SLÁVKY RECEPTY

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

SLÁVKY RECEPTY

Příspěvekod alffa » ned črc 22, 2007 11:52 am

Ahoj všem, .............. Obrázek
Shot at 2007-07-22
Protože se nám topic „Jak na slávky“, zvrhnul trochu více do diskuzí a receptů pramálo,
založil jsem tedy nový topic, určený výhradně na recepty „SLÁVKY RECEPTY“.
Původní topic „JAK NA SLÁVKY“ je zachován pro vaše komentáře a diskuzi.
Pouze je přejmenován na: „SLÁVKY DISKUZE“.
http://jachting.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=6920#6920
Pro snazší orientaci jsou recepty číslovány. Číslování prosím dodržujte i u svých receptů.
Budou se při případné diskuzi lépe identifikovat.

Jako první recept jsem použil příspěvek našeho předního, poetického gurména Pepi.
Tak přeji dobrou chuť a neposlintejte si klávesnici, :whist: alffa

1) SLÁVKY PEPA
Ahoj Wlady a ostatní gurmáni.
Maje teprve první keramický chrup, nevím zda budu dostatečnou autoritou, nicméně se
podělím o zkušenost získanou minulý týden.
Slávky jsem si dával v minulých letech jen v konobách a samozřejmě mi mooooc chutnaly.Vyzbrojen rozpravou na tomto webu, říkal jsem si, že by nebylo špatné to vyzkoušet ve vlastní režii. Při návratu z Visu jsem zamířil do zátoky Vinišče /před Trogirem/, kde má údajně být nová marina / v semičkách není zakreslena/. Nová marina tam skutečně je a všichni si ji do sedmiček můžete dokreslit. Je docela malá, dvě mola, voda, eleltrika a nová malá sociálka. Velká je ve výstavbě. Hned vedle mola pláže i pro malé děti.
Po vyvázání zabloudil můj pohled na pontony, jedná se o plovoucí mola. Plováky nebylo vidět pod vrstvou slávek. Dovedete si představit moji radost. Se soumrakem, hlídadje „hafenmajstra“ jsme jich napaběrkovli půl kýblu, ani to nebylo vidět. Vznesl jsem k posádce řečnickou otázku, zda to někdo umí připravit. Jedna kamarádka, jež strávila nedávno asi rok kdesi na jihu USA, prohlásila, že se jich navařila více než brambor. Ustoupil jsem a nechal vše v pod její taktovkou. Slávky jsme pečlivě oškrábali /ony nožičky kterými se drží mola/ a opláchly. Shodli jsme se na tom, že se musí vyhodit ty, které ve vroucí vodě plavou nebo se neotevřou. Po vhození do vroucí vody plavala jedna a otevřely se všechny. Tak po 5 min. kdy byly všechny otevřeny jsme je ve vroucí vodě vymáchaly, vymíchaly a přehodily do druhého hrnce s vroucí vodou. Ta již byla ochucena. Koření, citron, víno, česnek bohužel na palubě nebyl. Dalších 8-10 min vaření a podávalo se. Příloha bílý chleba. Jako jediný vážný problém se objevila nejednotnost ve volbě vhodného vína. Z moci úřední jsem rozhodl v prospěch merlota, produkce Fr. ročník 2006, které je tak akorát plné na rozdíl od těžších pozdních sběrů a bariků. Nikdo neměl jediné zrnko písku a o poslední slávku byl sveden boj na nože, což vedlo k tomu, že jsem ji musel zabavit jako předmět doličný.
Kdo nevěří, ať tam běží – je jich tam ještě vagón.
P.S.
Z minulých let vím, že jsou i na molech v zátoce Luka na Brači
Pepa

2) MUŠLE A BÍLÉM VÍNĚ pro 4 osoby

Suroviny:
2 kg čerstvých nebo mražených mušlí ( slávky jedlé ), velký svazek listové petržele, 1 sklenice suchého Bílého vína, 4 - 5 stroužků česneku, 2 malé pálivé chilli papričky, 2 rajčata , 1 citron, olivový olej, pepř, sůl

