Přihlásit se or Registrovat

Pondělí 6. září 2010, 10:34
Svátek má: Boleslav
Partner portálu
YachtNet, s.r.o.

Navigace

YachtNet charter
Novinka

Hledání zde na portálu

Pokročilé vyhledávání

Návštěvy

TOPlist

Náhodný výběr z encyklopedie
· Kladka
· Spinakr
· Cargo
· Kloun (arieta)
· Barca

Zobrazeno stránek
Zaznamenali jsme
20961913
zobrazených stránek od měsíce září 2006

Marine počasí
/

Reklama

Content
· Praktické odkazy CZ
· Praktické odkazy HR
· Počasí
· Praktické odkazy PL
· České cestopisy a info o plavbách
· Lodní knihovna
· Zajímavé » KNIHY »
· Inzerce na portálu www.jachting.info
· Literatura
· O nás
· Ochrana osobních údajů
· Kontakty
· Nová lodní výstava v Praze - II. ročník
· Libštát po čtyřicáté
· Plavby na Baltu 2010
· YachtNet s.r.o. - nový partner portálu JI

Fórum

J A CH T I N G - I N F O :: Zobrazit téma - Jaká lana na výtahy a otěže u H16?
FAQ
FAQ
Hledat
Hledat
Seznam uživatelů
Seznam uživatelů
Uživatelské skupiny
Uživatelské skupiny
Osobní nastavení
Osobní nastavení
Přihlášení
Přihlášení
Přihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv
Přihlásit se pro kontrolu soukromých zpráv
Obsah fóra J A CH T I N G - I N F O » Lodní technika, elektrika a výbava

Přidat nové téma   Zaslat odpověď
Jaká lana na výtahy a otěže u H16?  
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Registrace: 28.12. 2005

PříspěvekZasláno dne: po únor 15, 2010 2:20 pm    Předmět: Jaká lana na výtahy a otěže u H16? Citovat

Ahoj,
pomalu vybírám kladky, záseky, průchodky atd. na mou rozestavěnou H 16.
Plocha hl. plachty je 11,5 m2 a kosatky 5 m2.

Můžete mi, prosím, z vlastní zkušenosti doporučit druhy a průřezy lan pro výtahy a otěže?
Levné a kvalitní Very Happy

Zcela laicky bych na výtahy použil 6 mm a na otěže 10 mm. Oboje polyester (PES).

Co? Smile
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky ICQ
Lucifer
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Registrace: 6.10. 2009

Loď/revír: S/Y Ochechule, Slapy

PříspěvekZasláno dne: po únor 15, 2010 2:29 pm    Předmět: Citovat

Mě je jasný, že mě tady leckdo začne kamenovat, ale my jsme koupili lana na aukru. Jsou nová, v pořádku a laciná. Třeba tady. Dají se tam najít i značková. Fakt je, že ta naše mají ještě před sezónou. Říkáme si, že je v nejhorším prostě vyměníme, protože za tuhle cenu to půjde relativně snadno oželet.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
ZdTrader
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Registrace: 27.5. 2008

PříspěvekZasláno dne: po únor 15, 2010 4:02 pm    Předmět: Citovat

U kamaráda na Avar costa (26 stop, plachty cca 30 m2 komplet) měl lana 6 a 10 mm, takže předpokládám že by to na 16,5 m2 stačit mělo Smile
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu
Libor
Site building team

Registrace: 8.11. 2005
Loď/revír: s/y Ami - Corveette 650

PříspěvekZasláno dne: po únor 15, 2010 5:01 pm    Předmět: Citovat

OT
Costa měla 26 stop? Mám za to že 22 stop a cca 22m2 plachet. Nebo je to něco spešl.

Na podobné lodi mám asi 8mm, menší se blbě drží v ruce. Otěže plachet jsou min. 10mm,spíše bych řekl 12mm. Nemám to zrovna po ruce, odhaduji.

Dle projektu loď 6,5m a 22m2 plachet má být výtahy 4mm, stopery jsou do max 8mm.
Mám tam vše 8mm. Ploutev je na 8mm, kormidlo taky 8mm.

Takže by to s 8mm mělo být OK, pokud ti nevadí, že je to takový provázek..někde jsem četl do 8mm provazy a provázky. Od 8mm začínají nejslabší lana. Wink
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Skype jméno ICQ
kanic
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Registrace: 6.1. 2008

PříspěvekZasláno dne: po únor 15, 2010 5:08 pm    Předmět: jaké lana Citovat

Osvědčily se mi celopletené (na otěže i průmyslové PPV) od Lanexu. Proto jsem dal na H 17 výtahy 8 a otěže 12 mm. Menší průměry bych nepoužil kvůli protažení, opotřebení na kladkách a padnutí do ruky. Lana s duší se mi po porušení opletu zasekávaly v kladkách, většinou, když bylo třeba refovat.
Libor
Site building team

PříspěvekZasláno dne: po únor 15, 2010 5:38 pm    Předmět: Citovat

Tak to jsi je musel kanici nějak hodně odírat. Mám všechny opletené s duší a po pěti sezónách pořád ještě OK. Počítám, že ještě chvíli vydrží,
nejvíce jsou "ošoupané" lana od kormidla.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Skype jméno ICQ
kanic
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Registrace: 6.1. 2008

