdě a i vidím, že to na té dálnici tak funguje
To tedy znamená, že brány zaznamenávají (obrazově) průjezd vozidel, systém je schopný ty vozidla identifikovat , tedy není problém v případě zájmu sledovat i pohyb osobních aut - nechci být paranoidní, ale z těchto informací to trochu vypadá, že "Velký Bratr" je už na dálnicích, no v mobilech asi taky, že jo? :?

To jsme sakra hodně od jachtingu.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv led 07, 2010 4:50 pm

To je jasné, že to spěje k vybírání za kilometr, otázkou je, co to udělá s dopravou v okolí dálnic, já na dálnici D5 vidím z okna a v přilehlých vesnicích, kudy vede hezky rovná 605tka silnice, dříve zvaná státní tak kamiony ji dost využívají a v délce zhruba 20km nemají problém, a pak se k nim přidají i auta a já osobně bych také raděj jel mimo dálnici, než platit těžké peníze za kilometr.

Kdyby byli dálnice aspoň kvalitní jako třeba ve Francii, tam nás cesta vyšla na nemalé peníze, ale ty dálnice za to aspoň stáli, což se u nás říci nedá.
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod deko » čtv led 07, 2010 4:53 pm

OCR znaciek na autach je uz dnes "zabarina" a stara vec - ved uz na hranicnom prechode v Brodskom bol v prevadzke minimalne 2 roky pred nasim vstupom do EU. stare je uz aj sledovanie tvari - uz od roku 2005 je uvedeny do prevadzky kamerovy system (nepamatam si presne kde to bolo, viem ale ze niekde v USA), ktory dokaze velmi uspesne analyzovat tvare ludi v dave (a tym mam na mysli doslova dav) a samostatne ich porovnavat s fotografiami v databaze hladanych zlocincov.

ako hovori klasik: "to, ze si paranoidny, neznamena ze ta nesleduju" :mad:
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » čtv led 07, 2010 6:44 pm

Co se týká placení za ujetý kilometr po dálnici, tak s tím bych souhlasil. Dnes zaplatím stejnou cenu za dálnici stejně , i když ujedu po ní za rok 200km nebo 50 000km, což není podle mě v pořádku. Otázka zní spíš kolik platit za kilometr a jaká bude kvalita dálnice, kolik peněz takto vybraných se vrátí na obnovu dálnic a kolik jich "schrábne" firma co ty prachy bude vybírat.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » čtv led 07, 2010 6:47 pm

Žabařina to možná je ale těchto zařízení je v provozu zatím pouze několik a hlavně se o tom hodně píše aby si občané a zloději
mysleli, že je to na každém rohu. Ono to zařízení je zatraceně drahé a je k němu nutné připojení do centrální databáze.
Také policie vykřikovala, že to mají v autech, kde to hlásí ukradená vozidla, nebo falešné značky ale počet ukradených
aut se zatím moc nesnížil. Když tak většinou změnou údajů pro statistiku aby to vypadalo jak je policie dobrá. To je podobné
jako snížení počtu nehod, tím že zvedli hodnotu škody od které se to teprve eviduje.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod MartinB » čtv led 07, 2010 9:39 pm

Josef - Co se týká placení za ujetý kilometr po dálnici, tak s tím bych souhlasil. Dnes zaplatím stejnou cenu za dálnici stejně , i když ujedu po ní za rok 200km nebo 50 000km, což není podle mě v pořádku.

Řekl bych, že spravedlivě to udělat nejde, že je to jen a jen o tom jak dostat z lidí více a více peněz.
Mýtné je toho zářným příkladem. Pod dobře mediálně zpracovanou skutečností, že přes nás jezdí mraky kamionů a my z toho nic nemáme, celý narod ryčel radostí jak na tom vyděláme. Nikdo už ale nezmínil, že to nezaplatí ti dopravci, ale my v cenách za cokoliv. Ono by se sice zdálo, že když kamion jen projede, dostaneme peníze a nic nás to nestojí, ale ono se to jako bumerang vrátí v ceně něčeho jiného z dovozu. Co je na tom ještě horší, že se správcovství šoupne nějaké spřátelené firmě, která se na tom nehorázně napakuje za menší úlitbu rozhodujícím úředníkům, takže z toho nakonec takovej vejvar jak slibovali úředníci na začátku není ani náhodou.
Pokud vím, tak se dálnice stavěli z penez daňových poplatníků, aby doprava byla rychlejší, s nižší spotřebou tedy ekologičtější, vedla mimo vesnice a města, .... místo toho dnes tiráci brousí po okreskách smrdí a hlučí po vesnicích. Letos se k nim přidají lehká nákladní auta, časem asi i osobáky.
Řekl bych že když se to postavilo za naše peníze, mělo by to být zadara a my by jsme si měli užívat ten komfort, že nám ty hromady aut nejezdí pod okny ale někde po dálnicích.
A když už, tak pokud je potřeba získat více peněz z dopravy je nejednodušší a nespravedlivější zvednout spotřební daň z paliv. To pak dle spotřebovaného paliva každý připlatí tolik kolik km projede (a ze všech silnic) a navíc to má obrovskou výhodu v tom, že vše do kouruny dostane stát, tedy my.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv led 07, 2010 10:22 pm

Nejaky velky bratr nas sleduje uz ted. Na vyjezdech z mest jsou na semaforech videt kamery ktere sleduji provoz a asi potom dalkove muzou menit interval semaforu, ale take nektere umeji precist znacku a tak uz vedi co tam jezdi, ale asi toho moc neni.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » čtv led 07, 2010 10:32 pm

Konečný efekt je ale stejný. Zase to zaplatíme v ceně zboží a potravin. Původní myšlenka, že budou platit vetší poplatky za tranzit přes nás cizí kamiony,
byla spravedlivější ale tu nám Unie zatrhla. V Itálii a Francii jsou dálnice dražší než u nás a přesto tam jezdí cizinci po dálnicích. U nás se jim vyhýbají aby
neplatili. Jinak kamion s nádržemi na 1-2000 l nafty stejně tankuje kde je to levnější (třeba Slovinsku, Rumunsku apod.) Nás přejede jako nic.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát led 08, 2010 5:48 am

Ono ale když ty dálnice porovnáš, tak ve Francii je opravdu dálnice, kdyžto u nás je to tankodrom. To se vůbec nedá srovnat. V Itálii nevím, tam pojedu napříč až letos. Kdyby byli dálnice kvalitní, pak by nebyl problém za ně platit, ale při současném stavu opravdu ne. Ve Francii jsou sice dálnice dražší, ale zase na každém nájezdu a sjezdu, až na výjmky, jsou mýtnice, kde jsou zaměstnání lidé, takže ty platy se musí také někde promítnout. Prostě u nás jsou dálnice i za dnešní ceny drahé. A i po zavedení mýta pro nákladní auta nikde není vydět slibované zlepšení, a pochybuji, že by se to zavedením mýtného na kilometr pro osobáky nějak změnilo.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát led 08, 2010 7:59 am

Myslím, že diskuze je stejně zbytečná, protože to všechno jsou skryté daně ať se tomu říká jakkoliv. Nakonec to všechno spadne do státní černé díry
a napakují se úředníci a různí vykukové, kteří mají dosti dlouhé prsty.

Zpět na