Příprava:
Do hrnce ze zahřátým olejem vhodíme plochou stranou nože rozmačkaný česnek, pálivé papričky a přidáme důkladně očištěné a omyté slávky.Poškozené nebo otevřené mušle odstraníme.Přikryjeme poklicí a několik minut necháme dusit. Do hrnce přidáme spařená řajčata, nahrubo nasekanou petržel, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a přelijeme vínem.Opět přikryjeme poklicí a dusíme na vysokém plameni, až se všechny mušle otevřou. Rozdělíme na porce a podáváme s bílým pečivem.



3) Dagně na buzaru
Dagně (Slávky jedlé), rajská jablíčka, cibule, olivový olej, česnek, strouhanka, bílé víno, rybí vývar, petrželová nať, citrón, mletý pepř, sůl.
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji, přidáme nasekaný česnek a nasekanou petrželovou nať. Rajská jablíčka spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme k osmažené cibuli a dusíme. Přidáme strouhanku, podlijeme vývarem a ještě dobře povaříme. Během vaření podléváme vínem. Nakonec omáčku osolíme, opepříme, okyselíme citrónovou šťávou a ozdobíme petrželkou. Dobře očištěné uzavřené dagně (mušle musí být bezpodmínečně uzavřené) dáme do kastrolu s trochou vařící vody a přikryjeme pokličkou. Povaříme jen pár minut dokud se dagně neotevřou, což znamená, že jsou hotové. Dagně přidáme do hotové omáčky a lehce promícháme, aby omáčka zatekla i do mušlí a přitom, aby maso nevypadlo. Ihned podáváme nejlépe s bílým pečivem.


4) Dagně u soku
Dagně (Slávky jedlé), olivový olej, česnek, petrželová nať, bílé víno, mletý bílý pepř, sůl.
Na pánvi zahřejeme olivový olej, nasypeme na něj dobře nasekaný česnek, petrželovou nať, opepříme a osolíme. Přidáme dobře omyté uzavřené dagně a zahříváme, dokud se lastury neotevřou a "nepustí ze sebe moře". Pak je zalijeme bílým vínem a necháme ještě malou chvíli povařit. Jemně mícháme aby nevypadlo maso z lastur a omáčka dobře zatekla. Podáváme s bílým pečivem.


5) Slávky na bílém víně s česnekemObrázek
Shot at 2007-07-22
4 porce
1 citron
1 limetka
1 stroužek česneku
4× domácí bílé pečivo
¼ svazku kudrnky
olivový olej
bílý pepř
1 kg slávek
1 kávová lžička strouhanky
sůl
4-6 ks šalotky
0,4 l bílého vína
rybí koření
strouhanka
Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek taktéž oloupeme a utřeme najemno. Kadeřavou petrželku umyjeme, vymačkáme z ní vodu a nasekáme najemno.
Do kastrůlku nebo hluboké pánve nalijeme olej a necháme zahřát. Přidáme šalotku, česnek a necháme zpěnit. Přidáme slávky, které jsme omyli studenou vodou a nechali okapat.
Přisypeme rybí koření, sůl, přiklopíme pokličkou a necháme asi 3 minuty dusit. Pak přilijeme víno a jemně zasypeme strouhankou. Opět přiklopíme a dusíme další 3 minuty.
Přidáme petrželku a čerstvý pepř, promícháme a můžeme podávat. Dozdobíme bylinkami, citróny a podáváme s bílým pečivem.