PříspěvekZasláno dne: po únor 15, 2010 6:57 pm    Předmět: jaká lana Citovat

Lana byla na 27´ lodi, která plula od června do října v každém počasí, vystřídalo se tam 8 posádek, oplachtění keč a 3 kosatky se měnily na 2 stězích. Tak to fungovalo 5 let.
V žádném případě tady nechci být za pána Nejchytřejšího, jen jsem nezjištně poskytl svou malou zkušenost. Moje chyba.
Libor
Site building team

PříspěvekZasláno dne: po únor 15, 2010 6:59 pm    Předmět: Citovat

Dobře jsi poskytl, díky. Mě jen zajímalo za jakých podmínek je to možné takto sedřít. Je pravdou, že jsi je námahal min. 2x více, mám tedy ještě 5 let čas na výměnu a to je pro mě dobrá zpráva. Díky ti. Gooood
Beda
radioamatér
radioamatér

Registrace: 1.12. 2008
Loď/revír: OK1DOZ

PříspěvekZasláno dne: út únor 16, 2010 7:40 am    Předmět: Citovat

Podivejte na lana MASTRAND
Pisou Specielni lana pro kotveni stozaru a jinych konstrukci, vysoka pevnost,minimalni taznost,odolnost vuci UV zareni a povetrnostnim vlivum, elektricky a magneticky nevodive, dlouha zivotnost, mechanicka odolnost.
Maji k tomu i radu prislusenstvi
http://www.mastrant.com/en
zkusenosti:
http://www.mastrant.com/cs/reference/prakt...m-mastrant
prodava to DD Amtek
http://www.ddamtek.cz/

pisou trena u prumeru 10 mm pevnost 1900 kg cena 35.20 kc/m
10 mm 4000 kg 102 kc/m
10 mm 9900 kg 425.50 kc/m
6 mm 850 kg 20.90 kc/m

Neco nam jedno lano z Lanexu prekousalo, asi potvora pes. Snad se tomu da branit tim ze se namicha kase z pepre a napusti se to.....Mate s tim nekdo zkusenost?
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky Skype jméno
ZdTrader
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Registrace: 27.5. 2008

PříspěvekZasláno dne: út únor 16, 2010 8:05 am    Předmět: Citovat

Pardon, s tou velikostí máte pravdu, je to 22 stop Smile. Každopádně je pravda že těch 6 mm je do ruky dost nepohodlné, 10 je o poznání lepší. Na staré plachetnici, která měla 18 stop, jsme měli vše 10 mm a bylo to mnohem pohodlnější.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

PříspěvekZasláno dne: út únor 16, 2010 9:01 am    Předmět: Citovat

Beda napsal(a):
...

Neco nam jedno lano z Lanexu prekousalo, asi potvora pes. Snad se tomu da branit tim ze se namicha kase z pepre a napusti se to.....Mate s tim nekdo zkusenost?

Pes je lepší na česneku ... než na pepři Wink

Dík za tip na Mastrant, ale mám obavu z jeho výdrže. Na statické kotveni stožárů může být výborné, ale na lodi je "pořád" v pohybu a v kladkách dostává zabrat Confused
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky ICQ
Denis
moderátor

PříspěvekZasláno dne: út únor 16, 2010 9:07 am    Předmět: Citovat

V projekte nie sú predpísané aké laná tam majú ísť? Čo sa týka výrobcu, dal by som tam od Lanexu, ale vzhladom k tomu že staviaš závodnú a rýchlu loď, tak by bolo asi vhodné dať kvalitu odpovedajúcu používaniu lode.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

PříspěvekZasláno dne: út únor 16, 2010 10:17 am    Předmět: Citovat

ve výkresové části projektu je specifikované pouze lano kikingu. A zvedání ploutve ještě vlastně Smile Do textové jsem nekoukal.
Beda
radioamatér
radioamatér

PříspěvekZasláno dne: út únor 16, 2010 10:58 am    Předmět: Citovat

Na cesnek ho dat nemuzeme i kdyz by cela vesnice souhlasila, ale majitel je kamarad a okolo nej jezdime, jeho svagrova senkuje pivo...desitku za 9 kacek, 11 za jedenact, tak to nesmime pokouset aby si potom na nas neudelala specielni cenu... take by na nas mohl nalicit nejakou past......