6) Slávky s gorgonzolovou omáčkou
6 porcí
4-6 ks šalotky
1 citrón
1 limetka
0,12 kg gorgonzoly
0,4 l trvanlivé šlehačky
¼ svazku kudrnky
olivový olej
rybí koření
1 kg slávek
0,2 l bílého vína
česnek
strouhanka
Trvanlivou šlehačku přivedem k varu a přidáme do ní nastrouhanou gorgonzolu, zlehka osolíme, opepříme a dáme stranou (můžeme uschovat v lednici na jiné pokrmy - např. masa nebo těstoviny...).
Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek taktéž oloupeme a utřeme najemno. Kadeřavou petrželku umyjeme, vymačkáme z ní vodu a nasekáme najemno.
Do kastrůlku nebo hluboké pánve nalijeme olej a necháme zahřát. Přidáme šalotku, česnek a necháme zpěnit. Přidáme slávky, které jsme omyli studenou vodou a nechali okapat.
Přesypeme rybí koření, sůl a přiklopíme pokličkou a necháme asi 3 minuty dusit. Pak přilijeme víno a jemně zasypeme strouhankou. Opět přiklopíme a dusíme další 3 minuty.
Přidáme připravenou omáčku a necháme přejít varem. Opět nasypeme do mísy a dozdobíme bylinkami a citróny.



7) ŠPAGETY S MOŘSKÝMI PLODYObrázek
Shot at 2007-07-22
Ingredience:
1 kg slávek, 200 g loupaných krevet, 100 g malých sépií, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, sůl, česnek, šťáva z citronu nebo limetky, 2 lžíce sekané petrželky, pepř, MAGGI Špagety, MAGGI Bylinky Česnek - petržel.
Příprava:
Slávky důkladně okartáčujeme pod vodou. Použijeme pouze ty, které jsou uzavřené. Krevety omyjeme a sépie nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a máslo, vložíme slávky, přikryjeme a za stálého potřásání pánví tepelně upravujeme, dokud se slávky neotevřou. Slávky, které se neotevřely, jsou nepoživatelné. Ostatní uvolníme z lastur. Na rozehřátém zbývajícím oleji a másle zpěníme nasekaný česnek, kostku MAGGI Bylinky Česnek - petržel, přidáme mořské plody, zakapeme citronovou šťávou a posypeme petrželkou. Přidáme scezenou šťávu z mušlí a podusíme asi 5 minut.
Uvařené MAGGI Špagety slijeme a okapané je promícháme s mořskými plody. Opepříme čerstvě mletým pepřem.



8 Těstoviny s pórkem a slávkami.
Tyto těstoviny připravíte poměrně snadno a rychle. Těstovinové vrtulky se smíchají s vařenými slávkami, opraženým pórkem a šťávou, která se z nich vyvaří. Šunka nakrájená na proužky dodává jídlu výraznější chuť a navíc ho ozdobí. Příprava: 25 minut • Doba vaření: 30 minut • Pro 4 osoby
Suroviny
1,71 čerstvých slávek v lasturách
450 g čerstvých těstovinových vrtulek
1 šalotka, nakrájená
15 ml (1 lžíce) olivového oleje
125 m1 bílého vína
15g másla
2 středně velké pórky
2 plátky šunky, nakrájené
75 ml smetany ke šlehání
čerstvá nakrájená pažitka, na ozdobu
sů1 a čerstvě mletý černý pepř
Postup
Slávky očistěte a několikrát properte ve studené vodě.
Slávky a šalotku dejte do velkého hrnce a přidejte víno. Hrnec přikryjte a vařte na prudkém ohni asi 5 minut.
Nechte vychladnout a vyndejte slávky z otevřených lastur. Lastury, které se neotevřely, vyhod'te. Vodu ze slávek dejte stranou.
Pórky rozkrojte podélně na čtvrtiny, důkladně propláchněte a osušte. Každou čtvrtinu nakrájejte na tenké proužky. Pórek, smetanu, sůl a pepř dejte do hrnce, přiklopte a nechte vařit 10 minut na mírném ohni, občas promíchejte. Dejte stranou.
Mezitím uvařte v osolené vodě s olivovým olejem těstoviny. Vařte je asi 5-6 minut. Občas je zamíchejte, aby se neslepily. Slijte je, propláchněte studenou vodou a znovu slijte. Dejte je stranou.
Vodu, ve které se vařily slávky, slijte přes cedník vyložený mušelínem. Odlijte si asi 125 ml. Vyloupané slávky a vodu z nich přidejte ke směsi pórku a smetany a za stálého míchání vařte 4 minuty.
V hluboké pánvi rozehřejte máslo, přidejte těstoviny a šunku a za stálého míchání je pomalu ohřívejte. Přidejte sůl a pepř.
Když jsou těstoviny prohřáté, přidejte smetanu, pórek a omáčku ze slávek, vše promíchejte a ihned podávejte, ozdobené čerstvou pažitkou.
Podávejte se salátem z tmavé listové zeleniny.
Další možnosti přípravy
Místo pórku použijte 2 cibule. Pro změnu použijte uzenou šunku.





9) DUŠENÉ SLÁVKY NA BÍLÉM VÍNĚ S CHERRY RAJČATY A KALAMÁRYObrázek
Shot at 2007-07-22
Celé stroužky česneku rozdrcené dlaní orestujeme na olivovém oleji. Přidáme slávky a restujeme. Přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčátka. Zastříkneme bílým vínem, zakryjeme pokličkou a dusíme, dokud se slávky neotevřou. Na druhé pánvi krátce orestujeme kalamáry a přendáme na první pánev ke slávkám a opět chvíli dusíme. Posypeme čerstou petrželkou a podáváme např. s bagetou.


10) Slávky na pivu Julius
* 2 kg slávek
* 2 pórky
* 2 celery
* 2 cibule
* olej
* 1 bobkový list
* česnek
* 2 láhve piva Julius
* 2 žloutky
* hořčice
* ocet
* kukuřičná moučka
* 2 dl smetany
* petrželka
* tmavý chléb
* pepř
Očistěte slávky a opláchněte je vodou. Očistěte zeleninu a nakrájejte ji na malé kousky.
Nalijte na pánev trochu oleje a zeleninu lehce osmahněte. Přidejte slávky, koření a pivo Julius a vařte tak dlouho, dokud se slávky neotevřou. Vyberte je z pánve a za stálého míchání přidejte do vývaru ze slávek žloutky, hořčici a ocet, zahustěte kukuřičnou moučkou a přimíchejte smetanu.
Omáčku nalijte na slávky a ozdobte najemno nasekanou petrželkou. Podávejte s tmavým chlebem a pivem Julius.



11) Slávky se sojovými klíčky Obrázek
Shot at 2007-07-22
asi 40 slávek v lasturách
asi 200 g kořenové zeleniny(mrkev, petržel, celer)
sůl
2-3 zrnka pepře
100 g konzervovaných sojových klíčků
čerstvé bylinky na podávání
příprava:
1)Slávky propláchneme pod tekoucí vodou, důkladně vydrhneme kartáčem, oškrábeme nožem a odstraníme byssová vlákna, tzv. hmatové nitkové "vousy". Pak slávky zalijeme osolenou vodou a necháme asi 20 minut máčet. Slávky, které jsou otevřené, nepoužijeme, protože jsou nepoživatelné.
2)Slávky ještě jednou propláchneme, necháme okapat a vložíme do kastrolu se zeleninou nakrájenou na nudličky. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme pepř a přivedeme k varu. Jakmile se slávky otevřou, přidáme konzervované sojové klíčky a jen krátce prohřejeme.
3)Na talíře upravíme slávky spolu s uvařenou zeleninou, sojovými klíčky a ozdobíme snítkami čerstvých bylinek.
Podáváme s bílým pečivem.



12) Slávky dušené na víně
(Midia achnista me krasi)
Suroviny:
½ kg slávek
½ šálku bílého vína
bílý pepř a sůl
olej
troška petrželky
Postup přípravy:
Do vroucí vody vložíme slávky a vaříme v hrnci přikrytém pokličkou asi 8-10 minut. Potom zalijeme slávky vínem a přidáme pepř a sůl a sejmeme z ohně. Podáváme sypané petrželkou.



13) Špagety se slávkami OBR.PAGETY
Postup:
Slávky očistíme a zbavíme byssových vláken. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Šafránová vlákna jemně rozmělníme, dáme do misky a přilijeme vodu. Slávky, které se neuzavřou po poklepání nožem, vytřídíme, zbytek dáme do hrnce. Přidáme víno, hrnec přikryjeme pokličkou a slávky vaříme na prudkém ohni 5 minut. Během této doby hrncem několikrát potřeseme. Slávky, které zůstanou zavřené i po 5 minutách vaření, vyhodíme. Tekutinu přecedíme přes mušelín, slávky vyloupeme.
Na hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a opékáme ji na mírném ohni 5 minut. Vmícháme mouku a za stálého míchání ji minutu zahříváme. Pánev odstavíme a postupně vešleháme vermut. Pánev vrátíme na oheň a omáčku vaříme 2 minuty do zhoustnutí.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, přidáme špagety a vaříme je 8 - 10 minut tak, aby byly měkké, zároveň však ještě pevné.
Do omáčky vmícháme 4 lžíce tekutiny, v níž se vařily slávky, a šafránovou směs. Přidáme slávky a kopr a podle chuti osolíme a opepříme. Slávky na mírném ohni prohřejeme. Špagety scedíme, dáme do mísy a protřeseme s omáčkou.



14) Slávky na víně
4 porce
2 kg živých mušlí – slávek
ivového oleje
2 šalotky
8 stroužků česneku
svazek petrželky
1 l bílého vína
pepř
sůl
bageta
V hrnci rozpálíme olivový olej, vhodíme šalotku nakrájenou na větší kusy, česnek na plátky, zarestujeme, zalijeme vínem, vhodíme slávky, petrželku, osolíme, opepříme, zlehka promícháme a přiklopené vaříme 5–6 minut. Slávky, které se během vaření neotevřou, vyhodíme.
Podáváme s bagetou.


15) Slávky na víně
Kategorie: » Mořské plody
Postup přípravy
Slávky omyjeme a vložíme do hrnce, zalijeme bílým vínem, přidáme svazek zelené petrželky a vaříme, dokud se neotevřou. Podáváme s bílým pečivem a osolené.
Suroviny
• 1 kg slávek
• litr bílého vína
• zelená petrželka
• sůl


16) Mušle (slávky) podle pana šéfkuchaře.
kategorie: mořští živočichové
recept je určen pro 6 osob(y)
Ingredience:
140g malých mušlí (PEI Baby Blue, nebo podobných)
6 lžic másla
1 hnědá šalotka nebo jarní cibulka, na jemno posekaná
1 stroužek česneku na jemno posekaný
5g nastrouhaného zázvoru
1 zralé rajče, zbavené semínek a na jemno nakrájené
6 lžic smetany
125ml suchého bílého vína (Inniskillin Pinot Blanc, nebo podobné)
1 lžíce posekané petrželky
1 lžička koření pro slávky

Koření pro slávky:
5 celých pepřů
10 semínk fenyklu
5 celých koriandů
1 lžička česnekového práku
1 lžička kurkumy
1 lžička zázvorového prášku
1 lžička římského kmínu
Příprava:
Koření: Vše dobře umlet v mlénku a dát do vzduchotěsně uzavřené skleničky.

Mušle dobře oprat a odstranit řasu. Otevřené mušle, které se nezavřou když se na ně zaťuká, vyhodit.

V kastrolu osmažit cibuli, zázvor a česnek na 2 lžících másla. Přidat koření, mušle a víno. Přikrýt a na vysoké teplotě vařit po 3-5min., až se mušle otevřou. Sem tam zatřepat kastrolem. Mušle, které se neotevřely vyhodit.

Slít tekutinu na pánev a zredukovat ji na polovinu. Přidat smetanu, znovu trochu zredukovat a zamíchat dovnitř zbytek másla. Přidat rajče a petrželku. Je-li zapotřeby tak dochutit.

Vložit mušle na mísu, omáčku nalít do misky a tu položit doprostřed mušlí na mísu tak, aby se v ní mohli mušle namáčet. Podávat s křupavým pečivem.


17) Těstoviny a slávky v kořeněné omáčce z rajčat
Rozpis na šest porcí: RAJSKÁ OMÁČKA: 1/2 hrnku (125ml) olivového oleje, 1 větší palice česneku (celé oloupané stroužky), 1/4 (60ml) hrnku jemně nasekaných kapar, 2 a 1/2 hrnku (750ml) nasekané pažitky, 2 hrnky (500ml) nadrobno nakrájených rajčat (nejlépe velikosti třešně), 3/4 hrnku (185ml) čerstvě vymačkané citrónové šťávy, 3/4 hrnku (185ml) suchého bílého vína, 1/2 lžičkymletého červeného pepře, 1 lžička soli, 1 vrchovatá lžička kuličkového černého pepře, TĚSTOVINY: 500 g bezvaječných těstovin, nejideálnější jsou linguine (podobné českým fleků), MUŠLE: 30 jedlých slávek (nejlépe čerstvé uzavřené v lasturách), utřené stroužky česneku z jedné střední palice, 1 hrnek (250ml) suchého bílého vína, 1 hrnek (250ml) zeleninového vývaru (může být i čistá voda)
Příprava: OMÁČKA: Na plotně ve velké pánvi rozpálíme olivový olej. Vsypeme do něj celé stroužky česneku a kapary, pak přidáme opatrně dva hrnky usekané pažitky (půl hrnku si schováme na ozdobu). Olej může stříkat, takže dáváme pozor a držíme se dále od plotny. Přidáme rajčata, citrónovou šťávu, víno, červený pepř, sůl a čerstvě umletý pepř. Celou směs vaříme za občasného promíchání na středním plameni asi 15 minut. TĚSTOVINY: Do velkého hrnce (5 litrů) dáme vařit vodu se solí a lžící olivového oleje. Až se začne voda vařit, nasypeme do ní těstoviny a dle návodu na obale vaříme tak dlouho, aby těstoviny byly tvrdkavé. MUŠLE: Zatímco se vaří těstoviny, uvaříme slávky. V jiném velkém hrnci si svaříme víno a rostlinný vývar a přidáme slávky spolu s utřeným česnekem. Přikryjeme poklicí a vaříme za občasného zatřesení hrncem dokud se lastury nerozevřou. Otevřené slávky vyjmeme z hrnce, osušíme a nasypeme do rajské omáčky, do které přidáme také čtvrt hrnku vývaru ze slávek. Směs omáčky a mušlí udržujeme horké, zatímco si připravujeme další části pokrmu.
Těstoviny slijeme a necháme okapat. Pak je nasypeme do hrnce s omáčkou a slávkami a čtyři minuty celou směs rychle povaříme. Podáváme v šesti předehřátých miskách, do nichž vložíme směs a pět slávek. Zasypeme bohatě pažitkou.
Je to unikátní pochoutka lahodící oku a od ostatních pokrmů z mořských plodů se liší tím, že slávky zůstávají v lasturách.

18 Valentýnské slávky
Složení:
1 kg čerstvých slávek, 2 lžíce olivového oleje, 50 ml (0,5 dcl) bílého vína, 5 stroužků česneku, 100 ml rajčatového pyré (tzv. passata), 3 snítky petrželové natě, špetka soli
Příprava:
Slávky důkladně očistěte pod tekoucí vodou (ty, které jsou otevřené a při poklepání se nezavřou, vyhoďte). Do velkého hrnce nalijte víno a rajčatové pyré, přidejte sůl, nahrubo nasekaný česnek a jemně posekanou petrželku. Vše přiveďte k plnému varu, přidejte okapané slávky, zakryjte hrnec poklicí a na silném plameni vařte dvě minuty. Po této době hrnec protřepejte, ale neotvírejte jej, a vařte další dvě minuty, ale ne více. Odstavte hrnec, otevřete jej a velkou lžící opatrně jeho obsah promíchejte. Mušle rozdělte do dvou hlubokých talířů a zalijte je omáčkou. Maso vytahujte za pomocí prázdné mušle, kterou použijete podobně jako pinzetu (zavřené slávky vyhazujte). Podávejte s bílým pečivem k namáčení do omáčky a s velkou mísou určenou pro prázdné skořápky.



19) Slávky po Bulharsku
Postup přípravy receptu:
Slávky sbíráme na útesech, nejlepší jsou v hloubce 2 - 3 m.
Na kombinovaný gril na dřevěné uhlí dáme kotlík s vodou, slávky nečistíme, řasy na nich dávají typické aroma. Vaříme, dokud se slávky neotevřou. Nedejte se odradit odérem při vaření ve vodě. Skvělá chuť po grilování překvapí.
Masitý obsah slávek vyjmeme a propláchneme sladkou! vodou. Poklademe na aluminiovou grilovací misku, mezi ně rozložíme celé papriky "kozí rohy" a vydatně zakapeme olejem.
Slávky jsou hotové, když papriky začínají mírně hnědnout.
Postup:
Slávky sbíráme na útesech, nejlepší jsou v hloubce 2 - 3 m.
Na kombinovaný gril na dřevěné uhlí dáme kotlík s vodou, slávky nečistíme, řasy na nich dávají typické aroma. Vaříme, dokud se slávky neotevřou. Nedejte se odradit odérem při vaření ve vodě. Skvělá chuť po grilování překvapí.
Masitý obsah slávek vyjmeme a propláchneme sladkou! vodou. Poklademe na aluminiovou grilovací misku, mezi ně rozložíme celé papriky "kozí rohy" a vydatně zakapeme olejem.
Slávky jsou hotové, když papriky začínají mírně hnědnout.


20) Gratinované mušle
Pro čtyři osoby si připravíme:
400 g mušlí slávky
1 větší stroužek česneku 5 cl olivového oleje
200 g uzeného sýru
Postup:
Mušle orestujeme zlehka na olivovém oleji a přidáme špetku česneku a soli. Takto upravené mušle rozdělíme na talíře, posypeme uzeným sýrem a zapečeme pod grilem.
Jako příloha se nejlépe hodí plátky opečeného toustového chleba. Nezapomeňte si toto jídlo vychutnat společně s vínem z řady Seneca Sauvignon 2002 s přívlastkem kabinet.



21) Zapékané mořské plody ala fantazie
Doba přípravy: 50 minut
Energetická hodnota: cca 2145 kJ (513 kcal)
Ingredience pro přípravu 3 porcí:
2 hrnečky jedlých slávek | 1 balení bramborového těsta | 1 šálek strouhaného sýra | 1 hrneček hrubé mouky na vysypání pekáče | 1 lžíce tuku na vymaštění pekáče
Příprava:
Bramborové těsto zpracujeme podle návodu. Nechéme chvilku odležet a mezitím si na pánvi osmažíme slávky (není ani potřeba oleje, stačí podlévat vodou).

Nyní začneme dávat slávky do bramborového těsta tak, že na dlaň vyválíme kousek těsta a naplníme jej lžicí slávek. Vznikne nám plněný knedlík.

Knedlíky dáme do vymazaného a vysypaného pekáče (můžeme použít i papír na pečení). Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 45minut.

Každých deset minut potíráme vodou a na úplný konec posypeme sýrem

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host