Pisou ze to ma mechanickou odolnost. Je to pletena puncoska a vevnitr vlakna, asi stejne delane jako ten Lanex. Dostal jsem vzorky s casopisem Radioamater. Kdyz te desiky vezmes 100m tak padne cena z 35.20 Kc na 29.30 Kc. Jak jsem koukal tak i na male jachte je asi 100 m spagatu malo.
Pokud je OK1XDK clenem CRK tak casopis dostava zadarmo a tak by vzorecky mohl vzit sebou na regatu do HR. Je v lodi c.13
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit uživatelovy WWW stránky Skype jméno
Felix
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Registrace: 27.9. 2007
Loď/revír: gaffelsloep Beenhakker, dolní Labe

PříspěvekZasláno dne: st únor 17, 2010 2:48 pm    Předmět: Citovat

Citace:
mám obavu z jeho výdrže. Na statické kotveni stožárů může být výborné, ale na lodi je "pořád" v pohybu a v kladkách dostává zabrat

Rozdíl mezi statickým a dynamickým lanem je v průtažnosti při trhu. Statické lano Tě zastaví na místě, dynamické pohltí část energie tím, že se protáhne. Může to být dobrá vlastnost u otěží, ale na výtahy rozhodně ne.
Beda
radioamatér
radioamatér

PříspěvekZasláno dne: st únor 17, 2010 5:39 pm    Předmět: Citovat

Jak pise Felix. Jestli je to lano na kotveni, tak se moc nesmi vytahnout, pisou minimalni taznost. To lano co se vytahuje se asi dobre hodi na tazeni a zvedani, aby ten raz nebyl natvrdo. Jinak kamarad vleka na tom lane co se nevytahuje i kluzaky za letadlem, ale to lano je zase pres 50 m dlouhe a tak se take trochu podda.
Jinak je asi dobra odolnost proti UV zareni. Tesla Pardubice davala do radiovozu kotvici lana z umele hmoty asi 6 mm a protoze se to vytahlo ven parkrat za rok bylo to ok. Dali jsme si to ven a po par letech se to nechalo pretrhnout v ruce, pritom na pohled se zdalo ze to je OK. Pokud plachta stoji hromadu tisic, na lanech bych nesetril. Jako prvni parametr odolnost proti UV, dal to i Lanex, ale ne vsechny. Dalsi vec a problem by mohl byt v oblastech a obdobi kdy mrzne, kde by na lanu narustala namraza, to potom to lano ma snahu se lamat. Tam musi prijit nejake specielni...neznam.
karel
Macher

Registrace: 21.11. 2006

PříspěvekZasláno dne: st únor 17, 2010 6:16 pm    Předmět: Citovat

Bedo já to vidím úplně obráceně než píšeš . Kotevní a úvazová a otěžová lana splétaná pro jejich schopnost protažení a tím zmírnění rázu , a výtahová lana s duší a s co nejmenší možností protažení . Ono když ti za plavby zesílí vítr a ty budeš muset dopínat výtahy plachet tak to není úplně ono . Já to řešil v létě na malé loďce po této zkušenosti koupí 6mm lana přímo na výtahy plachetnic s duší a od té doby spokojenost .

ficcusy mám takřka stejně veliké plachty jako ty a na výtahy budu dávat 6 mm , na otěž hlavní 10 mm a na kosatku 12 mm .

Jinak každej má své zkušenosti a priority a volí podle nich .
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Zobrazit uživatelovy WWW stránky
Beda
radioamatér
radioamatér

PříspěvekZasláno dne: st únor 17, 2010 6:35 pm    Předmět: Citovat

Souhlasim, ja mam jen zkusenost s tim UV zareni kdy jsem byl prekvapeny ze 6mm lanko pretrhnu v ruce. Kolik roku bylo venku nevim. Asi 5 let. Pokud to ma nekdo zabalene a da to na vodu jen mesic za rok, tak to asi vydrzi, ale kdo to ma venku cele leto, tak jedine to co odola UV zareni. To kotveni co delame je asi jako kotveni stozaru, vysponujes a uvazes. Az asi na jedno lano vsechno s opletenim a dusi, jen asi jedno mame celopletene. Jak se ktere protahuje nevim, nezkousel jsem to. To by mohla byt velka sabotaz.
Vim ze v davnych dobach co se u nas moc lan koupit nedalo vozili lana z DDR a to ty na lode. Na nich se tenkrat cenilo to ze za deste drzela, to konopna lana za deste ne, prodlouzila se.
Renda
bez hodnocení

Registrace: 11.2. 2008

PříspěvekZasláno dne: st únor 17, 2010 10:06 pm    Předmět: ocelové spouště Citovat

Ficcusi, jenom do brainstormingu... Na Pirátech jsme používali na spouště ocelová lanka. Byl to průměr, tuším, 3mm.
Tedy to lanko mělo na obou koncích zapletená oka s malou srdcovkou a měla přesnou délku. Na jednom konci byl šekl pro připevnnění plachty a na druhém bylo nastavené lanko 6mm. Na stěžni byl kovový žebříček - tedy spíš lišta se zahnutými zuby a když jsi vytáhl plachtu tím 6mm lankem, akorát vyšlo oko toho ocelového lanka do toho žebříčku. Z treningu jsme měli zjištěno do jakého zubu při jaké síle větru a kurzu plachtu zacvaknout. Bylo to velmi ryché a operativní. Např. při přistávání, když jsem byl sám, stačilo vycuknout to ocelové oko ze žebříčku a plachta sjela dolů - žádné vázání a rozvazování.
Zobrazit informace o uživateli Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra J A CH T I N G - I N F O » Lodní technika, elektrika a výbava Časy uváděny v GMT + 1 hodina

Strana 1 z 1

Přejít na: